Vaikas gausiai atpylinėja: ką patars gydytojas

Gydytojas Kazimieras Vitkauskas atsako į susirūpinusios mamos klausimą apie kūdikio atpylinėjimą.


Iš mamos laiško:


"Mūsų 7 savaičių kūdikis atpylinėja, o gal reiktų sakyti vemia fontanais. Šeimos gydytoja sakė, kad tai normalu, kad vaikai atpila, patarė nešioti dar ilgiau. Be to, kadangi mažiukas beveik neatsitraukia nuo krūties, dar rekomendavo man gerti karvės pieną po litrą į dieną, esą tai mano pienui duos papildomo riebumo(?).


Kadangi mes "žali" tėvai ir labai viskas mus neramina, o dar ir atpilamo pienuko kiekis didelis, mums baisu. Nuvykome į Santariškių vaikų polikliniką pas gastroenterologę. Ji man rekomendavo nusitraukti pieno ir pažiūrėti, kiek jo turiu. Tada duoti jo gert iš buteliuko. Taip su pertraukom maitinti po 20ml. Ir daryti tarp maitinimų ne mažiau 2 valandų pertrauką. Skrandyje jokių pakitimų nerado.


Nusiuntė pas neurologę. Ji taip pat nieko blogo nerado. Rekomendavo prieš ir po valgio sverti vaikiuką ir žiūrėti, kiek jis suvalgo. Taip pat prirašė gerųjų bakterijų ir vaistų nuo pilvuko pūtimo, išrašė kažkokių žvakučių, kad būtų ramesnis ir maudant pasiūlė pilti į vandenį valerijono šaknies nuoviro arba neuro arbatos. Gimė vaikas 2980 gramų svorio 26-27 savaitę. Numetė gimdymo namuose svorio iki 2740. Kai buvo 17 parų, svėrė 3100. Mėnesio - 3500. Dar po 2 savaičių - 4100, šiandien - 4600 (su rūbeliais). Svoris auga, šlapinasi dažnai, sūnus valgo ištisai. Nebent užmiega ar užsnūsta".



Konsultuoja vaikų ligų gydytojas ir žindymo konsultantas, knygos „Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė" autorius Kazimieras Vitkauskas.


Atpylinėjimas pasitaiko ir visiškai sveikiems mažiems kūdikiams, nes jų praėjimas iš stemplės į skrandį neretai būna dalinai praviras ir užtenka menko žagtelėjimo gulint, kad kūdikis atpiltų.


Tačiau toks atpylinėjimas paprastai būna negausus. Gausesnio atpylimo netrukus po maitinimo priežastimi dažniausiai būna skrandyje susikaupęs oras, kurį kūdikis nuryja kartu su pienu.


Daugiausia oro nuryjama, kai kūdikis netinkamai priglunda prie krūties, apžiodamas jos per mažai, tik spenelį. Tuomet kūdikio burnoje lieka daug krūtimi neužpildytos vietos, kurioje yra oro. Po gurkšnelį kartu su pienu nurytas oras kaupiasi skrandyje, kol galop išprovokuoja atpylimą. 


Vėmimas „fontanais" galėtų reikšti pilorospazmą (prievarčio, išleidžiančio virškinamą maistą iš skrandžio į žarnyną, neatsipalaidavimą), arba pilorostenozę - to prievarčio nuolatinį anatominį susiaurėjimą, dėl kurio maistui taip pat sunku praeiti iš skrandžio į žarnyną.


Jie skiriasi tuo, jog pilorospazmas gydomas spazmą atpalaiduojančiais vaistais , o pilorostenozė - prievartį praplečiančia chirurgine operacija. Ar galėtų taip būti Jūsų vaikeliui? 


Dėl pilorostenozės paprastai nukenčia kūdikio augimas ir vystymasis. Tačiau Jūsų kūdikėlis svorio priaugo normaliai: gimė 2980g., o dabar sveria ne mažiau 4400g (vasariniai kūdikio drabužėliai nebus sunkesni kaip 200g); taigi per 7 savaites 4400g - 2980g = 1420g., ir tai yra pakankamai, juolab, kad ir šlapinasi vaikelis dažnai. Jokio papildomo maisto/mišinuko jam nereikia. 


O jums pačiai gerti labai daug karvės pieno irgi nepatarčiau, nes taip galite prarasti apetitą kitokiam maistui. Žindančios mamos maistas turi būti įvairus, kad ir ji pati gautų visų jos organizmui reikalingų medžiagų, ir piene jų nepristigtų. Be to, mamos gausiai geriamas karvės pienas neretai tampa žindomo kūdikio alergijos priežastimi.

Ką daryti dėl atpylinėjimo? Pirmiausiai patarčiau įsitikinti ar kūdikio liežuvis nėra „prisegtas" ir atidžiai pasitikrinti, ar kūdikis gerai priglunda prie krūties. Jei tikrai viskas gerai, tuomet gal dar vertėtų kreiptis į savo gydytoją, kad paskirtų kūdikiui geriamųjų vaistų nuo galimo pilorospazmo. 


Sėkmės

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis