Mokėti už gimdymą į kišenę ar ne: 4 lietuvių patirtis

Ne paslaptis, artėjant paskutinėms savaitėms būsimos mamos sunerimsta, ar gimdymas bus sklandus, jei gydytojo nebus užsisakiusios iš anksto ir jei niekam neduos „į kišenę“. Nors gimdymo namų vadovai skatina atsisakyti praktikos duoti kyšius, tačiau dažna gimdyvė vis dar susimoka. Keturios mamos atvirauja, kiek joms kainavo gimdymas.

Urtė, 2 metukų vaikučio mama:

„Prieš gimdymą ir mama, ir močiutė ragino susitarti su konkrečiu gydytoju ir sumokėti, kad jis prižiūrėtų gimdymo eigą. Tačiau laikiausi pozicijos, kad nepaliks gimdyti gatvėje, jei būsiu nesusitarusi ar nesumokėjusi. Tiesa, su vyru buvom susitarę, kad jis bus gimdymo metu: padės man ir kartu prižiūrės, ar viskas vyksta gerai. Iš anksto buvom išsiėmę tūkstantį litų grynais, jei reiktų kam duoti jau pačioje ligoninėje. Tačiau atvažiavus to neprireikė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Abortą pasidariusi Irena: jaučiuosi kaip nuteista iki gyvos galvos
Atviras interviu su dula dirbančia Asta: kiekvieną naujagimį priimu su džiaugsmu

Naktį man nutekėjo vandenys, tad susikrovėme krepšius ir išskubėjome į gimdymo namus. Čia priėmė, apžiūrėjo ir paguldė į gimdymo palatą. Gavau pačią didžiausią ir su vonia, jei norėčiau gimdyti vandenyje. Priėmęs gydytojas per kitas kelias valandas buvo atėjęs apžiūrėti pora kartų. Tiek, mano supratimu, pilnai užteko, nes sąrėmiai dar buvo nestiprūs ir gana reti. Kelis kartus pažiūrėti buvo atėjusi akušerė. Ryte keitėsi pamaina.

Nauja akušerė iki pat gimdymo buvo trumpam užsukusi kelis kartus – pamokė kvėpuoti, pažiūrėdavo ar viskas ėjosi sklandžiai. Kelis kartus buvo užsukusi ir gydytoja bei anesteziologė, nes pasirinkau epidūrinę nejautrą. Tikrai jaučiau dėmesį ir rūpestį, nors nebuvau sumokėjusi nė lito.

Prasidėjus gimdymui ir gimdymo metu palatoje be manęs ir mano vyro dar buvo keturi žmonės: akušerė, medicinos seselė, slaugė ir rezidentė. Kelis kartus buvo užsukusi ir gydytoja. Gimdymas vyko sklandžiai, dėmesio tikrai užteko. Po gimdymo norėjome atsidėkoti akušerei ir pasiruošėme duoti 200 litų, bet tik priėmusi kūdikį ir jį apžiūrėjusi ji išskubėjo pas kitą gimdyvę. Tą dieną buvo labai daug gimdančiųjų.

Vėliau saldainių dėžute atsidėkojau nuostabaus gerumo medicinos seselei, kuri kantriai mokė žindyti ir padėjo pirmą dieną su kūdikiu. Taigi, mano gimdymas kainavo saldainių dėžutę ir tiek, kiek reikėjo mokėti už vietą palatoje mano vyrui.“

Asta, 3 ir 5 metukų vaikų mama:

„Iš anksto gydytojo neužsisakiau, bet pasiruošėme pusantro tūkstančio litų, tam, kuris priims nuvykus, ir penkis šimtus akušerei. Atvažiavus priėmimo skyriuje apžiūrėjo, dar liepė pasivaikščioti valandą aplink ligoninę ir tada jau guldė į gimdymo palatą. Gydytojui atsargiai padavėme vokelį, kai atėjo antrai apžiūrai. Akušerei taip pat panašiu metu. Prieš tai dar pasiklausinėjome, kada keičiasi pamaina.

Gimdžiau labai sunkiai ir ilgai. Sąrėmiai buvo tokie stiprūs, kad atrodė nė epidūras neveikia. Akušerė mokė kaip kvėpuoti, bandė sodinti ant kamuolio. Pats gimdymas komplikavosi ir teko atlikti cezario pjūvį.

Manau, kad būtų buvę lygiai taip pat gerai manimi pasirūpinta, net jei nebūčiau mokėjusi. Tačiau nežinau, ar gydytojas būtų pasilikęs po savo pamainos, kol aš pagimdysiu, jei nebūtume davę vokelio.

Antrą vaiką gimdžiau lygiai taip pat. Sumokėjau ir gydytojui, ir akušerei. Taip tiesiog buvo ramiau, kad su manimi tikrai elgsis gerai. Tik antrą kartą davėme po lygiai - po tūkstantį litų. Gydytojas gimdyme, jei jis sklandus, labai mažai dalyvauja – pastovi šalia ir pasižiūri, ar viskas gerai. Visą darbą atlieka akušerė.“

Ramunė, 1,5 metukų vaikučio mama:

Gimdyti nusprendžiau nesusitarusi ir tikrai neketinau mokėti. Manau, kad gydytojų darbas yra gydyti ir tikrai nepaliks, jei bus kas blogai. Prieš gimdymą tik apžiūrėjau ir išsirinkau gimdymo namus. Kaip tik Vilniaus Santariškių ligoninė ką tik buvo atidariusi gimdymo skyrių. Nusprendžiau, kad kai ateis laikas važiuosime ten – viskas atrodė nauja ir modernu.

Kai pajutau sąrėmius, su vyru nuvažiavome į pasirinktą ligoninę. Mus priėmė maloniai, apžiūrėjo ir paliko laukti. Gydytojas ir akušerė buvo užėję kelis kartus, vis patikrindavo, kiek jau atsivėrė gimdos kaklelis, ar vaiko tonusai geri. Iki epidūro taip skaudėjo, jog išvis nenorėjau, kad kas nors prie manęs lįstų ar klausinėtų.

Vienintelis dalykas, kas nepatiko, kad gimdymo metu akušerė buvo gana grubi, per daug nežiūrėjo, ar man skauda, ar ne. Pagimdžius vaiką, ji užlipus ant manęs stūmė iš pilvo placentą. Šaukiau, kad nustotų. Be to, gimdant plyšo tarpvietė ir ją siuvo be jokių nuskausminamųjų. Tada jau piktai rėkiau, kad skauda, bet sulaukiau tik atsako, kad jei pagimdžiau, tai ir čia pakentėsiu. Net nežinau, ar būtų kas pasikeitęs, jei būčiau davusi kyšį. Man atrodo, kad gydytojai ir akušerės jau gauna atlyginimą, tai kodėl turėčiau dar kartą mokėti?“

Ieva, 3 metukų vaikučio mama:

„Likus porai mėnesių iki gimdymo asmeniškai tariausi su gydytoju ir sumokėjau jam du tūkstančius litų. Jį susiradau per pažįstamų rekomendacijas, paskaičiau forumuose. Sumokėjau ir susitariau tam, kad man pačiai būtų ramu.

Tačiau gimdyti pradėjau trimis savaitėmis anksčiau, nei turėjau. Važiuodama į gimdymo namus skambinau savo užsakytam gydytojui, bet jis nekėlė ragelio. Kol kas nepanikavau, nes maža ką – gal žmogus duše ar panašiai. Nuvažiavus jau į gimdymo namus, kur jis dirba, mane apžiūrėjo, bet dar nenorėjo priimti – neva turėčiau dar palaukti rimtesnių sąrėmių. Iškart paklausiau, ar dirba mano gydytojas. Deja, jam buvo laisva diena.

Skambinau jam dar kartą ir vėl niekas nekelia. Po poros valandų jau paguldyta į gimdymo palatą aš vėl jam skambinu. Šį kartą atsiliepė, o fone girdėjosi muzika. Pasirodo, jis kitame Lietuvos kampe švenčia draugo jubiliejų. Išlikti ramiai buvo gana sunku – sumokėta pora tūkstančių ir dar sąrėmių skausmas rietė nugarą.

Gydytojas galų gale atvyko. Tiesa, gimdžiau be jo. Jis spėjo atvykti vos kelios minutės po gimdymo. Akušerei vyras įbruko kelis šimtus litų, nors gimdymas nuo to visai nepalengvėjo. Aišku, ji buvo labai maloni, bet vis tiek kirpo tarpvietę ir vėliau siuvo be nuskausminamųjų. Juokas pro ašaras, bet už pora tūkstančių litų nusipirkau gydytojo maksimalų dėmesį po gimdymo.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis