Kodėl nereikia su vaikais kalbėti "caca" ir "lialia"?

„Niam niam", „Tū-tū", „Lialia" ir panašūs „leliukiško" žargono žodžiai stabdo vaiko kalbos vystymąsi, todėl tėvams geriau vengti tokio žodyno. Taip tvirtina Stanfordo (JAV) universiteto psichologijos profesorė Anne Fernald, remdamasi naujausiais tyrimais.

Kaip rodo mokslininkų atlikti naujausi tyrimai, vaiko raidai yra labai svarbu, kiek ir kaip su savo kūdikiais bei mažais vaikais kalbasi tėvai. Kuo anksčiau tėvai su vaikais kalbasi „žmonių" kalba, taip supažindindami vaiką su pasauliu, tuo geriau vaikui ir jo kalbos raidai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Fotoreportažas iš įspūdingo pirmojo Rojaus gimtadienio
7 jaunus tėvus erzinančios senamadiškos pastabos

Tai nereiškia, kad tėvai nuo gimimo savo vaikams turi pasakoti, kokios valstybės yra Azijoje ar Afrikoje, užtenka, kad tėvai aiškiai ir realistiškai įvardintų, ką jie daro kasdieninėje aplinkoje, ir tai padėtų vaikams susieti žodžių skambesį su jų reikšme. Pavyzdžiui, maitinant mažylį užtenka pasakyti: „Dabar tu valgai apelsiną, o dabar šaukšteliu paėmiau vynuogę ir banano".

Tyrėjai pastebėjo ir tai, kad šeimose, kurios turi vidutines ir aukštesnes pajamas vaikai iki pradėdami eiti į mokyklą turi platesnį žodyną, palyginus su vaikais iš žemesnių socialinių sluoksnių, tokiose šeimose tėvai su vaikais kalbasi daugiau. Viena iš versijų, kodėl taip nutinka, yra tai, kad mažas pajamas gaunančios šeimos priverstos itin daug dirbti, kad išlaikytų šeimas, neretai net keliuose darbuose, ir jie turi mažai laiko bendrauti, t..y., kalbėti, su savo vaikais.

Vieno tyrimo metu profesorė Fernald aprūpino mažus vaikus įranga, kuri visą dieną įrašinėjo jų kalbą ir tai, kiek bei kas su jais buvo kalbama. Pavyzdžiui, vienoje šeimoje buvo užfiksuota daugiau kaip 12 000 žodžių, kurie buvo pasakomi vaikui per dieną (į šį kiekį nesiskaičiavo žodžiai, kai suaugusieji kalbėjosi tarpusavyje arba tekstai iš TV ekrano). Tačiau buvo ir tokių šeimų, kur per tokį patį laiką vaikui buvo pasakoma tik 670 žodžių.

Kalbėjimo su vaikais įtaka svarbi ne tik vaiko kalbos raidai, bet ir jo mokymosi gebėjimams. Tai patvirtina vaikų smegenų tyrimai. Kaip sako JAV mokslininkė Kimberly Noble iš Kolumbijos universiteto, vaikų, su kuriais daug kalbamasi nuo gimimo, smegenyse esantis kalbos centras yra labiau išlavintas . 

Taigi, specialistai ragina kuo daugiau kalbėti su savo atžalomis nuo mažų dienų, ir ne "caca lialia", o normalia ir taisyklinga kalba.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis