Kaip parašyti savo gimdymo planą: 5 patarimai

Vis daugiau moterų surašo savo gimdymo pageidavimus ir pasidalina jais su savo gydytoju bei akušeriu. Gimdymo planas padeda geriau pasiruošti artėjančiam kūdikio gimimui. Aptarus su gydytoju savo lūkesčius ir galimus variantus gimdymo metu, laukti vaikelio taps ramiau.

5 patarimai, į ką atkreipti dėmesį rašant gimdymo planą.


Gimdymo skatinimas: kada?


Dauguma gydytojų neleidžia nėščioms moterims peržengti 42 nėštumo savaičių ribą, nes tada kyla rizika kūdikio ir motinos sveikatai. Jei jums gimdymas iki tol neprasidėtų, aptarkite su akušere arba gydytoju gimdymo skatinimo aspektą. Galbūt norėsite gauti daugiau informacijos apie jums planuojamus skirti medikamentus, kad būtumėte patenkinta pasirinkimu.


Taip pat savo gimdymo plane galite nurodyti, kad pirmiausia prieš medikamentus būtų išbandyti natūralūs gimdymo skatinimo būdai, pavyzdžiui, eteriniai aliejai, spenelių stimuliacija ir pan.


Gimdymo pradžia


Kai į ligoninę atvykstama gimdyti, paprastai būna atliekama intraveninė terapija, kad būtų užkirstas kelias dehidratacijai. Aptarkite savo gimdymo plane, ar ankstyvojoje gimdymo stadijoje galėsite ir norėsite laisvai judėti, valgyti ir gerti.


Be to, apgalvokite savo skausmo valdymo galimybes. Galite iš anksto rinktis medikamentinį nuskausminimą arba paprašyti, kad jums nesiūlytų nuskausminamųjų, kol pati jų nepaprašysite.


Aktyvus gimdymas


Aktyvaus gimdymo fazės metu pastebėsite, kad kai kurios pozos jums yra patogesnės. Jei norite stovėti, tupėti ar gulėti, iš anksto apie tai pasikalbėkite su gydytojui. Taip pat galite išreikšti savo norą dėl chirurginių žnyplių ir vakuumo naudojimo.


Jei nenorite, kad jums būtų atliekama tarpvietės epiziotomija, informuokite medikus apie savo pasirinkimą, tačiau žinokite, jog rizikuojate įplyšti.


Jei nebus gimdymo komplikacijų, galite paprašyti kuo skubiau paguldyti kūdikį jums ant krūtinės, kad atsirastų tvirtas ryšys, juk medikai gali nuvalyti kūdikį ir ant jūsų krūtinės.


Cezario pjūvis


Jei jums paskirtas planuotas cezario pjūvis, paklauskite gydytojo, kokie yra galimi anestezijos variantai. Gali būti naudojama spinalinė, epidūrinė arba bendrinė nejautra. Daug moterų nori, kad operacijos metu operacinėje būtų jų partneris - sužinokite, ar tai įmanoma. Taip pat kai kurios moterys prašo, kad jų partneris nukirptų virkštelę po operacijos gimusiam naujagimiui. Taip pat, kad operacinėje joms kuo greičiau ant krūtinės būtų paguldytas kūdikis.


Naujagimių procedūros


Kalbant apie naujagimių procedūras, verta apmąstyti keletą dalykų ir juos pasižymėti savo gimdymo plane. Dauguma kūdikių per pirmąsias 12 valandų būna paskiepijami hepatito B vakcina, gauna vitamino K, jiems paimamas kraujas iš kulniuko dėl įgimtų ligų. Galite atsisakyti visų šių procedūrų, rinktis kelias jų arba visas.


Po gimdymo


Jeigu esate apsisprendusi žindyti naujagimį, nepamirškite to pažymėti. Kai kurios krūtimi maitinančios motinos nenori, kad jų vaikams būtų duodami čiulptukai, vanduo su gliukoze arba mišinėliai. Taip pat galite rinktis, ar jūsų kūdikis bus jūsų palatoje visą laiką, ar bus išnešamas, kai jūs miegosite.


Kai apgalvosite kiekvieną žingsnį, apsispręskite, viską užrašykite ir pasikalbėkite su gydytoju ar akušere. Kiekvienos ligoninės ar gimdyklos galimybės yra skirtingos. Išsakykite savo pageidavimus ir nesigėdinkite klausti.


Galiausiai, nepamirškite, kad tai yra tik pageidavimai, o gimdymo metu gali nutikti ir netikėtų dalykų. Gydytojai ir akušerės yra profesionalai, kuriems gali tekti priimti greitus sprendimus, kad apsaugotų jus ir jūsų kūdikį. Juk svarbiausia pasidžiaugti vaiko gimimo stebuklu, ir visai nesvarbu, ar buvo laikomasi gimdymo plano nuo A iki Z.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis