Lietuvoje tik 8 iš 32 ligoninių turi Naujagimiui palankios statusą - kodėl?

Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyva - nuo žindymo apsaugos, paramos ir skatinimo iki pieno mišinių rinkodaros kodekso - aptarta pasaulio lygiu Vilniuje.

Naujagimiui palanki ligoninė (angl. Baby Friendly Hospital) - tai iniciatyva, kuri pasaulyje pirmą kartą buvo pradėta įgyvendinti dar 1991 m., o Lietuvoje - 1993 m. Pagrindiniai šios iniciatyvos organizatoriai yra Pasaulio Sveikatos Organizacija (angl. WHO) ir Jungtinių Tautų Vaikų Fondas UNICEF.

Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyva, grįsdama savo žingsnius mokslu grįstais įrodymais, siekia apsaugoti, skatinti ir diegti maitinimo krūtimi praktiką ligoninėse ir akušeriniuose skyriuose bei nutraukti nemokamų ir pigesnių nei rinkos kaina motinos pieno pakaitalų reklamavimą ir sklaidą ligoninėse ir akušeriniuose skyriuose.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip laiku atpažinti pirmuosius autizmo požymius
Tai jus nustebins: kas iš tiesų vyksta vaiko smegenyse

Kodėl tai svarbu?

Motinos pienas yra vienintelis geriausias naujagimio ir kūdikio maistas, kuris daugumai vaikų patenkina visus kūdikio maisto medžiagų ir vandens poreikius pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius. Jame yra apie 400 medžiagų, kurių nėra jokiame kitame pakaitale. Tai yra patikimiausias būdas siekiant užtikrinti saugų, sveiką ir sklandų kūdikio vystymąsi ir gyvenimo pradžią. Žindymas, savo ruožtu, suteikia naujagimiui saugumo jausmą, skatina prieraišumo formavimąsi ir stiprina ne tik kūdikio, bet ir motinos sveikatą.

Kad žindymas vyktų sklandžiai nuo pat pirmų naujagimio gyvenimo akimirkų, svarbu užtikrinti:

- sklandžią žindymo eigą per pirmas dvi naujagimio gyvenimo valandas;

- nepertraukiamą oda prie odos kontaktą tarp naujagimio ir motinos (arba esant ypatingai situacijai - tėvo ar kito artimo žmogaus) bent dvi valandas po gimdymo ar iki pirmojo žindymo;

- galimybę mamai ir naujagimiui būti kartu 24 val. per parą.

Naujagimiui palankios ligoninės Lietuvoje

Nors radikalus naujagimio ir mamos atskyrimas po gimdymo šiandien yra tik XX a. pabaigos prisiminimuose, žindymui palankios sąlygos Lietuvos ligoninėse vis dar yra dabarties ir ateities rūpestis.

Dėl to Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyva yra grindžiama 10-čia reikalavimų, kuriais yra skatinamas žindymas, galimybė mamai ir naujagimiui būti kartu, ir (jei nėra medicininių priežasčių) atsisakyti motinos pieno pakaitalų vartojimo.

Nepaisant to, naujagimiui palankios ligoninės tradicijos Lietuvoje dar nėra įsitvirtinusios. Šį statusą Lietuvoje šiuo metu turi tik 8 Lietuvos ligoninės iš 32. Jose gimsta tik maždaug 25 proc. visų naujagimių.

Kodėl nejudame į priekį?

Nors kūdikiui palankios ligoninės iniciatyva Lietuvoje yra atsiradusi jau nuo 1993 m., didesnio Lietuvos vyriausybės dėmesio ir paramos ji nėra susilaukusi. Iki 2003 m. šią programą finansavo UNICEF, o vėliau veiklos vykdytos savanorystės principu.

Kitos svarbios priežastys, stabdančios Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyvos įsitvirtinimą yra žinių apie žindymą trūkumas ne tik visuomenėje bet ir medikų tarpe bei motinos pieno pakaitalų reklama ir platinimas (komercinis spaudimas).

Pagal Lietuvos Respublikos reklamos įstatymą (patvirtintas 2013 08 02), motinos pieno pakaitalų (pradinio maitinimo kūdikių mišinių) reklama yra leidžiama tik sveikatos priežiūros specialistams skirtuose leidiniuose ir mokslo publikacijose. Nepaisant to, motinos pieno pakaitalų reklama yra sutinkama ne tik didžiuosiuose prekybos centruose, vaistinėse ir mamoms skirtuose žurnaluose, bet ir ligoninėse bei kitose sveikatos priežiūros įstaigose.

Visa tai formuoja klaidinančią sampratą apie natūralų žindymo procesą ir motinos pieno pakaitalų vartojimo reikalingumą bei galimą žalą sveikatai.

Kas yra daroma?

1981 m. PSO 54 Asamblėjoje buvo priimtas Tarptautinis motinos pieno pakaitalų rinkodaros kodeksas, kuris draudžia bet kokią pieno mišinių ir maisto skirto kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus reklamą bei dirbtinio maisto maitinimo priemonių (buteliukų, čiulptukų) bet kokios formos reklamą.

Sveikatos pasaugos ministro įsakymas dėl šio kodekso reikalavimų laikymosi sveikatos priežiūros įstaigose Lietuvoje pirmą kartą buvo patvirtintas 2004 m. Šiuo metu pagal galiojantį SAM įsakymą Lietuvoje taikoma tik nedidelė dalis šio kodekso reikalavimų.

Kodekso tikslas - saugi ir tinkama naujagimių maitinimo priežiūra, apsaugant ir skatinant maitinimą krūtimi bei užtikrinant tinkamą motinos pieno pakaitalų vartojimą, jei jų vartojimas yra reikalingas ir pagrįstas kliniškai.

Kodeksas apsaugo šeimas nuo komercinio spaudimo, sveikatos priežiūros darbuotojus nuo interesų konflikto ir garantuoja skaidrumą, numatydamas, kad:

Motinos pieno pakaitalų, buteliukų ir žindukų gamintojai bei platintojai negali turėti tiesioginio ar netiesioginio kontakto su besilaukiančiomis moterimis ar motinomis;

Ligoninė negali gauti dovanų, nemokslinės literatūros, daiktų ar įrangos, pinigų ar paramos iš motinos pieno pakaitalų, buteliukų bei žindukų gamintojų ar tiekėjų;

Besilaukiančioms moterims, motinoms ar jų šeimoms negali būti duodami jokie motinos pieno pakaitalų, buteliukų ir žindukų gamintojų mėginiai, dovanų paketai su žindymui neigiamą įtaką turinčiais produktais, kita maitinimo įranga ar kuponai.

Pieno mišinius ligoninės turi įsigyti bendra tvarka ir ne pigiau mažmenos kainos.

Svarbu suprasti, kad Kodeksas nėra nukreiptas prieš pačius motinos pieno pakaitalus, bet prieš šių produktų reklamavimą ir nemokamą ar pigesnį nei rinkos kaina platinimą tiek tiesiogiai vartotojams, tiek sveikatos priežiūros įstaigose ar per sveikatos priežiūros darbuotojus. Kodekso nuostatos ir Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyva skatina kurti ne tik žindymui draugišką aplinką, bet tuo pačiu užtikrinti saugią ir draugišką aplinką motinai ir naujagimiui.

Pasitarimas Vilniuje

Šių metų birželio 6 - 8 d. Vilniuje vykusiame PSO/UNICEF 8 - tame Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyvos šalių koordinatorių tinklo pasitarime buvo aptarta iniciatyvos įgyvendinimo situacija industrinėse šalyse bei kodekso laikymosi ypatumai įvairiose pasaulio šalyse. Pasitarime buvo aptarta bendra iniciatyvos įgyvendinimo suaktyvinimo strategija.

Pasitarime dalyvavęs PSO atstovas Marcus'as Stahlhofer'is pristatė PSO veiksmų planus:

Motinų ir kūdikių mitybos planą, kuris skatina kurti palankią aplinką maisto ir mitybos politikos įgyvendinimui;

Kiekvieno naujagimio veiksmų planą, kuris akcentuoja nėščiųjų priežiūrą gimdymo metu ir naujagimių priežiūrą pirmomis gyvenimo dienomis;

Pasaulines iniciatyvas „Kiekviena moteris, kiekvienas vaikas (angl. Every Woman, Every Child) ir „Žmogiškieji standartai dėl naujagimių ir vaikų maitinimo" (angl. Human standards in relation to IYCF);

Maitinimo krūtimi apsaugos ir palaikymo gaires;

Mažo svorio naujagimių maitinimo gaires;

Priešlaikinio gimdymo priežiūros gerinimo gaires ir kt.

Greta motinos pieno pakaitalų kodekso, susitikimo metu buvo sutarta, jog sveikatos priežiūros specialistų rengimo bazinėse programose turi būti įtrauktas bent 20 val. žindymo pagrindų kursas ir bent 3 val. praktiniai mokymai pagal PSO/UNICEF NPL iniciatyvą. Toks variantas yra ekonomiškesnis nei papildomai darbo vietose mokyti jau parengtą personalą ir keisti studijų metu suformuotą mąstymą. Taip pat kalbėta apie valstybių atsakomybę įgyvendinant PSO programas ir Asamblėjų rezoliucijų nuostatas. Pasitarimo metu priimtos pozicinės nuostatos papildys kai kurias PSO naujagimių, kūdikių ir motinų sveikatos priežiūros rekomendacijas.

Kitas Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyvos koordinatorių susitikimas vyks po dviejų metų PSO būstinėje, Ženevoje, kur bus paminėtas ir programos įgyvendinimo 25-metis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis