Gydytojas E.Jakiūnas: orgazmą gimdymo metu mačiau du kartus

Kai išgirstu sakant: „Gimdyčiau ir gimdyčiau", iš nuostabos išpučiu akis. Bet kai perskaičiau, kad gimdymas gali būti malonus kaip seksas, pratrūkau juoku. Ar galėjau reaguoti kitaip?

Internetinė sensacija

Pirmą kartą trumpą internetinę žinutę lietuvių kalba apie orgazminį gimdymą perskaičiau prieš gerus penkerius metus (kaip tik tuomet, 2009-aisiais, visame pasaulyje ir kilo tikras orgazminio gimdymo bumas). Sureagavau kaip į daugelį sensacingų interneto naujienų, nes ši į tokią buvo labai panaši: tai nutiko kažkam kažkur JAV, kuriose visada nutinka įvairių stebuklinių dalykų. Intriguoja, įdomu, bet kas gi šiais laikais gali tikėti stebuklinėmis pasakomis?

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kaip užauginti laimingą vaiką, net jei esate be galo užsiėmę tėvai?

Mano gimdymas Švedijoje: gimdymo planas ir "baisiai" gražus gydytojas

Pasaulį apskriejęs O

Apie galimybę ir tikimybę orgazmą patirti gimdant garsiai pradėta kalbėti, kai keliose šalyse buvo parodytas amerikiečių akušerės gimdymo padėjėjos Debros Pascali-Bonaro dokumentinis filmas „Orgasmic birth" („Orgazmo gimimas"), kuriame jaunos šeimos dalijasi nepaprasta patirtimi ir labai intymiais vaizdais - gimdančios moterys mėgaujasi orgazmu, o jų vyrai jas glosto bei bučiuoja.

Teigiama, kad 0,3 proc. gimdyvių šį malonumą patiria. Taip pat teigiama, kad gimdyvė gali patirti daugybinį (keliskart pasikartojantį) orgazmą, kurių kiekvienas gali trukti nuo 10 iki 15 sek. (įprastai jis trunka kelias sekundes).

Specialistai tvirtina: tai absoliučiai įmanoma.

Ta pati anatomija

Kaip tai įmanoma? Pasak šaltinių, viskas gana paprasta. Ir gimdant, ir per lytinį aktą „dalyvauja" tie patys moters organai - klitoris, makštis, gimda. Gimdamas kūdikis slenka tais „takais", kuriais į moterį skverbiasi ir vyro lyties organas. Slinkdamas kūdikis stimuliuoja gimdos kaklelį, makštį, klitorį ir tai skatina susitraukinėti gimdą (taip prasideda sąrėmiai).

Per lytinį aktą turbūt nė viena moteris nepasakytų, kad mylintis susitraukinėjanti gimda neteikia malonumo. Ritmingi makšties raumenų, gimdos ir sėdmenų susitraukimai sukelia palaimos būseną - orgazmą.

Laimės hormonai

Gimdiniam orgazmui įvykti padeda ir organizme vykstančios „cheminės reakcijos". Gimdant, kaip ir stimuliuojant erogenines zonas, per lytinį aktą organizmas išskiria daugiau hormono endorfino ir oksitocino. Žodis „endorfinas" yra kilęs iš žodžių „endo" ir reiškia „vidinis" bei „morphine" - „morfinas". Morfinas yra cheminė opiumo medžiaga, turinti savybę nuskausminti ir sukelti euforiją. Oksitocinas kitaip dar vadinamas laimės, meilės, geros savijautos hormonu. Populiariai kalbant, šie du hormonai yra ekstazės, malonumo molekulės.

Didesnės nei įprastai šių hormonų dozės kartu su krauju keliauja į smegenis ir sėkmingai „blokuoja" skausmo pojūtį, „išjungia" baimę ir nerimą.

Kai kuriuose straipsniuose netgi siūloma partneriui mechaniškai stimuliuoti gimdančios moters erogenines zonas, pavyzdžiui, švelniai masažuoti Achilo kulno zoną, spenelius, nes seksualinis pasitenkinimas ir fiziškai, ir psichologiškai padeda lengviau pagimdyti.

KĄ PASAKYTŲ PROFESIONALAI?

Apie tai teiraujamės dviejų savo sričių profesionalų - gydytojo akušerio ginekologo Egidijaus Jakiūno bei medicinos psichologo, kūno psichoterapeuto seksologo Andriaus Kalugino.

Gydytojas akušeris ginekologas Egidijus Jakiūnas: „Mačiau tai du kartus."

„Orgazmas yra jutimas, vieni jį jaučia vienaip, kiti - kitaip. Yra žmonių, kuriems jis „ateina" lengvai ir greitai (kartais užtenka pagalvoti apie seksualinį objektą). Kiti jaučia jį labai retai arba niekada tai neįvyksta.

Svarbiausia yra tai, kad orgazmas įvyksta ne makštyje, ne gimdoje, o galvoje. Smegenyse yra malonumo centras, kuris lytiškai stimuliuojant yra aktyvus ir dėl jo žmogus jaučia orgazmą. Kas gi dirgina tą centrą? Makšties sienelių, receptorių dirginimas, gimdos sienelių susitraukimai.

Gimdyme dalyvauja kaip tik tie organai, kurie reikalingi orgazmui atsirasti. Gimdant, kaip ir lytiškai susijaudinus, makštis priplūsta kraujo, slenkantis kūdikis mechaniškai dirgina gimdymo takus ir t. t. Vadinasi, fiziologiškai orgazmas gimdant tikrai įmanomas. Tačiau, kaip ir minėta, orgazmas - ne tik fiziologinis reiškinys, bet ir mūsų smegenų veiklos rezultatas, todėl priklauso ne tik nuo to, kas ir kaip dirginama, bet ir nuo aplinkos, kurioje yra moteris, nuo pačios moters - ar ji atsipalaidavusi, įsijautusi. Jei aplinka maloni, jauki, o šalia - mylimas žmogus, jei moteris pasitiki savimi, savo kūnu ir komanda, kuri jai padeda, tai pajusti orgazmą tikrai įmanoma. Antra vertus, juk net ir mylintis namuose, jei netinkamas metas, nėra nuotaikos, jei moteris įsitempusi, jei vyras yra grubus, ji orgazmo nepajus, kad ir kokia ypatinga būtų sekso technika.

10 proc. moterų gimdydamos nejaučia skausmo, tik nepatogumą. Tokios moterys, be abejo, turi daugiau galimybių pajusti orgazmą.

Nuskausminamieji vaistai praktiškai visiškai sumažina ir taip nedidelę gimdymo orgazmo tikimybę, nes slopina ne tik skausmą, bet ir kitus jutimus.

Mechaninis moters erogeninių zonų stimuliavimas, masturbavimas gimdant praktiškai yra neįmanomas, be to, tai nėra svarbiausia sąlyga palaimai pajausti, nes orgazmas, kaip jau minėta, nėra tik fiziologinis reiškinys. Orgazmo tikimybę labiausiai didina psichologinis moters atsipalaidavimas, tinkamas pasiruošimas, žinojimas, kas vyksta, kaip gimdymo takais juda kūdikis, kaip į tai reaguoja kūnas ir, žinoma, tikėjimas, kad gimdymas gali būti malonus.

Gimdinį orgazmą per savo darbo praktiką esu matęs du kartus. Pirmą kartą nesupratau, kas įvyko, bet pasiskaitęs ir pasidomėjęs nusprendžiau, kad tai buvo kaip tik tai. Antrą kartą pats gimdymas buvo įdomus, nes gimdyvė kalbėjosi telefonu su drauge - gyvai „transliavo", kas vyksta, ką ji jaučia. Kūdikio galvutė jau veržiasi, o ji lyg niekur nieko kalba telefonu! Staiga visa komanda girdime: „Ooo, kokį orgazmą jaučiu, kaip gerai!.." Ir tą akimirką gimė vaikutis. Tokia patirtis prilygsta stebuklui."

2 klausimai seksologui

Į klausimus atsako medicinos psichologas kūno psichoterapeutas seksologas Andrius Kaluginas:

1.Per sąrėmius, kaip ir patiriant orgazmą, susitraukinėja gimdos raumenys. Teigiama, kad kuo stipresnį orgazmą moteris iki nėštumo sugeba patirti, tuo lengviau gimdys. Tiesa tai ar mitas?

Tiesos yra, tačiau stipraus orgazmo iki nėštumo ir lengvo gimdymo tiesioginių sąsajų nėra. Gimdant gimdos ir vaginos raumenų funkcija neabejotinai yra labai svarbi, tačiau ne lemtinga, nes tuo metu vyksta nemažai kitų anatominių pokyčių, keičiasi net ir kaulų struktūra ir tai taip pat turi įtakos gimdymo eigai.

Jei moteris patiria orgazmą iki gimdymo, tai rodo, jog jos gimdos raumenys susitraukinėja, veikia puikiai, tačiau kad dėl to bus garantuotai gimdys lengviau, taip teigti negalima.

2. Teigiama, kad patirti gimdymo orgazmą galima ir stanginantis, tačiau tokiu atveju turi būti gerai treniruoti vaginos raumenys. Ar tai tiesa? Kokie pratimai treniruoja vaginos raumenis?

Aš nesu gyvai girdėjęs, tik skaitęs mokslinėje literatūroje, kad moterys gali patirti orgazmą gimdydamos. Todėl manau, kad orgazmas gimdant yra itin retas reiškinys ir, mano galva, susijęs su dvasinėmis praktikomis. Jogai, kurie medituodami pasiekia transo būseną, išties nejaučia skausmo, taip pat ir gimdymo. Jei darome prielaidą, kad gimdant įmanoma medituoti ir pasiekti transą, tuomet neatmetu ir orgazmo galimybės.

Fiziologiškai orgazmo struktūra yra tokia, kad moteris jį patiria, kai vienaip ar kitaip yra dirginamas klitoris (varputė). Dirginimas turi būti itin malonus, atpalaiduoti moterį. Tai vargu ar įmanoma gimdant.

Treniruoti vaginos raumenys tiesioginės įtakos orgazmui neturi, tačiau išties padeda gimdyti, be to, turi įtakos intymaus gyvenimo kokybei. Kaip tuos raumenis treniruoti? Klasikinis ir labai efektyvus būdas yra Kėgelio pratimai, kai tam tikru intervalu sutraukiami (lyg sulaikant šlapimą) ir atpalaiduojami makšties raumenys. Kitas būdas - speciali pilateso pratimų grupė, kuri daro įtaką, kad vaginos raumenys būtų lankstesni. Treniruoti vaginos raumenys tampa lankstesni, tvirtesni, labiau kontroliuojami, lengviau atpalaiduojami. Tai padeda pasiekti orgazmą per lytinę sueitį ir lengviau pagimdyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis