Nesidžiaugiu nėštumu – ar būsiu ir bloga mama?

"Tavo vaiko" portalą pasiekė būsimos mamos laiškas apie tai, kad ji jaučia prieštaringus jausmus savo nėštumui ir būsimam vaikeliui. Ar tai reiškia, kad ir mama ji bus bloga? Medos klausimą komentuoja psichologė.

Iš Medos klausimo:


"Laukiuosi vaikelio, tačiau nesijaučiu laiminga kaip kitos besilaukiančios mamos. Nėra jokio noro eiti į parduotuvę pirkti rūbelių ar ruoštis kūdikio gimimui. Aplink mane visi džiaugiasi, o aš ne. Vaikelio labai norėjo vyras, aš dar nebuvau tam pasiruošusi, norėjosi padirbėti, turėti geresnę finansinę padėtį. Ar gali būti, kad ir vaikui gimus jo nemylėsiu ir busiu tokia apatiška ir bloga mama?"


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Lina Vėželienė, www.ipi.lt.


Labai gajus mitas, kad kai tik moteris tampa nėščia, iš karto privalo džiaugtis, jausti motiniškus jausmus ar būti pakylėta. Neretai nutylimos visai priešingos patirtys. Moterys, sužinojusios, kad laukiasi, išsigąsta, nuliūsta, jaučia didelį nerimą, įtampą, ima nepasitikėti savimi ar savo santykiais su vyru.


Turiu jus nuraminti, kad visi šie, nėštumą lydintys neigiami jausmai turi teisę būti, lygiai taip pat, kaip ir visi teigiami jausmai. Nenusiminkite, jei nejaučiate džiaugsmo, nerimaujate, esate apatiška. Rašote, kad nėštumui nebuvote pasiruošusi, tai visai suprantama, kad nesijaučiate ir laiminga. Jūsų laukia dideli pokyčiai, kuriam laikui teks nutraukti darbinę veiklą, keisis jūsų laisvalaikis, sumažės galimybių skirti laiko sau ar savo pomėgiams. Nejaučiate finansinio stabilumo. Nebijokite visų šių savo jausmų, - jie nereiškia, kad būsite bloga mama. Jie tiesiog reiškia, kad jums neramu ir reikia daugiau supratimo bei palaikymo iš artimųjų.


Paradoksalu, bet jūsų nerimas, kad būsite bloga mama, rodo kad būsite gera mama, nes jau dabar jums svarbu, kokia mama būsite. Jau dabar jums rūpi vaiko gerovė, o tai esminis geros mamos bruožas.


Linkiu jums labiau tikėti savimi.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis