Kava ir alkoholis nėštumo metu: ką reikia žinoti?

Pastojusioms moterims iškyla klausimas – ar nuo šiol visiškai atsisakyti vyno taurės ir juodos kavos puodelio?

Ar per nėštumą turėčiau vartoti mažiau kofeino?

Nėščioms moterims patariama sumažinti kofeino kiekį iki 200 mg per dieną, t. y. dviejų puodelių kavos, nors kofeino yra arbatoje, šokolade ir koloje.

Nuo per daug kofeino kūdikis gali gimti per mažo svorio, o tai vėlesniame jo gyvenime gali padidinti kai kurių sveikatos sutrikimų riziką. Didelis kofeino kiekis didina ir persileidimo riziką.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Visa tiesa apie svorį nėštumo metu
Negimusio mažylio nuotrauka tapo sensacija

Kofeino kiekis įvairiuose maisto produktuose ir gėrimuose

Maisto produktas/gėrimas Kofeinas (mg)
Tirpi kava 100
Kava iš aparato 140
Arbata 40-75
Kola 40
Energinis gėrimas 80
50 g juodojo šokolado 50
50 g pieninio šokolado 25

Kiek alkoholio saugu vartoti per nėštumą?

Per nėštumą geriausia iš viso vengti alkoholio. Mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad nėščios moterys, vartojančios alkoholio, dažniau pagimdo per mažo svorio, neišnešiotus arba apsigimusius kūdikius, kai kurie jų turi įgimtą vaisiaus alkoholio sindromą.

Nacionalinės sveikatos tarnybos patarėjas, Nacionalinis sveikatos ir klinikinės kompetencijos institutas (NICE), nėščioms moterims pataria alkoholio nevartoti, ypač per pirmus tris mėnesius.

Ištrauka iš leidyklos „Briedis“ Anitos Bean knygos „Sportuojančių moterų mityba”. Tai antroji knyga iš serijos „Bėgimo enciklopedija“, kurioje pateikiama naudingos informacijos ir praktinių patarimų įvairiais klausimais: apie kūno įvaizdį, sveikus kaulus, mitybos poreikius, kūno svorio mažinimą ir didinimą, geležies stoką ir sportininkių mažakraujystę, treniruotes ir mėnesinių ciklą, treniruotes per nėštumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis