Ar gimdymas be skausmo ir vaistų įmanomas? Hipnozės metodas

Už Atlanto vis populiaresnis tampa taip vadinamas gimdymas su hipnoze. Niekas nebando gimdyvės hipnotizuoti ir nemosuoja laikrodžiu prieš akis, bet būsimos mamos prieš gimdymą bent kelias savaites mokosi atsipalaidavimo ir meditacijos technikų. Sklido kalbos, kad net Kembridžo hercogienė rengėsi taip gimdyti.

Šį metodą išbandžiusių amerikiečių tinklaraštininkių teigimu, hipnozės metodas gimdymo skausmo nenumalšina, tačiau išmoko nusiraminti, atsipalaiduoti ir nukreipus mintis sumažinti skausmą. Hipnozės metodas moteris išmoko gilaus kvėpavimo, vizualizacijos, susikoncentravimo ir atsipalaidavimo technikų, kurios sukuria savotišką transo būseną. Pavyzdžiui, giliai kvėpuodama moteris visą savo dėmesį skiria ne skausmui, bet kvėpavimo garsui ir įsivaizduoja, kaip kūdikis pamažu slenka gimdymo takais. Tai sumažina sąrėmių skausmą. Tačiau norint to išmokti kelias savaites reikia lankyti specialius kursus ir po valandą ar dvi daryti specialius pratimus kasdien namuose.

Gimdymo su himnoze mokytoja iš Kalifornijos Rachel Yellin pasakoja, kad šio metodo teigiamą poveikį paaiškinti pakankamai paprasta. Visų pirma jis išmoko atsipalaiduoti – tuo pačiu atsipalaiduoja ir raumenys, o susikoncentravus į kūdikio vaizdą išsiskiria endorfinas ir seratoninas – hormonai atsakingi už laimės jausmą. Visa tai mažina skausmą ir lengvina gimdymą. Pasak Rachel, išmokusios hipnozės metodą tik 23 proc. moterų gimdant prašo epidūrinės nejautros. Šis metodas skausmo nepanaikina, bet sumažina iki pakenčiamo lygmens.

Pasak gydytojo akušerio-ginekologo Romualdo Šemetos, Lietuvoje kol kas ne tik trūksta informacijos apie gimdymą su hipnoze, bet ir nėra kas galėtų to mokyti. Jo teigimu, hipnozės metodas gana sunkiai išmokstamas ir reikalauja daug laiko. Kur kas paprasčiau pasidomėti ir pasimokyti kitomis gimdymo skausmą malšinančiomis metodikomis. Viena jų – neurolingvistinis programavimas. Šį metodą R. Šemeta aprašė savo knygoje ir teigia, kad sulaukęs itin palankių jį panaudojusių gimdyvių atsiliepimų. Pasak jo, šis metodas padeda atsipalaiduoti, suprasti skausmą ir nuo jo nukreipti mintis. Taip sąrėmių skausmą galima sumažinti iki maudimo.

„Labai svarbu, kad moteris suprastų kur joms skauda ir kaip skauda. Jei gerai pažins savo organizmą ir žinos, kas su jomis vyksta, mažiau bijos ir gimdyti bus lengviau. Taip pat reiktų apsilankyti gimdymo kursuose, tačiau ne visi moko kaip reikia gimdyti, o tik parodo, kaip tai vyksta. Tinkamas gimdymas taip pat padeda moteriai sumažinti skausmą. Be to, reiktų nebijoti į gimdymo palatą atsivežti mėgstamos ir raminančios muzikos, užsidegti malonaus kvapo žvakių. Tokie visai paprasti dalykai taip pat gali palengvinti prislopinti sąrėmių keliamą skausmą,“ – sakė R. Šemeta.

Dulos ir prieraišiosios tėvystės centro vadovės Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės nuomone, po metų ar dviejų Lietuvoje taip pat turėtų atsirasti gimdymo su hipnoze specialistų, kurie galėtų mokyti būsimas mamas. Pasak jos, ir šiuo metu dažnai taikomos gimdymo su hipnoze metodo atskiros dalys.

„Žmonės dažnai klaidingai įsivaizduoja, kad gimdymo su hipnoze metodas yra tarsi tikra hipnozė, kai nieko neatsimeni, nieko nejauti ir tave gali valdyti kiti. Tačiau taip nėra. Šis metodas nepašalina gimdymo skausmo, o tik jį gerokai sumažina. Be to, atskiros dalys, kaip atsipalaidavimo, dėmesio nukreipimo pratimai,gilus kvėpavimas ar vizualizacija, ir dabar yra mokomos nėščiųjų kursuose. Hipnozės metodo esmė, kad visos tos dalys yra sujungtos į vieną,“ - pasakojo Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė.

Akušerė Ieva Girdvainienė sakė taip pat praktikoje nesusidūrusi su gimdyve, kuri būtu skausmą malšinusi hipnozės metodu. Pasak jos, Lietuvoje reta būsima mama naudoja alternatyvų skausmo sumažinimo būdą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis