Kaip cezario pjūvis susijęs su vaiko svoriu?

Cezario pjūviu baigiasi ne vienas gimdymas. Kartais operacija atliekama gelbstint mažylio ar mamos gyvybę, o kartais ji būna suplanuota iš anksto. Nauji tyrimai rodo, kad po cezario pjūvio gimę vaikai gali susidurti su didesne nutukimo rizika.

Tyrime dalyvavo apie 38 tūkstančius žmonių iš 10 šalių. Lyginant po cezario pjūvio gimusius dalyvius su gimusiais natūraliu būdu, paaiškėjo, kad pirmųjų nutukimo suaugus tikimybė buvo 22 procentais didesnė. Be to, jų viršsvorio (ne nutukimo) suaugus tikimybė taip pat buvo 26 procentais didesnė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Psichiatras Linas Slušnys - apie nusikaltimą vaiko raidai, kurį daro vis daugiau tėvų
Milijoną pralinksminęs video: mažylis ir šuo

Šis tyrimas yra gimimus po cezario pjūvio siejančios su nutukimu tyrimų serijos dalis. Dar 2012 metų tyrimas, tyręs vaikus iš Masačiusetso, aptiko, jog po cezario pjūvio gimusių vaikų tikimybė sulaukus 3 metų būti nutukusiu yra dvigubai didesnė. Nauji tyrimai aptiko sąsają tarp gimimo po cezario pjūvio ir svorio suaugus.

„Yra rimtų priežasčių, kodėl cezario pjūvis gali būti geriausias pasirinkimas daugeliui mamų ir jų kūdikių, o kartais jis gali išgelbėti gyvybę", - teigia tyrėja dr. Neena Modi iš Londono karališkojo koledžo. „Tačiau mums reikia suvokti ilgalaikes jo pasekmes, kad pateiktume geriausią patarimą moterims, mąstančioms apie cezario pjūvį".

Tyrimai neįrodo priežastinių - pasekminių santykių tarp cezario pjūvio ir nutukimo. Gali būti, kad tyrimo metu nebuvo įvertinti kiti svarbūs veiksniai (pavyzdžiui, ar motina buvo nutukusi, ar nėštumo metu jau buvo nustatytas diabetas), kurie galėtų paaiškinti šią sąsają.

Kadangi pasaulyje labai didėja atliekamų cezario pjūvių kiekis, tyrėjai teigia, jog būtina kuo skubiau nustatyti šią sąsają. Šiuo metu apie trečdalis kūdikių JAV ir ketvirtadalis kūdikių Anglijoje gimsta po cezario pjūvio.

Kol kas nėra aišku, kaip ši sąsaja gali veikti, tačiau paaiškinimas apima ir virškinamojo trakto bakterijas. Tyrėjai teigia, kad po cezario pjūvio gimusių kūdikių virškinamojo trakto bakterijos skiriasi nuo gimusių natūraliuoju būdu.

Šiuo metu Lietuvoje cezario pjūvio operacija atliekama vienai iš keturių gimdančių moterų. Palyginus su kai kuriomis Lotynų Amerikos šalimis, kur operuojama iki 70-80 proc. visų gimdyvių, tai nėra didelis skaičius, tačiau palyginus su gimdymų statistika Lietuvoje prieš dešimt metų, tai labai sunerimti verčiantis faktas.

Įdomu tai, kad cezario pjūvių operacijų skaičius kai kuriose Lietuvos ligoninėse skiriasi kone dvigubai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis