5 dalykai, kurių negalima sakyti nėščiai moteriai

Laukiasi jūsų sesuo, draugė ar bendradarbė? Smagi naujiena. Jūs esate tai patyrusi, gal net ne vieną kartą, todėl jaučiate pareigą pabendrauti daugiau, pasidalinti savo patirtimi ir pamokyti, kokių klaidų nedaryti.

Visa tai šaunu, tačiau nepaisant jūsų geriausių ketinimų ir noro patarti, atkreipiame dėmesį, kad tam tikrų temų verta vengti. „Sveikinu! Tai taip džiugu!",- nepamirškite pasveikinti sužinoję apie šią naujieną, ir verčiau nepulkite iš karto kalbėti tokių dalykų:


„Na ką, pakankamai ilgai užtrukai?!"


Nors tai, be abejonės, turėjo būti juokinga, tačiau tokia frazė gali ir įskaudinti - mažai kam patinka jausmas, jog jie kažkur „vėluoja". Pastaba gali būti ypač skausminga, jei jūsų draugės kelias į nėštumą buvo sudėtingesnis, nei jūs įsivaizduojate.


Be to, niekas negali pasakyti, kada yra tas "tikrasis" amžius, palankiausias susilaukti vaikų. Jūs manėte, kad tai - 25 metai (ir jums pavyko), jūsų pastojusi draugė manė, kad vaikus planuos po 30-ies. Žodžiu, ši tema niekada nėra labai lengva, o geriausias amžius susilaukti vaikų yra tada, kai jie ateina į šį pasaulį. Taigi, neįrodinėkite nėščiai bičiulei savo tiesų, o tiesiog pasidžiaukite šia naujiena nuoširdžiai.


„O dabar miegok kiek gali!"


Žinoma, gali būti, kad gimus jūsų draugės mažyliui, jai visai nepavyks pailsėti, tad ji jausis siaubingai, tačiau ar ne anksti ją tuo gąsdinti? Jai prieš akis - gražūs devyni nėštumo mėnesiai. Be to, dėl tam tikrų nėštumo simptomų - nesvarbu, kiek laiko ji yra nėščia, jai gali būti sudėtinga miegoti ir dabar, laukiantis. 


Net jei taip ir nėra, šis stereotipinis perspėjimas naudos vargu ar suteiks, atvirkščiai, privers draugę bijoti naujagimystės etapo kaip kažko nemalonaus. Neprogramuokite savo pažįstamos neigiamoms emocijoms, leiskite pasidžiaugti šia diena.


„Ar priaugai ne per daug svorio?"


Didelė tikimybė, kad jūsų draugę tokie žodžiai gerokai įskaudins. Moters svoris, kaip ir amžius, gana subtili tema, kurioje moralai kažin ar laukiami. Kiekviena moteris šiais laikais žino kaip du kart du, kad valgyti už du nėštumo metu nereikia, kad į burną dėtis geriau mažiau, bet kokybiškiau.


Niekas nenori išgirsti klausimo „Tu ką, laukiesi dvynukų? Koks milžiniškas pilvas..." O jūsų pastabos apie svorį ir yra tokio pobūdžio. Palaukite, kol ji pati prakalbs arba jūsų paklaus apie svorio didėjimą ir mitybą nėštumo metu. O tuo tarpu verčiau suraskite komplimentą, kuris ją pradžiugintų.


„Ar aš tau pasakojau apie savo sąrėmius?.."


Per artimiausius mėnesius jūsų draugė turės iškęsti begalę siaubingų draugų, artimųjų ir netgi nepažįstamų žmonių gimdymo istorijų. Kaip jos draugė pasistenkite neužpilti jos baisiomis smulkmenomis iš gimdymo. Nepasakokite jai siaubingų smulkmenų, nebent ji pati to prašys. Be to, dviejų vienodų gimdymų nebūna, todėl jūsų prisiminimai galėtų būti tėra beletristika, kuri puikiai tinka jūsų dienoraščiui. Atvirkščiai, stenkitės išlikti pozityvi ir palaikyti draugę. Juk tokia ir yra draugių pareiga, ar ne?


„Tikiuosi, kad gimdysi natūraliai!"


Jeigu jūs gimdėte natūraliai ir neįsivaizduojate, kaip moteris gali savo noru prašyti nuskausminimo ar operacijos, nereiškia, kad taip galvoja ir jūsų draugė. Nepirškite savo patirties ir nuomonės. Negąsdinkite iš anksto – juk net ir labai norint pagimdyti natūraliai, ne visada tai pavyksta ir priklauso tik nuo moters norų ar nusiteikimo. Tai gana subtili tema, leiskite nėščiajai pasisakyti apie ją pačiai.


Paklausite, kaip kalbėti su būsimąja mama? Verčiau pasiteiraukite, kaip ji jaučiasi, kokios jos nuotaikos, gal reikia kokios pagalbos. Naujiena apie nėštumą – svarbus įvykis kiekvienos būsimos mamos gyvenime. Leiskite jai pasidžiaugti ir būkite atidi klausytoja bei išmintinga patarėja.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis