Kodėl nėščiosios turi atidžiai žiūrėti, ką dedasi į lėkštę

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad besilaukiančios moterys, kurios atidžiai renkasi, ką valgo, pirmenybę teikia vaisiams, daržovėms, sumažina priešlaikinio gimdymo riziką labiau, negu tos moterys, kurios valgo bet ką.

Vaisiai ir daržovės gali padėti išvengti priešlaikinio gimdymo

Sveika, subalansuota mityba, kurioje gausu pilnagrūdžių produktų bei vandens, kaip ir tradicinė virtų bulvių, žuvies ir virtų daržovių mityba, yra siejamos su mažesne priešlaikinio gimdymo rizika.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kas pasikeičia tapus tėčiu: trijų lietuvių paatviravimai tėvystės tema
Juozas Liesis atvirai apie skyrybas: ką reiškia būti tėčiu "pagal grafiką"

Neišnešiotu kūdikis laikomas, jei gimsta nesulaukęs 37 nėštumo savaičių. Su priešlaikiniu gimdymu yra siejami akivaizdūs trumpalaikiai ir ilgalaikiai neigiami kūdikių sveikatos veiksniai, be to, priešlaikinis gimdymas yra laikomas 75 procentų naujagimių mirčių priežastimi.

Tyrime dalyvavo 66 000 moterų

Tarptautinė tyrėjų komanda iš Švedijos, Norvegijos ir Islandijos tyrė, ar motinos mityba gali paveikti jos vaisių įsčiose. Jie analizavo 2002 - 2008 metais įvykusius 66 000 moterų gimdymus.

Gavę užpildytą klausimyną apie maistą, kuris buvo pildomas pirmuosius keturis - penkis nėštumo mėnesius, tyrėjai identifikavo ir suskirstė tris skirtingus valgymo modelius:

„protingas": daržovės, vaisiai, aliejai, vanduo, pilnagrūdžiai produktai, paukštiena, duona, kurioje gausu ląstelienos;

„vakarietiškas": sūrūs ir saldūs užkandžiai, balta duona, desertai, apdoroti mėsos produktai;

„tradicinis": bulvės, žuvis, padažai, virtos daržovės, neriebus pienas.

Iš minėto skaičiaus, kurį į savo tyrimą įtraukė specialistai, 3505 moterys - arba 5,3 procentai - patyrė priešlaikinius gimdymus.

„Protingai" besimaitinusios moterys labiausiai sumažino priešlaikinio gimdymo riziką. Besimaitinusios „tradiciškai" šią riziką taip pat sumažino, bet ne taip akivaizdžiai. Tuo tarpu „vakarietiška" mityba jokio poveikio neturėjo.

Tyrimo išvados sustiprina ankstesnius įrodymus, kurie parodo, jog mityba, ypač tokia, kurioje gausu vaisių ir daržovių, yra itin svarbi per nėštumą ir po jo.

Autoriai teigia, kad tinkama mityba yra svarbi prevencinė priemonė priešlaikinio gimdymo rizikai sumažinti. Medikai gali patikinti, kad dabartinės rekomendacijos apie mitybą yra pagrįstos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis