Kokiuose produktuose yra daugiausia geležies?

Anemija, arba mažakraujystė - tai patologinė būklė, kai, sumažėjus hemoglobino koncentracijai ir eritrocitų skaičiui, organizme sutrinka deguonies apykaita.

Geležies stokos anemija


Tai dažniausiai pasitaikanti mažakraujystė ir dažniausia vaikų kraujo liga. Didžiausia riziką susirgti geležies stokos mažakraujyste turi kūdikiai ir pirmųjų metų vaikai. PSO duomenimis, geležies trūkumas nustatomas 20-30 proc. planetos gyventojų. Vaikų geležies stokos mažakraujystės dažnis nėra tiksliai žinomas ir, įvairių autorių duomenimis, svyruoja nuo 5 iki 54 proc. Manoma, kad apie 50 proc. Lietuvos vaikų turi geležies stokos mažakraujystę.


Kasdien su maistu žmogus gauna 10-20 mg geležies, kurios įsisavina apie 2 mg (10 proc.). Kiek daugiau geležies pasisavinama iš motinos pieno (40-50 proc.), dėl jame esančio baltymo laktoferino. Iš organizmo per prakaitą, šlapimą, lupantis burnos, žarnyno, lyties organų gleivinei, kerpant nagus ir plaukus, sluoksniuojantis epidermiui kasdien išsiskiria 1-2 mg geležies.


Geležies trūkumas vaiko organizme gali atsirasti dėl daugelio priežasčių. Svarbiausios jų:


- Nepakankamos vaisiaus geležies atsargos (nėščiųjų geležies stokos anemija, neišnešiotumas, daugiavaisis nėštumas);


- Geležies ir baltymų, būtinų jai transportuoti stoka maiste (kai badauja žindanti motina, vaikas gauna mažai ir pavėluotai maisto produktų turinčių savo sudėtyje geležies);


- Padidėjęs geležies poreikis vaiko organizme (spartus vaiko augimas iki 2-3 metų ir paauglystės laikotarpiu, dažnos infekcinės ligos);


- Sutrikęs geležies pasisavinimas iš virškinamojo trakto (ilgai trunkantis viduriavimas, malabsorbcijos sindromas);


- Kai netenkama daug geležies (kraujuojant, dėl kirmėlių invazijos).


Motinos organizme esančios geležies kiekis nulemia vaiko geležies lygį iki 1 metų. Vaisiaus geležies atsargos kaupiasi per placentą iš motinos organizmo, aktyviausiai šis procesas vyksta 28-32 savaitę. Neišnešiotų kūdikių geležies atsargos visiškai išnyksta 3 mėnesių amžiuje, išnešiotų 3 mėnesių kūdikių geležies atsargos organizme sumažėja, o 5-8 mėnesių visiškai išnyksta. Nuo tada teigiamas geležies balansas organizme išlaikomas kūdikį papildomai maitinant ir koreguojant mitybą.


Neišnešiotų kūdikių geležies poreikis skiriasi nuo išnešiotų, nes:


- Mažesnis geležies kiekis gimus;


- Didesnis papildomo geležies poreikis (70mg vietoj 20mg) dėl greito kūno masės augimo;


- Anksčiau prasideda nuo geležies priklausymas (2-3 mėnesių);


- Didesnis išorinis netekimas lupantis odai ir gleivinėms.


Hemoglobino koncentracija kraujyje priklauso nuo amžiaus, lyties, geležies koncentracijos, maitinimo, tėvų hemoglobino lygio, nuo gestacinio amžiaus gimimo metu, tam tikrų hormonų kiekio, todėl ir sveikų vaikų hemoglobinas būna nevienodas.


Pagal PSO rekomendacijas diagnozuojama, kai veninio kraujo hemoglobinas vaikams iki 6 metų yra mažiau kaip 110g/l, vyresniems mažiau kaip 120g/l. Kadangi dažniausiai tiriamas kapiliarinio kraujo hemoglobinas, anemija turėtų būti diagnozuojama, kai hemoglobinas yra žemiau amžiaus normos arba mažiau 120g/l.


Vida Press


Simptomai


Sumažėjus hemoglobinui žemiau normos, iš pradžių organizmas stengiasi kompensuoti deguonies stoka, vyksta kraujo persiskirstymas, daugiau aprūpinami jautriausi deguonies stokai organai-smegenys, širdis ir skeleto raumenys, mažiau kraujo tenka odai, inkstams, todėl vienas pirmųjų anemijos požymių yra odos blyškumas. Jei anemija tinkamai negydoma, išsenka organizmo kompensaciniai mechanizmai, pažeidžiama daug organų ir ligonis gali mirti.

Odos ir gleivinės blyškumas vaikams vertinamas pagal ausų kaušelį, akių jungines ir burnos gleivinės spalva. Oda būna sausa, šiurkšti, linkusi šusti, blogai auga plaukai ir nagai, jie būna silpni ir lūžinėja, atsiranda lūpų kampų įtrūkimai.


Anemija blogai veikia vaikų psichomotorinę raidą ir tolesnio gyvenimo kokybę. Nes centrinė nervų sistema šiuo gyvenimo periodu labai jautri geležies stokai. Vaikai būna dirglus, jautrus, kaprizingi. Jiems sunku sutelkti dėmesį, pablogėja atmintis, atsiranda nuovargis, vangumas, apatija.


Sergant mažakraujyste, širdis dirbdama papildomu krūviu, stengiasi kompensuoti audinių deguonies badą. Todėl atsiranda dažnas širdies plakimas, širdies raumuo didėja ir plečiasi.


Esant geležies stokos anemijai ryškėja raumenų ir kaulų sistemos pažeidimas, atsiranda bendras silpnumas, vaikai mažai juda, negali atlikti fizinių pratimų, gali būti mėšlungis, protarpinis šlubavimas. Keičiasi kaulų forma, deformuojasi skeletas, gali būti dantų dygimo ir augimo anomalijos. Kūdikių geležies stokos mažakraujystę neretai lydi rachitas.

Būdingas geležies stokos anemijos simptomas - mirgėjimas akyse ir muselių prieš akis matymas. Tai atsiranda dėl patinimo ir smulkių kraujosruvų akių dugne.


Virškinimo sistemos pažeidimas pasireiškia blogu apetitu, ūgio ir svorio atsilikimu, skonio pakitimais, sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu. O nesenai nustatyta, kad esant geležies stokai, žymiai geriau iš virškinamojo trakto įsisavinamas švinas ir dažniau būna lėtinė intoksikacija švinu. Tai ypač svarbu, jei vaikas gyvena dideliame mieste, netoli didelės įmonės, benzino kolonėlės.


Šios mažakraujystės metu sutrinka imunitetas, sumažėja atsparumas infekcinėmis ligomis.


Gydymas ir profilaktika


Įrodyta, kad vien dieta, netgi valgant daug geležies turinčių produktų, anemijos išgydyti neįmanoma, tai galima padaryti tik vartojant geležies preparatus. Dieta gali būti tik papildoma priemonė, gydant geležies stokos mažakraujystę, nes geležies pasisavinimas iš maisto produktų yra ribotas. Subalansavus dietą ir valgant produktų, kuriuose yra daug geležies, per parą galima pasisavinti ne daugiau kaip 2,5 mg geležies. Vartojant geležies preparatus pasisavinama 20 kartų daugiau.


Kūdikiui geriausias maistas motinos pienas. Tačiau Lietuvoje kūdikiai vis dar dažnai maitinami tik karvės pienu. Geležies koncentracija karvės piene 0,5mg/l, motinos piene 1,5 mg/l, kad būtų patenkintas geležies poreikis, kūdikis turėtų išgerti 15 litrų karvės pieno. O motinos piene esantis baltymas laktoferinas padeda geriau įsisavinti geležį, be to, jis naikina patogeninę žarnyno florą.


Taikant dietą, didžiausią dėmesį reikia kreipti ne į bendrą geležies kiekį maiste, o tai, kokia forma produktuose yra geležis. Geriausiai absorbuojama į hemo sudėtį įeinanti geležis, ji aktyviai pasisavinama ir absorbuojama žarnyne nepakitusi. Tuo tarpu geležies pasisavinimą iš vaisių ir daržovių labai slopina įvairūs faktoriai (oksalatai, fitatai, fosfatai, taninas). Į hemo sudėtį įeinančios geležies absorbcijos koeficientas sudaro 17-22 proc., o iš vaisių - nedaugiau kaip 2-3 proc. Geležies pasisavinimas iš gyvulinės kilmės produktų taip pat priklauso nuo junginių formos, todėl jos absorbcijos ir utilizacijos koeficientas iš feritino ir hemosiderino yra daug mažesnis nei iš hemo.

Valgant mėsą, kepenis, ir žuvį kartu su vaisiais ir daržovėmis, gerėja geležies pasisavinimas ir iš jų. Neįeinančios į hemo sudėtį geležies pasisavinimą skatina askorbo rūgštis, mėsos, paukštienos, žuvies produktai bei medžiagos mažinančios maisto pH, pvz., pieno rūgštis. Neįeinančios į hemo sudėtį geležies pasisavinimą slopina sojos baltymai, fitatai, taip pat arbatoje, kavoje, riešutuose ir ankštinėse daržovėse esantis polifenolis. Vegetariškai maitinantis, pasisavinama ne daugiau kaip 1-7 proc. šiuose produktuose esančios geležies. Pilnavertė subalansuota dieta, gali tik užtikrinti fiziologiškai reikalingą geležies kiekį, tačiau nešalina organizme esančio jos trūkumo, bet yra viena iš geriausių mažakraujystės profilaktikos priemonių.


Profilaktiškai geležies preparatus turi gauti visi neišnešioti kūdikiai nuo trečios gyvenimo savaitės, dozė apskaičiuojama priklausomai nuo gimimo svorio.


Geležies preparatų geriausiai skirti 1-2 val. prieš valgį, bet tada jie stipriau dirgina virškinamąjį traktą ir gali sukelti viduriavimą. Todėl vaikams, kurie blogai toleruoja geležies preparatus, patartina jos skirti valgant ar valanda po valgio, galima užgeriant vandenių ar skiestomis vaisių sultymis. Geležies preparatų pasisavinimą gali bloginti pienas, arbata.

Geležies preparatų gydomasis poveikis ryškėja pamažu. Iš pradžių sumažėja silpnumas, pagerėja savijauta, vėliau padaugėja hemoglobino kraujyje. Ilgainiui išnyksta raumenų silpnumas, pagerėja oda, nagai, plaukai. Tinkamai gydant, hemoglobinas susinormina po 3-4 savaičių, atsargos atsinaujina po 3-14 mėn.


Labai sunki anemija gydoma perpilant kraują. Tai būna veiksminga laikinai, todėl iš karto kartu skiriami geležies preparatai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis