Esu nėščia ir nuolat nervinuosi darbe. Ką daryti?

„Nėščia moteris jaučiasi lyg devintame danguje“, – girdime vien tokias istorijas. Tačiau pasitaiko situacijų, kai būsimoji mama patiria stresą darbe, ir nerimauja, kaip tai atsilieps jos ir vaikelio sveikatai.

Iš skaitytojos laiško:

„Dirbu atsakingą vadovės darbą, kuris kiekvieną dieną verčia nervintis. Ar tai reiškia, kad laukdamasi vaikelio turėčiau jį mesti? Ar gali išgyvenamas stresas padaryti žalos mano nėštumui?“

Andrėja, 30 m., Vilnius


Konsultuoja psichologė psichoterapeutė dr. Agnė Matulaitė


Net ir didelis stresas per nėštumą nebūtinai skatina pogimdyminę depresiją. Gali atsitikti netgi priešingai – per nėštumą nebūta jokių stresų, o moteris susirgo depresija. Tad svarbu pačiai moteriai neįtikėti tokia tiesmuka sąsaja. Stiprūs įsitikinimai linkę pildytis.


O atsakydama į Andrėjos klausimą paskatinčiau ją pagalvoti, kodėl ji svarsto mesti darbą kaip tik šiuo metu. Paprastai moteriai įprastas streso lygis, kai ji atlieka prasmingą, įdomų darbą, nebūtinai žalingas jos nėštumui. Tačiau gal yra kažkas, kas ją verčia nerimauti? Apie tai vertėtų rimtai pagalvoti, galbūt pasikalbėti su mokančiu išklausyti žmogumi, ir tik tuomet priimti sprendimą. Tačiau labai svarbu žinoti, kad paliekant darbą taip pat gali kilti stiprus stresas, kartais gal net gerokai didesnis nei paprastai.


Dar trys dalykai, kaip sau galima padėti užgriuvus stresui:

1. Su artimu žmogumi išgerti po puodelį arbatos. Tai graži angliška tradicija, kuria verta pasinaudoti. Gurkšnojant arbatą galima atsipalaiduoti ir ramiai pasikalbėti apie tai, kas kelia įtampą.

2. Gali padėti apkabinimai, apsikabinimai. Kai artimas žmogus apkabina, paglosto galvą, kartais stresas ima ir atslūgsta.

3. Sportuoti, užsiimti kūryba, rūpintis gėlėmis, gamta, gyvūnais ar rasti kitą, kartais gal tik jums vienai tinkantį ir patinkantį streso šalinimo būdą.


Paklauskite pačios savęs, o ko man dabar norėtųsi labiausiai ir padarykite tai. O kartais gal tiesiog reikia išsimiegoti ar iškeliauti savaitgaliui į sanatoriją kokybiškam poilsiui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis