Priešlaikiniai sąrėmiai: kai vaikui gimti dar ne laikas

Priešlaikiniai sąrėmiai anksčiau laiko trenkia tarsi perkūnas iš giedro dangaus, tačiau kelią priešlaikiniam gimdymui gali užkirsti ir pati būsima mama.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kaip atskirti priešlaikinius sąrėmius nuo nepavojingų paruošiamųjų sąrėmių?

Sąrėmiai, arba kitaip sakant gimdos susitraukimai, skatina vertis gimdos kaklelį. Gimdos kaklelis sutrumpėja, tampa minkštesnis, vaikas giliau nusileidžia į dubenį. Iki gimdymo likus maždaug keturioms savaitėms (apie 36-ąją nėštumo savaitę) kai kurios moteris pasijunta netgi geriau, tampa geriau kvėpuoti. To priežastis - vaiko galva nusileidžia žemyn į mažąjį dubenį, gimdos dugnas nusileidžia žemyn.

Jei sąrėmiai prasideda per anksti, trijų teiginių testas greit padės išsiaiškinti, ką jie reiškia.

- Ar per 24 valandas buvo ne daugiau kaip dešimt-penkiolika susitraukimų?

- Ar jie labai nereguliarūs - du sąrėmiai 20 minučių intervalu, o paskui kelias valandas ramu?

- Pilvas sukietėja, tačiau nei tempimo, nei skausmo nejaučiate?

TAIP PAT SKAITYKITE:

9 nėštumo mėnesiai: kalendorius būsimai mamai

Kaip atpažinti tikruosius sąrėmius?

Jei į šiuos klausimus atsakėte teigiamai, tai greičiausia bus paprasčiausi paruošiamieji sąrėmiai. Jei bent į vieną klausimą atsakėte neigiamai, gali būti ir priešlaikinio gimdymo sąrėmiai.

Ar yra ir daugiau priešlaikinių sąrėmių ženklų?

Taip, pavyzdžiui, kai juos pajuntate vakare. Arba, kai jaučiatės įsitempusi, pavyzdžiui, po fizinio krūvio. Ženklas gali būti ir labai didelis nuovargis.

Ką moteris jaučia per priešlaikinius sąrėmius?

Kiekviena moteris juos jaučia vis kitaip. Kai kurių pilvas sukietėja arba apsunksta, kitoms skausmas primena mėnesinių maudimą, tačiau gali prisidėti ir spaudimas į pilvo apačią.

Kokia priešlaikinių sąrėmių žinia?

Jūsų kūnas ir/arba vaikelis garsiai sako: mums reikia ramybės!

Nėštumas nėra liga, tačiau šiuos devynis mėnesius organizmas veikia visai kitokiu režimu - o šiandien nemažai moterų šito, deja, nepripažįsta. Nėščia moteris daug pažeidžiamesnė ir emocingesnė.

Kad ir kokia darbinga jaustumėtės, nepamirškite pasirūpinti savimi - kad sugebėtumėte atsipalaiduoti, dažniau darykite pertraukėlę, pajuskite vidinį ryšį su vaikeliu, pasikalbėkite su juo. Per ankstyvus sąrėmius pajutusi mama tikrai gali įkalbėti vaikelį dar neskubėti ateiti į pasaulį. Grąžinus sau vidinę ramybę per ankstyvi sąrėmiai gali liautis, netgi sutrumpėjęs gimdos kaklelis vėl tampa stabilesnis.

Ar gulėjimas lovoje - geriausia priemonė?

Dėl to specialistai nesutaria. Maždaug 20 procentų per ankstyvų sąrėmių sukelia sunkio jėga. Aišku, kad gulėjimas tuomet tikrai naudingas - ypač tokia poza, kai dubuo aukščiau.

Tačiau didžioji dalis priešlaikinių sąrėmių susiję su įtampa. Suprantama,ramybė padės ir tuomet - bus tikrai į naudą tiesiog susikelti kojas ant sofos. Galima ir pagulėti, tačiau užteks, kad kažkas Jus palepins, leis atsipalaiduoti. Bet: nors moteris ir gulės, jei mintys jos galvoje ir toliau sukasi kaip pašėlusios - nauda menka. Turi atsipalaiduoti ne tik kūnas, bet ir siela.

Ką daryti, jei nepaisant nėštumo dar reikia užbaigti didelė projektą arba jei savo teisių reikalauja didesni vaikai?

Jei porą savaičių savo indėlį - į užduotis darbe ar į buities reikalus namie - sumažinsite dešimčia procentų, nepastebės nei viršininkas, nei vyresnis vaikas. Užtat pačiai moteriai tai bus didžiulė nauda.

Svarbu rasti laiko įsiklausyti į savo kūną. Ir sugebėti atsisakyti sunkumų - net jei tai būtų savaitgalio iškyla. Labai paprasta taisyklė: jei imate svarstyti, ar dar sugebėsite, turėsite jėgų kažką padaryti, atsakymas visuomet aiškus: „Ne". Antraip netrukus išeitis tebus nedarbingumo lapelis arba teks ieškotis „etatinės" pagalbos buityje.

O jei saugojimasis nepadeda?

Tuomet tenka griebtis medikamentų. Kai kurioms moterims padeda magnio preparatų dozės. Aprimsta raumenys, malšinami ne tik blauzdų traukuliai, bet ir sąrėmiai. Kartais prireikia ir specialių sąrėmius slopinančių vaistų. Jie atpalaiduoja gimdos raumenis, tačiau turi ir šalutinių poveikių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis