Kas yra laimingesni: turintys vaikų ar neturintys?

Kartais ir pro sukąstus dantis, bet visi tėvai tvirtina: vaikai - didžiausias jų gyvenimo džiaugsmas. Ir dažniausiai jie atžalų neturinčius draugus ragina kuo skubiau kviesti gandrus. Nes tik vaikai – ne karjera ir ne turtai - tikroji laimė.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Tačiau ar iš tiesų vaikai yra vienintelis raktas pilnaverčiam gyvenimui? Ar tikrai pilnos laimės komplektui atžalos – būtinas atributas?

Galima skaičiuoti begales mokslinių tyrimų, bandančių atrasti atsakymą į klausimą: vaikai - laimė ar nelaimė? Ir ar poros su atžalomis iš tiesų laimingesnė nei jų neturinčios? O gal - atvirkščiai? Kiek, galiausiai, laimės suteikia vaikai – jei šią galima išmatuoti?

TAIP PAT SKAITYKITE:

10 dažniausių auklėjimo klaidų

Danijoje gyvenanti lietuvė norėjo gimdyti tėviškėje, bet pasibaisėjo ir grįžo namo

Ir kiekvieną bandymą išsiaiškinti lydi dažnai netikėtos išvados. Štai kelios mane nustebinusios:

  • Didžiausią pasitenkinimą motinyste bei tėvyste jaučia ją patyrę vėlesniame amžiuje - 35-49 metų. Šių mamų ir tėčių džiaugsmas dėl šeimos pagausėjimo kur kas didesnis ir trunka ilgesnį laiką nei jaunesnių "kolegų".
  • Mamų džiaugsmo hormonai siautėja kur kas aktyviau nei tėvų - šie į vaiko pasirodymą ir kūdikystę reaguoja kur kas santūriau.
  • Didžiausią euforiją, prasidedančią kartu su nėštumu, atneša pirmieji du vaikeliai šeimoje. Tiesa, vos mažyliai užpučia po pirmąją žvakutę ant gimtadienio tortų, tėvų laimės barometro stulpelis grįžta į tą pačią poziciją, kaip ir buvo dar kadaise iki didžiųjų naujienų. Į trečiojo mažylio pasirodymą tėtis su mama reaguoja kur kas santūriau - džiaugsmo ir laimės rodikliai nebesvyruoja taip smarkiai, kaip su pirmaisiais dviem. Ne, meilės tėvai jaučia ne ką mažiau, tačiau naujagimio pasirodymas - jau gan pažįstama situacija, kurios euforiją iš dalies užgožia ir vyresnių vaikų auklėjimo rūpesčiai bei džiaugsmai.
  • Ir visgi, kurie laimingesni - auginantys vaikus ar neturintys? Tai labiausiai priklauso nuo amžiaus. Iki 30-mečio sulaukę vaikų pagal pasitenkinimą esama padėtimi yra žemiau vidutinės savo bendraamžių be vaikų ribos. 30-39 metų moterų ir vyrų laimės rodikliams vaikų turėjimas laimės neprideda - šeimų su mažaisiais ar be jų esamu gyvenimu patenkintos vienodai. Tačiau virš 40-ies savo padėtimi kur kas labiau patenkinti vaikų turinčios poros. Ir kas dešimtmetį pasitenkinimas tik didėja - lyginant su bendraamžiais be atžalų.

Ir nors visi moksliniai tyrimai linkę įrodinėti daugiau ar mažiau kontraversiškas tiesas, atradau vieną JAV Princetono universiteto mokslinį darbą, kurio išvados labiausiai nustebino. Nes tai vienintelis tyrimas, kuriuo nebandyta įrodinėti - su atžalomis ar be jų žmonėms geriau, o išvadose pasakyta - vaikų turintys tėvai nėra laimingesni už jų nusprendusius neturėti.

Tyrimo metu buvo lyginami daugiau nei 2 mln. moterų ir vyrų atsakymai, kuriuose buvo prašyta įvertinti balais nuo 1 iki 10 įvairius kasdienybę, gyvenimo būdą, laimę ir siekius apibrėžiančius aspektus.

Vis dėlto tėvai, kurių namuose krykštauja vaikai, savo gyvenimo kokybę įvertino aukštesniais balais. Tačiau tuo pačiu įvertinti ir kiti rodikliai, galintys pridėti ar atimti laimės - pajamų dydis, religiniai įsitikinimai, sveikatos būklė.

Tada ir paaiškėjo, kad vaikai šeimoje, jei ir labai svarbi ir ryški, bet tik dalis laimės. Mat dažniausiai vaikų nusprendžia susilaukti tos poros, kurių pajamos - aukštesnės už vidutines, vaikai taip pat imponuoja pasirūpinti ne tik jų, bet ir savo sveikata.

Tačiau iš kitos pusės, sprendimas neturėti vaikų šeimoms be jų sutaupo nemažą dalį pajamų, taip pat kaip ir sveikatos - gal šios išties lieka daugiau?

Tyrimą komentavęs Didžiojoje Britanijoje esančio Warwicko universiteto dėstytojas Andrew Warwickas pažymėjo, kad pasirinkimas turėti vaikų ar gyventi be jų - tik vienas iš kelių, gyvenimo tikslų. Ir šiuos žmonės pasirenka patys, patys nutuokdami, kas jiems suteiks daugiausiai pasitenkinimo ir džiaugsmo.

Karjera, sportiniai iššūkiai, akademinė veikla ar vaikų auginimas - kiekvienam savo.

Ir čia prisiminiau režisierę Dalią Ibelhauptaitę, kadaise garsiai išreiškusią jos ir sutuoktinio Dexterio Fletcherio poziciją: "Niekad nenorėjau turėti vaikų. Toks mūsų gyvenimo būdas, mūsų teisė, mūsų laisvė". Ir kad ir kaip gerbčiau šią moterį (kadaise ją kalbinau, ir tai buvo vienas geriausių mano interviu!), tąkart pamaniau: "Nesąmonė, ji tikrai nežino ką šneka!"

Ir vis dėlto klydau aš. Kiekvienam rinktis savo teises, savo laisves.

Blogai ne deklaruoti laimę gyvenant be vaikų. Blogai yra nepaklausyti savo troškimų ir jų susilaukti - net ir netrokštant šeimos. Nes vaikams atsiradus greičiausiai jie anksčiau ar vėliau atsidurs žemiau tų kadaise puoselėtų svajonių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis