Ar eiti su vaiku į lauką per šalčius ir kaip prižiūrėti jo odą

Kaip atpažinti, kad žiemą dar nekalbantis vaikas jaučiasi gerai, tai yra, jam nei per šalta, nei per karšta? Kuo reikia patepti vaiko veiduką prieš iškeliaujant į lauką? Į šiuos ir kitus klausimus atsako šeimos gydytoja Aušra Urbutienė.

Koks oras yra per šaltas kūdikiams iki vienerių metų, kuomet jau nerekomenduoja eiti pasivaikščioti į lauką?


Patiems mažiausiems kūdikiams iki 6 mėnesių galima eiti į lauką, jei yra ne per drėgna ir vėjuota, esant temperatūrai lauke iki -5 laipsnių. Bet jeigu lauke drėgna ir vėjuota, tada ir -3 jau gali būti pavojinga. Su kūdikiais nuo 6 iki 12 mėnesių patartina į lauką eiti iki -8 laipsnių šalčio, bet irgi reikia atsižvelgti į vėjo greitį bei drėgmę.


Kalbant apie didesnius vaikus, priminsiu Lietuvos higienos normą, apibrėžiančią ikimokyklinio amžiaus vaikų vedimą į lauką, kurios laikosi ikimokyklinės įstaigos: remiantis LR sveikatos apsaugos ministro 2010 m. balandžio 22 d. įsakymu, kiekvieną dieną 2 kartus šviesiu paros metu vaikai turi būti išvedami į lauką. Žiemos metu – esant ne žemesnei kaip -12 laipsnių temperatūrai ir silpnam vėjo greičiui (iki 2 m/sek.) arba ne žemesnei kaip -8 laipsniai temperatūrai ir vidutiniam vėjo greičiui (nuo 2 iki 6 m/sek.)


Kaip atpažinti (patikrinti), kad vaikui lauke yra per šalta arba per karšta?


Reikia stebėti vaiko odos spalvą: jei oda bala, mėlynuoja – tai ženklas, kad jau šalta, jei raudonuoja – per šilta. Galima užkišti ranką už vaiko apykaklės, jei palietus ten šilta, viskas gerai. Jei šalta ar suprakaitavę – negerai. Nepalikite vaiko 2 valandoms balkone, nes kai mama pati nejuda kartu su vežimuku, jai sunku spręsti, ar jau šalta, ar dar ne. Taip pat trumpiau rekomenduojama lauke būti su kūdikiais, kuriuos mamos nešioja nešynėse.


Kokia būtų taisyklinga vaiko odos priežiūra žiemą, ar yra kokių nors skirtumų, palyginus su kitais metų laikais?


Jei vaiko oda sausa, tai žiemos metu reikia jį rečiau maudyti, taip pat maudynių metu į vonią įpilkite specialių maudymui skirtų aliejų. Išmaudžius reikia vadovautis 3 minučių taisykle – kremu vaiką ištepti per 3 minutes, ištraukus jį iš vandens.


Po vonios procedūrų yra tinkamiausias laikas pamaitinti kūdikio odą. Švelniai nusausinkite vaiko odą ir masažuojamais judesiais įtrinkite specialiai kūdikių odai pritaikytu losjonu. Tai padės apsaugoti odą nuo paraudimų bei išsausėjimų, kurie žiemos metu gali atsirasti net ir drabužiais pridengtose kūno vietose, nes šaltu oru oda gamina mažiau drėgmės ir tampa sausesnė. 


Jei vaikas serga atopiniu dermatitu, jo odą emoliantais reikėtų tepti du kartus per dieną. Prausdami kūdikį išlaikykite vidutinę vandens temperatūrą. Dažniausia klaida, kurią daro tėvai žiemos metu – karštos vonelės kūdikiui. Karštesnis nei įprasta vanduo žiemos metu ne padeda vaikui sušilti, o pirmiausia sausina jo odą. Todėl būtina pasirūpinti tinkama vonios kambario temperatūra maudynių metu ir vaiką maudyti ne karštose, o šiltose vonelėse.


Kaip prižiūrėti vaikų odą, kai einame su jais į lauką?


Jei renkatės kremą, kurį naudosite prieš einant į lauką, atminkite svarbią taisyklę: tokiame kreme neturi būti vandens, nes minusinėje temperatūroje vanduo sušals ir dar labiau pažeis vaiko odelę. Venkite kvapių ar turinčių alkoholio produktų. Kremą prieš einant į lauką reikėtų užtepti 15 - 20 minučių iki išeinant pro duris. Kremas turi būti riebus.

Kūdikio oda greitai pažeidžiama, nes ji daug plonesnė nei suaugusio žmogaus, todėl ją lengviau pažeidžia temperatūriniai, fiziniai, cheminiai ir kiti veiksniai. Vaiko oda dar nesugeba reguliuoti kūno temperatūros, kaip tai daro suaugusio žmogaus oda. Vaiko oda greičiau praranda skysčius, turi daug mažiau riebalinių liaukų, todėl daug greičiau praranda drėgmę. Mažų vaikų prakaito liaukos dar nėra iki galo išsivysčiusios, jie mažiau prakaituoja. Kartais mamos teiraujasi, ar reikia tepti jau paaugusių, 3-5 metų vaikučių, odą apsauginėmis nuo šalčio priemonėmis, mano atsakymas – būtinai.


Kokie yra požymiai, kad vaiko odelė lauke nušalo ir ką tada reikia daryti?


Kai išeiname į lauką, musų žandai parausta, tai yra normalu. Ženklas, kad kažkas negerai, yra atsiradęs odos blyškumas, tada jau reikia skubėti namo. Nušalus oda gali pabalti, pradėti blizgėti, o dar pabuvus net papilkėti. Oda gali tapti rusva, su raudonomis dėmelėmis, nušalę pirštai parausta, patinsta, pradeda skaudėti, kartais pažeistose vietose net gali atsirasti pūslelių.


Jei kilo įtarimas, kad vaiko oda nušalo, jos netrinkite, neskubėkite šildyti odelės šiltu vandeniu, prausti muilu. Geriau paimkite minkštą audinį, kambario ar šiek tiek didesnės temperatūros, ir taip sušildykite odą. Negalima dėti jokių kompresų, nes pažeista oda gali jautriai sureaguoti į staigius temperatūros skirtumus. Pagrindinė taisyklė – atšildyti odą palaipsniui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis