Medikai: 1000 pirmųjų dienų žmogui itin svarbios

Šiandien pasaulyje daug kalbama apie ankstyvo maitinimo įtaką nutukimo, lėtinių ligų formavimuisi. Pirmosios 1000 gyvenimo dienų, t.y. laikas nuo vaisiaus užsimezgimo iki 2 metų amžiaus - svarbiausios žmogaus gyvenime.

Kūdikio organizme vykstantys procesai, besilaukiančios mamytės ir kūdikio mityba šiuo laikotarpiu yra ypač svarbūs ir turi įtakos daugeliui ligų atsirasti vėlesniais gyvenimo laikotarpiais.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Gydytoja: šie 5 produktai kūdikiams yra tabu
Doc.R. Kučinskienė - apie dažniausias primaitinimo klaidas

Naujausi moksliniai tyrimai patvirtina anksčiau iškeltą Miuncheno universiteto prof. B. Koletzko hipotezę, kad per greitas kūdikio augimas pirmaisiais jo gyvenimo metais gali lemti nutukimo, diabeto ir kitų lėtinių ligų formavimąsi. Šioms ligoms gydyti Europos Sąjungos valstybės šiandien išleidžia apie 8 proc. sveikatos apsaugai skiriamų lėšų.

Pastarųjų metų naujiena, kad viena pagrindinių greito naujagimių augimo priežasčių yra per didelis suvartojamų baltymų kiekis maiste pirmaisiais gyvenimo metais. Maitinamas motinos pienu kūdikis gauna optimalų baltymų kiekį, tačiau pradėjus jį maitinti pieno mišinėliais, o dar blogiau - karvės pienu gaunamų baltymų kiekis padidėja 50-100 proc.

„Remiantis šiomis mokslinėmis išvadomis, renkantis pieno mišinėlius svarbu atkreipti dėmesį į juose esančių baltymų kiekį bei pasikonsultuoti su gydytojais", - pataria vaikų gastroenterologas doc. Vaidotas Urbonas.

PSO teigimu, mamos pienas - geriausias maistas kūdikiui, todėl rekomenduojama kūdikį maitinti krūtimi kiek galima ilgiau.

Birželio 9-12 dienomis Jeruzalėje (Izraelis) vyko 47-oji kasmetinė Europos vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos draugijos (ESPGHAN) organizuota mokslinė konferencija, kurioje dalyvavo daugiau nei 2500 gydytojų iš viso pasaulio šalių. Konferencijoje buvo pristatyti naujausi vaikų virškinimo organų ligų diagnostikos ir gydymo mokslo laimėjimai, taip pat svarbiausieji kūdikių ir vaikų maitinimo aspektai. Konferencijoje pranešimą skaitė ir Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas, Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologas doc. Vaidotas Urbonas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis