Austėjos Landsbergienės receptas, kaip suderinti šeimą ir karjerą

Austėją Landsbergienę daugelis žino kaip edukologę ir populiarių vaikų darželių tinklo steigėją. Tačiau ši moteris gali apsigirti ne tik puikia karjera, bet ir keturiais vaikais. A. Landsbergienė atskleidžia, kaip jai pavyko suderinti motinystę ir karjerą, ar verta jausti kaltę anksti grįžus į darbą ir kokia mama geriausia vaikui.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kitaip sudėlioti prioritetai

Pasak A. Landsbergienės, suderinti motinystę ir karjerą yra beveik neįmanoma: daug ir ilgai dirbant nukenčia vaikai, o būnant namuose – kenčia darbas. Tačiau viskas įmanoma, teisingai sudėliojus prioritetus.

„Aš pati niekada nemėgau buities darbų. Todėl gana anksti apsisprendžiau, kad geriau parašysiu du straipsnius nei nuolat plausiu, šluosiu ar skalbsiu. Kai namuose yra vaikų išlaikyti sterilią tvarką labai sunku. Pas mus jos nėra, ją vadinu kūrybine netvarka. Maži vaikai tyrinėja aplinką, jiems viskas įdomu, todėl namuose dažnai kas nors nukrenta, išbyra ir panašiai. Galima arba nuolat drausminti vaikus ir pačiai lakstyti su šluota iš paskos, arba nekreipti į tai didelio dėmesio,“ – sakė edukologė.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Rima: neįsivaizduoju savęs žindančios (+psichologės komentaras)

Kaip pasirinkti norimą vaiko lytį: vienas iš būdų

Jos nuomone, ne taip skrupulingai žiūrint į buitį, atsiranda kur kas daugiau laiko. Tapus mama verta peržiūrėti ir atsisakyti dalykų, kurie nėra esminiai. Anksčiau duodama interviu, A. Landsbergienė yra sakiusi, kad suderinti šeimą ir karjerą jai padėjo ir jos fizinės savybės: jai pakanka vos penkių valandų miego ir skaito gerokai greičiau nei įprasta.

„Vaikai tiek mamos, tiek tėčio, todėl reiktų labiau leisti prie auklėjimo ir auginimo prisidėti ir jiems. Gimus kūdikiui mamai nebūtina kaskart naktį keltis pakeisti sauskelnių, tą gali padaryti ir tėtis. Na ir kas, jei jos bus kiek kreivokos? Arba lopšinę prieš miegą puikiai gali sudainuoti ir tėtis, nors galbūt ir ne taip melodingai kaip mama. Vyrai irgi gali gerai pasirūpinti vaiku,“ – sakė A. Landsbergienė.

Vaikams stresą sukelia ne tik darželis

Kada mama gali grįžti į darbą priklauso tik nuo mamos, vaiko ir šeimos. Pasak A. Landsbergienės, vienos moterys save realizuoja augindamos vaikus, kitoms to nepakanka. Ir niekas moters negali smerkti, jei ji nusprendžia grįžti į darbą.

„Nėra jokių mokslinių duomenų, iki kelių metų mamos turėtų auginti vaikus, arba kad mažylio vedimas į lopšelį jį blogai veiktų. Nustatyta tik, kad pradėjus vesti į darželį vaikui padidėja streso hormonų. Tačiau jų padidėja ir gimus broliui ar sesei ar šeimai persikrausčius į kitus namus. Lygiai taip pat vaikutis patiria stresą, jei jį jaučia jo tėvai. Geriau auklė ar darželis nei pavargusi mama, kuri neturi jokio noro bendrauti su vaiku,“ – sakė A. Landsbergienė.

Svarbiausia, pasak edukologės, kad vaikas būtų ugdomas, o grįžusi po darbų mama skirtų jam savo dėmesį. Vaikui geriau laiminga ir dirbanti mama, nei nelaiminga, bet diena iš dienos būnanti su juo.

„Visada sakau, kad jei tik kyla klausimas, ar esu gera mama? Tai jau rodo, kad esi gera mama. Daug blogiau, jei toks klausimas visai nekyla, nes tada nesistengiama mokytis iš klaidų, geriau pažinti savo vaiką, daugiau jam duoti,“ – sakė A. Landsbergienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis