Nusivylusi jauna mama: mane erzina viskas, kas susiję su vaiku

Pavargusi ir motinyste nusivylusi mama klausia, kaip gali sau padėti. Ji neseniai persikraustė į naują miestelį ir mano, kad jos nepasitenkinimo priežastis būtent tai

Iš mamos Jolitos laiško:


"Auginame 1,5 metų mergytę, vyras dirba, o aš būnu namie su mažąja. Prieš susilaukiant mažylės gyvenau kitame mieste, o prieš nėštumą persikrausčiau pas vyrą. Čia neturiu nei draugių, nei pažįstamų ir šiaip nelabai galima ką nuveikti mažame miestelyje, kuriame dabar gyvenu. Taigi, visą laiką būnu namie ir bendrauju arba su vaiku, arba su vyru. Pastebėjau, kad pastaruoju metu viskas, kas susiję su vaiku, pradėjo erzinti ir pykdyti. Kas man darosi ir kaip galiu sau padėti?"


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Vilma Jazgevičiūtė. 


Pabandykime, Jolita, kartu suvokti, kas vyksta šiuo metu jumyse. Suprantu, kad per pastaruosius keletą metų, jūsų gyvenime vyko daug permainų: nauja vieta, naujas būstas, nėštumas ir vaiko gimimas, sumažėjęs bendravimas su draugais ir pažįstamais, prasidėjęs šeimyninis gyvenimas ir pati motinystė. 


Tai turėjo pareikalauti nemažai jūsų jėgų: tiek fizinių, tiek emocinių. Tikėtina, kad prieš šį naują gyvenimo etapą, turėjote ir gražių lūkesčių, kuriuos realybė neretai pakoreguoja; ypač jei neturime patirties ir darome dalykus pirmą kartą. Todėl neatliepti lūkesčiai taip pat gali kelti pyktį. O jūsų dukrytė yra tarsi priminimas, ko jūs turėjote atsisakyti ir kiek jėgų atidavėte per šiuos pasikeitimus. 


Savo žinutėje jūs netgi tarsi sakote, kad dauguma pasikeitimų vyko tik dėl gimstančio vaiko. Tikėtina, kad visgi tas pyktis yra daugiau apie situaciją (nei apie dukrą), kurioje jūs jaučiatės pavargusi, nusivylusi ir įstrigusi. 

Pastebėkite save, kas konkrečiai jus erzina, ar tikrai "viskas, kas susijęs su vaiku", ar visgi konkretūs dalykai, veiksmai. Supratusi, iš kur tas erzelis ir pyktis, galėsite sau atsakyti, kas jums šiuo metu ir esamomis aplinkybėmis labiausiai reikalinga: poilsis, vyro dėmesys, pagalba prižiūrint vaiką, nauji įspūdžiai, veikla, bendravimas ir pan. 

Net mažas pasikeitimas išorėje, gali sukelti ryškius pokyčius jūsų viduje. Dabar tas laikas, kai jūs intensyviai augate kartu su vaiku, kiekvienas individualiai ir kaip viena šeima; kviečiu, būkite atvira natūraliam, pilnaverčiam augimui, su visokiais jausmais.


Ir patikėkite, jūs pati, o ne vien miesto dydis ar draugai apsprendžia, kaip jūs gyvenate ir jaučiatės.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis