Privalomasis sveikatos draudimas: ką turi žinoti būsimieji tėvai?

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad tam tikrais atvejais gyventojai, norėdami nemokamai gauti sveikatos priežiūros paslaugas ir išvengti nesusipratimų gydymo įstaigose, turėtų atvykti į teritorinę ligonių kasą (TLK) ir pateikti reikiamus dokumentus dėl draustumo privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) patvirtinimo. Nepaisant to, kad žmogus gali būti draudžiamas PSD valstybės lėšomis, jis pats turėtų pasirūpinti deramu dokumentų sutvarkymu.

Tai leis gydymo įstaigoms išvengti nesklandumų, o pacientui nereikės mokėti už paslaugas, kurios jam turėtų būti teikiamos nemokamai.


Pirmiausia atvykti į TLK turėtų niekur nedirbančios, kūdikio besilaukiančios moterys. Jos bus apdraustos PSD valstybės lėšomis nėštumo laikotarpiu – 70 dienų (suėjus 28 nėštumo savaitėms ir daugiau) iki gimdymo bei 56 dienas po gimdymo. Tad tokiai moteriai nereikėtų nerimauti – jai bus suteiktos nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos. Tik svarbu su asmens tapatybės dokumentu ir nėštumą patvirtinančia pažyma, kurioje turi būti nurodytas nėštumo laikotarpis arba data, kada suėjo 28 nėštumo savaitės, apsilankyti TLK – pagal šiuos dokumentus ji bus apdrausta.


Tuo tarpu kūdikio besilaukiančioms moterims, dirbančioms pagal darbo sutartį, kurioms yra suteikiamos nėštumo ir gimdymo atostogos, kreiptis į TLK dėl draustumo valstybės lėšomis nustatymo nereikia.


Tiesa, jei mažylio besilaukiančioms sportininkėms, atlikėjoms, dirbančioms pagal autorines ir kt. sutartis dėl kokių nors priežasčių nėštumo ir gimdymo atostogos nesuteikiamos ir pašalpos neskiriamos – jos, suėjus 28 nėštumo savaitėms, taip pat su pažyma turėtų kreiptis į TLK. Dažnai būna, jog sportininkės, atlikėjos, pagal autorines sutartis dirbančios moterys kas mėnesį pajamų negauna, todėl tokiu atveju moters draustumas PSD nutrūksta. Tad atkreipiame dėmesį į tai, kad nėščios moterys, gaunančios pajamų pagal autorines sutartis, taip pat iš sporto, atlikėjo veiklos, tais mėnesiais, kai šių pajamų negauna, PSD įmokas turi mokėti savarankiškai – tol, kol pradės gauti pašalpas iš „Sodros“.


Jei besilaukiančios mamos vykdo individualią veiklą, jos iki nėštumo ir gimdymo atostogų turi mokėti fiksuotas PSD įmokas „Sodrai“ arba VMI (jei vykdo veiklą pagal verslo liudijimą). Šios įmokos turi būti mokamos tol, kol pašalpas pradės mokėti „Sodra“. Tuo atveju, jei šioms moterims pašalpa neskiriama, jos turi kreiptis į TLK. Pateikusios pažymą, jos bus apdraustos PSD valstybės lėšomis pirmiau minėtu laikotarpiu – suėjus 28 nėštumo savaitėms iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo.


Auginant vieną vaiką iki 8 metų, vienas iš tėvų ar įtėvių gali rinktis, kuris bus draudžiamas valstybės lėšomis. Jei šeimoje auga du ar daugiau vaikų, vienas iš tėvų ar įtėvių gali būti draudžiamas valstybės lėšomis, kol vyriausiajam vaikui sukaks 18 metų. Tačiau šiais abiem atvejais vienas iš tėvų, kuris nori būti draudžiamas valstybės lėšomis, turi atvykti į TLK ir informuoti apie pasirinkimą, kad būtent jis nori būti apdraustu PSD valstybės lėšomis. Šiuo atveju būtina pateikti savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir vaiko (-ų) gimimo liudijimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis