Atviras interviu su dula dirbančia Asta: su džiaugsmu priimu kiekvieną naujagimį

Asta Rūdienė su šeima jau dešimt metų gyvena Didžiojoje Britanijoje. Neseniai trijų vaikučių mama įgyvendino savo svajonę ir tapo dula - gimdyvės padėjėja. Išskirtinis interviu apie šios profesijos ateitį bei motyvus, kurie pastūmėjo moterį jos imtis.

Papasakokite trumpai apie save - kokie vėjai ir kaip seniai atpūtė į Londoną?

Jau 10 metų su vyru ir vaikais gyvename Middlesex grafystėje, Pietryčių Anglijoje. Mūsų atvykimo į šią šalį istorija panaši į daugelio kitų tautiečių emigrantų: pirmasis į čia padirbėti išvyko vyras, o mudvi su tuo metu 3,5 metų dukryte likome Lietuvoje laukti tėčio. 

uometinis planas buvo, kad jis pusmetį padirbs ir grįš į Lietuvą, įsigysime būstą. Laikui bėgant ir ilgesiui didėjant supratom, jog gyventi atskirai nėra pats tinkamiausias sprendimas, tad po trijų mėnesių kartu su dukryte susikrovėm lagaminus ir iškeliavom paskui tėtį. Aš visada maniau ir manau, jog šeima bet kokiomis aplinkybėmis turi likti kartu, kad ir kaip sunku būtų. Juk drauge visos bėdos lengviau išsprendžiamos, be to, vaikams reikia abiejų tėvų šalia, nes akimirkos, dienos... metai lekia nesustodami ir praeities susigrąžinti neįmanoma. 

TAIP PAT SKAITYKITE:
Fotoreportažas iš įspūdingo pirmojo Rojaus gimtadienio
7 jaunus tėvus erzinančios senamadiškos pastabos

Per tuos 10 metų mūsų šeima pasipildė dar dviem lauktais vaikučiais. Dabar jau visi trys mokinukai -13 metų dukra, 7 metų sūnus, 5 metų dukra, jie didžiąją dienos dalį praleidžia mokyklose.

Atvykusi į Angliją neskubėjau dirbti, nes dukrytė buvo dar maža ir jai reikėjo skirti dėmesio, pamažu apsiprasti. Vėliau ėmiau tautiečius mokyti anglų kalbos (viena iš mano Lietuvoje įgytų profesijų - anglų kalbos pedagogika) savo namuose. Vis dažniau susitikdavom su lietuvėmis mamomis, bendraudavom ir nuolat nejučiomis atsidurdavau šalia tų, kurios netrukus gimdys, kurioms reikia palaikymo, pastiprinimo, išklausymo. Štai taip pamažu, mažais žingsneliais, priėjau dulos kelią...

Kaip atrodė Jūsų pačios pirmoji pažintis su dulos profesija?

Mano pirmoji pažintis su dulomis yra palyginti šviežia, jei kalbame būtent apie dulos profesiją. Apie šią veiklą sužinojau kelerius metus, pamačiusi dokumentinį filmą "Doula". Filme rodomos trys labai pozityvios ir gražios gimdymo istorijos, kuriose dalyvauja dula. Peržiūrėjusi filmą supratau, jog iš dalies dulos vaidmenį atlieku ir aš pati jau daugelį metų: drąsindama besilaukiančias moteris, nukreipdama jas į patikimus šaltinius, rekomenduodama tinkamą literatūrą, taip pat kalbėdama apie ypatingą vaikelio sutikimą, įsimintiną gimdymą, pagalbą sau ir vaikeliui jo metu. 

Jaučiu begalinį džiaugsmą už kiekvieną sėkmingą žindymo istoriją, nuoširdžiai džiaugiuosi žinodama, jog mamytei pavyko išsaugoti ar susigrąžinti pienelį, jog jos vaikutis auga sveikas ir laimingas. Ir kaskart, girdėdama sėkmingas gimdymo istorijas ar matydama naujagimį, nubraukiu džiaugsmo ir palaimos ašarą...Dula Asta, trijų vaikų mama

Kadangi mūsų pirmosios dukros gimimas Lietuvoje (gimdymas buvo skatintas, beje, visai be tikslo, mažylė gimė pridususi...) kėlė skaudžius prisiminimus, besilaukdama antrojo vaikelio ėmiau vis labiau domėtis natūraliu gimdymu. Bandžiau suvokti, kas ir kodėl vyksta su moters kūnu, kam reikalingas skausmas ir kaip jį sušvelninti, ar įmanoma išvengti komplikacijų ir kaip tą padaryti, kaip rasti būdų padėti sau ir užgimstančiai gyvybei į pasaulį ateiti ramiai ir laimingai. Taip pat itin aktyviai ėmiau domėtis žindymu ir matydama, kad naujagimio susilaukusioms lietuvėms mamytėms labai reikalinga pagalba elementariais žindymo klausimais ir tiesiog mamiškas palaikymas, nutariau siekti žindymo konsultantės profesijos (šiuo metu baigiu dvejus metus trukusį "Breastfeeding Counsellor's" kursą ir netrukus imsiu atlikinėti praktiką konsultuodama mamytes telefonu ir gyvai).

Tuo pačiu metu vis aktyviau ėmiau draugiškai konsultuoti mamytes forumuose ir tapau organizacijos" Pradžių pradžia" grupės "Mamai - mamai" savanore, konsultuojančia lietuves mamytes, gyvenančias Anglijoje. Kartais pamanau, jog tai mano pašaukimas - jaučiu begalinį džiaugsmą už kiekvieną sėkmingą žindymo istoriją, nuoširdžiai džiaugiuosi žinodama, jog mamytei pavyko išsaugoti ar susigrąžinti pienelį, jog jos vaikutis auga sveikas ir laimingas. Ir kaskart, girdėdama sėkmingas gimdymo istorijas ar matydama naujagimį, nubraukiu džiaugsmo ir palaimos ašarą...

Kada atsirado dulų veikla pasaulyje ir Europoje? Lietuvoje buvo nuo seno žinoma apie "bobutes"(pribuvėjas), tačiau apie dulas neteko girdėti?..

Vaikelio gimimas - tai labai moteriškas ir ypatingas virsmas. Jau nuo senų laikų moterys padėdavo vienos kitoms gimdymo metu: žinodavo, kokią emocinę ir fizinę pagalbą suteikti, kaip paguosti, nuraminti, įkvėpti. Taip pat sumažinti skausmą masažuojant, glostant... Pirmą kartą terminas „dula" pavartotas antropologiniame tyrime dar 1969 metais (JAV). 1992 m. JAV buvo įkurta pasaulinė organizacija 'Dona International', vienijanti gimdyvių padėjėjas, aktyviai veikianti ir dabar. O Europos dulų tinklas 'EDN' buvo įkurtas kiek vėliau, 2010 - aisiais ir vienija jau nemažai šalių.

Gal galite trumpai ir aiškiai papasakoti tiems, kas šį žodį girdi pirmą kartą, kas tai yra dula?

Žodis "doula" kilęs iš graikų kalbos ir reiškia "moters tarnas". Kai kurie, išgirdę apie moterį, esančią gimdymo metu šalia gimdyvės, mano, jog ji tarsi atlieka akušerės pareigas, ją nustumdama į šalį, tačiau tai nėra tiesa.

Dulos vaidmuo yra kitoks, tiesiogiai nesusijęs su medicinine pagalba. Ji yra tam, kad visapusiškai palaikytų moterį šiuo gražiu ir ypatingu moteriškumo periodu. Dula (gimties sesuo) yra vadinama moteris, kuri padeda besilaukiančiai, gimdyvei ir jos partneriui, šeimai pasiruošti gimdymui teikdama informaciją, emocinę ir fizinę pagalbą iki gimdymo, gimdymo metu bei pirmuosius mėnesius po jo.

Dula (kitaip - gimties sesuo) yra vadinama moteris, kuri padeda besilaukiančiai, gimdyvei ir jos partneriui, šeimai pasiruošti gimdymui teikdama informaciją, emocinę ir fizinę pagalbą iki gimdymo, gimdymo metu bei pirmuosius mėnesius po jo.Dula Asta, trijų vaikų mama

Anglijoje nėščia moteris paprastai susitinka su skirtingomis akušerėmis per apžiūras ir ji negali iš anksto susitarti ar žinoti, kuri akušerė priims gimdymą (nebent ji būtų privačiai samdoma) ir su ja susitinka tik tuomet, kai atvyksta gimdyti. Be to, gimdymo metu, keičiantis pamainai, keičiasi ir akušerės, tad kartais tenka susidurti su daugybe skirtingų žmonių. Dula, kurią pasirenka pati gimdyvė, yra ta pati, labiau pažįstama, kuri jau iki gimdymo tampa artimesnė su gimdyve, žino jos lūkesčius ir baimes, norus. Moteriškas palaikymas šiuo laikotarpiu labai svarbus kiekvienai.

Tyrimų duomenimis, dulos dalyvavimas gimdyme padeda išvengti gimdymo komplikacijų, net iki 50 % sumažina cezario tikimybę, mažina nuskausminamujų vaistų, epidūrinės nejautros poreikį, padeda vyrams / partneriams aktyviau dalyvauti gimdymo procese ir jaustis tvirčiau, užtikrina sėkmingesnę žindymo pradžią.

Kuo dulos pagalba skiriasi nuo, pavyzdžiui, gimdyme dalyvaujančio vyro pagalbos moteriai? Arba koks skirtumas yra tarp dulų ir akušerių?

Besilaukiančios ir jų partneriai gana dažnai to klausia. Ir tai yra labai svarbus ir reikalingas klausimas. Visų pirma galima kalbėti apie skirtingus vaidmenis, t. y. akušerė yra visų pirma atsakinga už moters - nėščiosios, gimdyvės, ir vaisiaus - kūdikio sveikatą, ji yra medicininį išsilavinimą turintis asmuo. Akušerė (ar pribuvėja) taip pat paprastai yra ir tas asmuo, kuris priima gimdymą, sprendžia, kokios medicininės intervencijos reikalingos gimdymo eigoje... Ji dalyvauja gimdymo procese tik tuomet, kai jis gerokai įsibėgėja - iki vaikelio gimimo, o dula būna šalia prasidėjus sąrėmiams - nuo tada, kai moteriai jos reikia - tol, kol ji reikalinga (paprastai keletą valandų po gimdymo).

Dulos vaidmuo yra kur kas intymesnis, ji gali ir neturėti medicininio išsilavinimo, tačiau turi puikiai išmanyti moters fiziologiją, gimdymo eigą, žindymo subtilybes. Dula neatlieka jokių medicininių veiksmų ir nepriima sprendimų. Ji labiau rūpinasi gimdyvės emocine, psichologine bei fizine būsena, juk belaukdama vaikelio atėjimo ir gimdanti moteris yra labai pažeidžiama ir jai ypač reikia to, kas padėtų jai jaustis saugiai ir suteiktų daugiau pasitikėjimo savimi, savo kūnu, vaikeliu ir motiniška prigimtimi. Kartais moteris sako "juk aš turiu vyrą". Taip, vyras yra taip pat labai svarbus asmuo ir paprastai moterys mielai su juo dalijasi savo intymiausiomis gyvenimo detalėmis. Tačiau kartu vyras yra globėjas, kuris visuomet nori tarsi apsaugoti (ar išgelbėti) savo mylimąją nuo bet kokių gyvenimo nemalonumų. Gimdymo metu jie gali jaustis bejėgiai, nes mato savo moterį kenčiančią ir nežino, kaip jai padėti. Kadangi gimdyvė yra labai pažeidžiama, ji lengvai perima tą vyro baimę, nerimą ir jaudulį, nežinojimą, kaip pasielgti, todėl gali imti jaudintis, blaškytis ir nepasitikėti savo jėgomis.

Esant dulai šalia, vyrai paprastai jaučiasi gerokai ramiau, nes žino, jog mylimąja bus pasirūpinta, ji neliks viena (net ir jam bei akušerei išėjus, juk kartais vienai akušerei tenka pasirūpinti daugiau nei viena gimdyve tuo pat metu). Vyrui gerokai paprasčiau, jei jam bus suteikta galimybė būti šalia gimdyvės tiek, kiek jis jaus norintis likti. Dula gali būti naudinga ir pačiam vyrui, pvz., gimdymo metu ji gali pamokyti vyrą atlikti tam tikrus akupunktūros pratimus savo moteriai, masažus, priminti, kaip svarbu rodyti savo mylimajai dėmesį, kokie svarbūs švelnūs prisilietimai ir bučiniai...

Galbūt jam pačiam suteikti drąsos ir nuraminti, kai to reikia, ar paaiškinti, kodėl kažkas vyksta būtent taip. Taigi, dulos vaidmuo yra labai platus ir, ko gero, svarbiausia yra tai, jog ji padeda vaikelio laukimą, atėjimą priimti kaip gražiausią potyrį, net ir tuomet, jei įvykiai pasisuka netikėta linkme. Na ir, be abejo, pirmosiomis savaitėmis po gimdymo (kurios dažnai būna sunkiausios) padeda įžengti į motinystę kuo sklandžiau ir ramiau, net ir sunkiausią patirtį paversti gražiais prisiminimais. Dula niekada ir jokiomis sąlygomis nepraras pasitikėjimo moterimi ir jos stiprybe. Gimdymas - tai moteriškas virsmas...

Beje, dažnai dulos turi ir tam tikrų kitų įgūdžių, jos gali pasiūlyti specialius masažus besilaukiančioms ar pagimdžiusioms, jogos, reiki užsiėmimus, kitas paslaugas. Aš pati turiu patirties gaminant placentos kapsules, taip pat labai mielai imuosi fotografuoti gimdymo procesą, jei to nori tėveliai. 

Kiek laiko mokėtės tapti dula?

Kadangi esu ganėtinai užsiėmusi mama, pasirinkau intensyvius penkių dienų kursus, kuriuose gavau labai daug svarbios informacijos: mokėmės fiziologijos, kaip vyksta gimdymas, kaip padėti moteriai pasiruošti gimdymui, kur rasti moksliškai paremtos informacijos, kuri vėliau pateikiama besilaukiančiai porai, kaip sumažinti gimdymo baimę ar padėti visiškai jos atsikratyti.

Esant dulai šalia, vyrai paprastai jaučiasi gerokai ramiau, nes žino, jog mylimąja bus pasirūpinta, ji neliks viena. Dula gali būti naudinga ir pačiam vyrui: gimdymo metu ji gali pamokyti vyrą atlikti tam tikrus akupunktūros pratimus savo moteriai, masažus, priminti, kaip svarbu rodyti savo mylimajai dėmesį, kokie svarbūs švelnūs prisilietimai ir bučiniai.Dula Asta, trijų vaikų mama

Susipažinom su gimdymo patologijomis, kaip jas atpažinti ir kaip elgtis, susidūrus su neįprasta situacija. Taip pat apie tai, kaip ir kokią pagalbą gali suteikti dula jau pagimdžiusiai moteriai ir jos šeimai, kaip spręsti su žindymu susijusias problemas ir t. t.

Be abejo, turėjom ir nemažai praktinių užduočių: kada ir kokių masažų ar akupunktūros technikos imtis, kaip natūraliais būdais sumažinti skausmą ir t. t. Kalbėjom ir apie savo patirtį (nors kiekvienas gimdymas yra vis kitoks ir asmeninė patirtis nėra tiesiogiai susijusi su klienčių, tačiau kiekvienai moteriai labai svarbu po gimdymo aptarti savo patirtį ir išgyvenimus). Kadangi mūsų grupelė buvo itin maža - vos 4 moterys ir vadovė, mokymasis buvo labai intensyvus ir tikrai prasmingas. Baigusi kursus įgijau „Doula UK" (www.doula.org.uk) ir „Developing Doulas" patvirtintą sertifikatą.

Ar Didžiojoje Britanijoje yra populiarios dulos? Kada dažniau jos padeda moteriai - kai gimdoma ligoninėje ar namuose?

Dulos šioje šalyje yra gana populiarios, nors, be abejo, yra daug ir tokių šeimų, kurios nieko apie jas nė nežino. Jos dalyvauja gimdymuose ten, kur pasirenka pati gimdyvė: namuose, natūralaus gimdymo centre ar ligoninėje. Dula tam tikra prasme padaro akušerės darbą lengvesnį, todėl dauguma medikų į gimdymus mielai jas įsileidžia. Beje, dula namų gimdyme negali dalyvauti tuomet, jei jame nedalyvauja akušerė.

Viena iš dažniausių nėščiųjų baimių - gimdymo skausmo. Ar dulos žino pagalbos būdų, kaip jį sumažinti nemedikamentiniu būdu? Ir ar dulos dalyvauja gimdymuose, kurie vyksta su epidūriniu nuskausminimu?

Taip, dula gali būti šalia gimdyvės ir tuomet, kai gimdyvė renkasi epidūrinę nejautrą ar bet kokį kitą skausmo malšinimo būdą. Kartais netgi tuo atveju, jei atliekama cezario operacija (tai sprendžia ligoninės personalas). 

Dulos vienas iš vaidmenų gimdymo metu ir yra toks - padėti gimdyvei jaustis patogiau, t. y. siūlant tam tikras padėtis, masažuojant, glostant ar spaudžiant tam tikrus taškus, primenant, kaip reikia kvėpuoti, ir kvėpuojant kartu palengvinti sąrėmių skausmą. Kartais moteris, patekusias į gimdyklą, kur ryški šviesa, nepažįstamas personalas, aplinka, specifinis patalpų kvapas, apima baimė ir gimdymo veikla ima stoti... Dula padarys viską, kad moteris atgautų pasitikėjimą savo jėgomis, nurimtų ir pasijustų saugi.

Juk ramybe ir atsipalaidavimas - ypač svarbūs sklandžiai ir sėkmingai gimdymo eigai.

Ar pasitaiko, kad moters ir pasirinktos dulos "biolaukai nesutampa" ir bendradarbiavimas neįmanomas?

Besilaukianti moteris ima ieškoti dulos skirtingu metu. Tai labai individualu ir priklauso nuo to, kaip nėščioji jaučiasi, kiek ir kokių baimių ar rūpesčių ji turi sukaupusi. Tarkim, pirmojo vaikelio besilaukiančiai mamytei galbūt labiau reikės vienokios pagalbos (padėti susitvarkyti su baimėmis, nežinia, palaikyti gimdymo metu), o antrojo ar ketvirtojo - visai kitokios (po gimdymo padėti susitvarkyti namuose, prižiūrėti mažesniuosius ar pagaminti pietus). Kiekviena moteris yra unikali, tad ir poreikiai skiriasi. Taigi, vienos ima žvalgytis dulos jau nuo pirmųjų nėštumo savaičių ir skiria tam daugiau laiko, kitos laukia 36-37 savaitės ir tik tuomet susiranda sau tinkamą dulą.

Paprastai siūloma susitikti su keletu dulų, rinktis iš daugelio, bet gali būti ir taip, jog šeima pasirinks pirmą sutiktą dulą, nes pajus ypatingą ryšį su ja. Juk moteris negali priimti į gimdymą bet ko, ji turi jaustis visapusiškai jaukiai ir saugiai šalia pasirinkto žmogaus.

Žinoma, gali būti ir taip, jog moterų (ar vyro ir dulos) biolaukai nesutaps. Todėl pirmasis susitikimas su dula tam ir yra skirtas - jog susitikus ir pasikalbėjus būtų aišku ar tarpusavio bendravimas bus nuoširdus ir įmanomas.

Kaip pastebite iš patirties, kas moteris labiausiai neramina iki gimdymo ir jo metu? Gal tie rūpesčiai/problemos yra bendražmogiški, neturintys sienų?

Tie rūpesčiai labai žemiški ir žmogiški - prieš didįjį susitikimą su vaikeliu moteris jaučia nerimą ir baimę dėl nežinomybės (ypač jei tai pirmasis gimdymas), nes girdi ir perskaito gausybę nemalonių gimdymo istorijų. Drįstu manyti ,kad dauguma jų taip pat būtų galėję tapti gražiais pavyzdžiais, jei šalia būtų buvusi dula.

Kiekvienas gimdymas yra vis kitoks ir savaip ypatingas. Su didžiuliu džiaugsmu priimu kiekvieną naujagimį ir kaskart dėkoju tėveliams už suteiktą privilegiją būti šalia. Iš tiesų kuo toliau, tuo labiau žaviuosi moteriška prigimtimi, jos didžiule stiprybe ir gebėjimu valdyti savo mintis ir kūną... Tai žodžiais nenusakoma patirtis.Dula Asta, trijų vaikų mama

Ji jaučia baimę dėl skausmo, nes girdi iš draugių, kokius "košmarus" joms teko išgyventi gimdymo metu... Jei moteris (kalbu apie lietuves, lenkes, ruses ir kt. imigrantes) nepasitiki savo anglų kalbos žiniomis - ji jaučia didžiulį nerimą dėl to, kad nesupras, kas joms bus sakoma, jog susidurs su pikta akušere, jog nesugebės pagimdyti pati ir neišvengs komplikacijų... O kur dar baimės dėl vaikelio sveikatos!

Taip pat tiek moteris, tiek ir jos vyras dažnai išgyvena ir dėl naujojo gyvenimo etapo po gimdymo, kai vaikelis jau bus ant rankų: ar sugebės tinkamai juo pasirūpinti, ar nebijos paimti į rankas tą mažą gležną kūdikėlį. Nerimauja ir dėl to, ar turės pienelio ir galės išmaitinti (vėlgi girdėdamos gausybę nesėkmingų patirčių ir nepagrįstų prietarų jos ima nepasitikėti savimi). Jei šeimoje auga jau vienas ar keli vaikučiai, mamytėms iškyla dar ir kitokių baimių ir nerimo. Štai su visomis tomis baimėmis ir jauduliu gimties sesuo ir gali padėti susitvarkyti (ne tik teoriškai, bet ir praktiškai).

Jūs esate ir žindymo konsultantė - gal galite atsakyti į klausimą, ar jau nėštumo metu galima ruoštis žindymui? Kokie būtų pirmieji pasiruošimo žingsniai?

Mano nuomone, ne tik kad galima, bet ir būtina. Tam, kad būsimoji mamytė palengvintų sau pirmųjų savaičių išbandymus atliekant naujas mamos pareigas, jai labai pravartu dar iki vaikelio gimimo sužinoti, kaip vyksta pieno gamyba, kas yra svarbu ir ko reikėtų vengti. Verta ir knygelių pasiskaityti.

Aš pati turiu sukaupusi nedidutę, bet labai vertingą "dulos biblioteką" ir mamytės gali iš manęs pasiskolinti patikusias knygeles. Taigi, pirmasis ir svarbiausias žingsnis sėkmingo žindymo link - mamos sukauptas žinių bagažas. Taip pat labai svarbu pasitikėjimas savo pačios motiniška prigimtimi ir savo vaikeliu. Tikrai nereikia daryti šiurkščių spenelių masažų, nereikia pirkti čiulptukų, mišinukų, buteliukų, sterilizatorių bei pientraukių dar besilaukiant. Aš mamytėms siūlau geriau tuos pinigėlius sudėti į taupyklę - tegul tai būna pradinis įnašas vaikelio ateičiai. 

Kiek kainuoja dulų paslaugos?

Paslaugų kainos labai skiriasi ir jos priklauso nuo to, kiek patyrusi yra dula, kurioje vietoje ji gyvena (Londone šios paslaugos kainuoja daugiau). Pradedančioji dula, kuri yra ką tik baigusi kursus ir laukia pirmųjų klienčių, savo paslaugas gali teikti labai pigiai (t. y. 50-70 % pigiau nei ilgą patirtį turinti dula). Gali būti ir tokių, kurios sutinka dirbti tik už kelionės ir, tarkime, auklės išlaidas. Patyrusios dulos atlyginimas svyruoja nuo 450 iki 900 anglijos svarų sterlingų.

Beje, doula.org.uk tinklas turi tam tikrą fondą (Doula access fund) ir siūlo pagalbą toms šeimoms, kurios norėtų pasisamdyti dulą, tačiau neturi finansinių galimybių to padaryti (aišku, jos turi atitikti tam tikrus kriterijus), tad iš tiesų galima sakyti, jog dulos paslaugos yra prieinamos visoms šeimoms.

Kaip manote, ar turi dulų profesija ateitį? Klausiu, nes šiuolaikinė visuomenė yra gana anonimiška - mes nepažįstame net savo kaimynų, šalia kurių gyvename visą gyvenimą, ir gali pasirodyti, kad kviesti dulą, nepažįstamą moterį, į pagalbą tokiu intymiu gyvenimo metu, gali būti kiek nejauku mūsų šiaurietiškam charakteriui?

Manau, jog dulų profesija turi labai gražią ir šviesią ateitį. Moterys vis dažniau ima pasitikėti natūralumu ir savo motiniška prigimtimi, nori gimdymą paversti įsimintiniausiu gyvenimo įvykiu, nes suvokia, jog vaikelio atėjimas į pasaulį - labai svarbus ir prasmingas. Vienaip ar kitaip gimimas yra svarbus žingsnis žmogučio gyvenimo kūrimo link...

Yra moterų, kurios mieliau pasirenka "svetimą" moterį (nors bent keli susitikimai iki gimdymo jas pakankamai suartina) šalia savęs, nei vyrą. Galbūt todėl, jog moterys turi tuos pačius motiniškus instinktus ir panašią patirtį. Jos intuityviai jaučia, jog taip geriau.

Nenoriu sakyti, jog vyrai neturėtų dalyvauti gimdymuose, tikrai ne. Vyras taip pat gali būti didžiulė parama ir pagalba (dula bendrauja ir su būsimais tėveliais, juos savotiškai ruošia, palaiko), tačiau jei jis pats to nenori, nevertėtų vyro stumti į gimdyklą vien todėl, jog to nori gimdyvė. Leiskim jiems būti šalia tiek, kiek jie patys jaučia norintys būti.

Dulai esant šalia gimdyvės (kuri nepalieka jos ilgiau nei keletui minučių ir tik esant būtinybei) vyrai jaučiasi drąsiau ir ramiau, nes žino, jog jų partnere, žmona bus pasirūpinta, jei jie trumpam atsitrauks...

Gal galite prisiminti įsimintiniausią atvejį savo veikloje?

Aš dar tik pradedu savo dulos kelią, ypač didelės patirties dar neturiu, tačiau išskirti nė vieno gimdymo, kuriame dalyvavau, negalėčiau. Kiekvienas gimdymas yra vis kitoks ir savaip ypatingas. Su didžiuliu džiaugsmu priimu kiekvieną naujagimį ir kaskart dėkoju tėveliams už suteiktą privilegiją būti šalia. Iš tiesų kuo toliau, tuo labiau žaviuosi moteriška prigimtimi, jos didžiule stiprybe ir gebėjimu valdyti savo mintis ir kūną... Tai žodžiais nenusakoma patirtis.

Su Asta galima susisiekti jos puslapyje socialiniame tinkle Facebook.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis