Mama: apnuogintos pupyčių krūtys yra normalu, o žindyti reikia pasislėpus?

Dviejų vaikų mamos laiškas apie žindymą viešose vietose mus pasiekė netrukus po to, kai rugpjūčio pradžioje minėjome tarptautinę žindymo savaitę. Emocionaliame savo pasisakyme ji klausia, kodėl apnuogintos pupyčių krūtys yra gražu ir nesulaukia tiek pasmerkimo, kiek parke savo vaiką mamos pienu maitinanti moteris? Publikuojame mūsų skaitytojos laišką.

Žindyti - ne gėda!

Auginančios kūdikius mamos žino, kad išalkęs mažylis nemoka palaukti - jam mamos pieno reikia čia ir dabar. Tik augdamas vaikas išmoksta šiek tiek palaukti - kai išalksta arba užsimano į tualetą. Kūdikiui ateitis neegzistuoja. Jis nori valgyti - jis garsiai verkia. Taip jau gamtos surėdyta, ir nieko čia nepakeisi.

Žindymas yra natūralus procesas, o kūdikio alkis - svarbiausias jo poreikis pirmaisiais gyvenimo mėnesiais. Kūdikiai valgo po truputį ir dažnai, todėl mamos pieno jie gali panorėti bet kuriuo laiku ir bet kurioje vietoje. Kai kūdikis nori valgyti, reikia patenkinti šį jo poreikį. Juk mes, suaugusieji, nevalgome pasislėpę. Kodėl kūdikis turėtų?

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kada iš tiesų reikia kreiptis į logopedą?
Neįtikėtina: kaip svogūnų ir medaus testai anksčiau pranešdavo apie nėštumą

Man nesuprantama, kad apnuogintos pupyčių krūtys reklamose ir spalvotuose leidiniuose yra „norma", tuo tarpu parke ant suoliuko ar kavinėje žindanti kūdikį mama - nebe „norma". Televizijos laidos apie plastines krūtų didinimo operacijas yra „gražu", o teisę maitinti savo vaiką mamos turi išsikovoti tai įrodinėdamos.

Krūtys kaip sekso simbolis, moters patrauklumo ženklas yra visuomenėje priimtina, o krūtys kūdikio maitinimui - nebe? Moteriai nelengva atsispirti tokiai opinijai, tačiau aš kviečiu rasti savyje jėgų - žindymas yra natūraliausias procesas visame pasaulyje.

Dvigubi standartai

Bet kuri diskusija apie žindymą viešoje vietoje sulaukia prieštaringų nuomonių. Manau, daug mamų supranta, kad tai yra taip natūralu, jog apie tai net nereikia kalbėti, jos ir nesivelia į diskusijas. Tačiau visada atsiranda ir tokių mamų (!), kurios sako, kad viešumoje niekada nėra žindžiusios ir neketina to daryti.

Tai, kad kai kurios moterys jaučiasi nepatogiai žindydamos viešoje vietoje, galima paaiškinti visuomenės požiūriu į žindančias mamas. Lietuvoje moterys jaučia tarsi dvigubus standartus - nuolat pabrėžiama, kad mamos pienas yra geriausias maistas ir vaistas kūdikiui, tačiau žindymas viešose vietose ne visada yra sutinkamas palankiai, kaip norėtųsi. Dar sunkiau toms moterims, kurios žindo paūgėjusius vaikus. Galima sakyti, kad kritiškai nusiteikusių žvilgsnių skaičius proporcingai didėja augant žindomam vaikučiui.

Mano patirtis

Savo du vaikus krūtimi maitinau daugiau kaip metus. Žindžiau viešose vietose tol, kol būdavo galima, tai yra, ne per šalta. Remdamasi savo patirtimi turiu keletą patarimų moterims, kurios norėtų, bet nedrįsta žindyti viešoje vietoje.

Galima parepetuoti namuose

Žindydamos mamos jaučiasi geriau, kai yra iš anksto pasiruošusios žindyti viešumoje - tai yra, jos rūbai patogūs, tam pritaikyti, arba jos turi su savimi skarą, skraistę, kuria prisidengia žindydamos. Jei nesate tikra, kaip tai darysite viešoje vietoje, pasirepetuokite namie, prieš veidrodį. Žinodamos, kaip atrodote iš šalies, jausitės geriau.

Patogūs rūbai ir skraistė

Galima įsigyti specialių žindančioms mamoms skirtų rūbų, tačiau įmanoma žindymui prisitaikyti ir jau turimus. Žinoma, jei apsirengsite golfu su aukšta apykakle, žindyti kažin ar bus patogu. Tačiau gerai peržiūrėkite spintą - gal joje yra marškinėlių ir suknelių, kurios patogiai leistų pažindyti vaiką? Šalikas, skraistė ar skara, kuria apsijuosite, taip pat gali pagelbėti žindant mažylį.

Maitinkite iš karto, kai praalksta

Dar viena gudrybė, padėsianti geriau jaustis žindant viešoje vietoje - vaikelį reikia maitinti tada, kai pastebite pirmuosius jo alkio požymius. Jis prabunda, muistosi, gręžioja galvytę ir rodo kitus alkio signalus? Pamaitinkite jį tuoj pat. Kai vaikas pradės verkti, į tai atkreips dėmesį aplinkiniai, o jūs susinervinsite - galite jaustis nebe taip jaukiai.

Draugiškos žindymui vietos

Draugiškos žindymui vietos (kavinės, parduotuvės ir pan.) pažymėtos specialiu ženkliuku, kuriame vaizduojama prie krūties vaiką glaudžianti mama.

Būkite drąsios

Pamaitinti kūdikį jam išalkus - jūsų privilegija ir pareiga. Būkite drąsios. Vienas kreivas žvilgsnis yra niekis palyginus su tuo, ką Jūs suteikiate savo mažyliui.

2 vaikų mama

Nuo redakcijos: turite savo nuomonę arba įdomią patirtį? Laukiame jūsų laiškų el.paštu tavovaikas@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis