Nustatyta, kokį dar vieną pranašumą turi žindančios mamos

Apie žindymo naudą kalbama daug, ir niekas neabejoja, kad tai geriausias maistas naujagimiui bei kūdikiui. Tačiau šįkart aiškėja naujų detalių – žindymas yra labai naudingas mamai.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Maitinančios mamos yra jautresnės džiaugsmui

Pasirodo, nuolat maitinant kūdikį krūtine keičiasi emocijų suvokimas. Jau seniai pastebėta, kad kūdikio maitinimas motinai teikia džiaugsmą. Ir ne tik. Maitinančios mamos greičiau atpažįsta emocijas, tokias kaip laimė ar džiaugsmas. Eksperimentais įrodyta, kad į pyktį žindančios mamos reaguoja lėčiau. Greičiausiai dėl to „kaltas" „laimės hormonu" vadinamas oksitocinas, kurio žindymo metu išsiskiria kur kas daugiau, rašo žurnalas „Scientific Reports".

TAIP PAT SKAITYKITE:

Tai labiausiai jaudinančios vestuvės, kokias tik regėjote

Ko tėvai klausia darželio auklėtojos, o kas iš tiesų turėtų rūpėti

Žindymas naujagimiui labai naudingas, mat motinos pienas apsaugo nuo bakterijų ir virusų, stiprina imunitetą. Be to, žindymas skatina ryšį tarp motinos ir vaiko, kuris padeda pastarojo vystymuisi ir tai gali turėti įtakos net mokyklos metais.

Mažiau įtampos ir baimių

Pasirodo, žindymas labai naudingas ne tik mažyliui, bet ir jo mamai. „Maitinančios mamos kalba apie mažesnę įtampą, rečiau pasitaikančią neigiamą nuotaiką ar baimes", - aiškina Kathleen Krol iš Maxo Plancko instituto Leipcige (Vokietija). Jau anksčiau tyrimais buvo įrodyta, kad kūdikio žindymas teigiamai veikia motinos širdies veiklą, kraujo spaudimą ir skatina didesnį „laimės hormono" oksitocino išsiskyrimą. Tačiau iki šiol nebuvo aišku, ar žindymas turi įtakos tam, kaip motina priima emocijas.

K. Krol kartu su kolegomis mokslininkais nusprendė pasidomėti, ar kūdikio žindymas kaip nors susijęs su emocijų suvokimu. Tyrime dalyvavo daugiau kaip šešios dešimtys žindančių motinų, kurių atžalų amžius svyravo nuo penkių iki septynių mėnesių. Iš pradžių tyrimo dalyvės atsakė į anketos klausimus - jų buvo teiraujamasi apie žindymo dažnumą ir savijautą žindant. Taip pat buvo surinkta informacija apie motinų temperamentą ir žindymo ypatumus.

Jautresnės teigiamiems emociniams signalams

Vėliau tyrėjai tyrime dalyvavusioms motinoms ekrane rodė skirtingus veidus. Tai buvo neutralios spalvotos dvylikos aktorių nuotraukos, kuriose per tris sekundes neutrali veido išraiška pasikeisdavo į pyktį, džiaugsmą, baimę, liūdesį ar pasišlykštėjimą išreiškiančią išraišką. Vos tik atpažindavo ekrane esančio žmogaus emociją, tyrimo dalyvės turėjo spausti atitinkamą klavišą klaviatūroje. Mokslininkai tuo metu stebėjo, kaip greitai ir tiksliai motinos atpažįsta įvairias emocijas.

Paaiškėjo, kad dažniau savo mažylius žindančios motinos vidutiniškai greičiau ir tiksliau reaguoja į teigiamas emocijas, o štai į neigiamas, ypač pyktį, jos reaguoja lėčiau. Tai mokslininkams leido padaryti išvadą, kad žindymas, viena vertus, didina jautrumą teigiamiems emociniams signalams, kita vertus, sumažina jautrumą agresijos signalams.

„Mes galime manyti, kad čia itin svarbus vaidmuo tenka oksitocinui", - samprotauja K. Krol. Ankstesni tyrimai nustatė, kad šis hormonas emocijų apdorojimą veikia panašiai kaip ir žindymas. „Žindymas yra kur kas sudėtingesnis ir dinamiškesnis procesas, - įsitikinusi K. Krol, - ir jis reikalauja daugiau sisteminių tyrimų siekiant suprasti, kas nulėmė tyrimu patvirtintą poveikį".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis