Primaitinimas: kai tik mamos pieno neužtenka

Papildomas kūdikio maitinimas yra sudėtingas etapas visiems tėvams. Kai tam ateina laikas, jūs konsultuojatės su aplinkiniais – šeima, draugais, gydytoju, ieškote informacijos internete bei laikraščiuose.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Jūsų jaudulys virsta nerimu, jaučiatės kalti, kad pradėjote savo kūdikį papildomai maitinti nuo penkto mėnesio. Po dviejų savaičių nuobodaus beskonės ryžių košės gaminimo galvojate, ar išdrįsite žengti kitą žingsnį ir sutrinti kelias morkas. Bet gal jose yra nitratų? Ar jos turi būti ekologiškos? Ar jas geriau virti garuose? Ar turėtumėte kūdikiui duoti morkų tris dienas iš eilės, laukdami alergijos ženklų, prieš siūlydami jam kitą produktą? Jeigu sušaldysite maisto porciją ledo kubelių formelėse, ar reikia jas prieš tai sterilizuoti? Ar saugu atšildyti jas mikrobangų krosnelėje? Ir tai tik daržovės! Kada saugu duoti ragauti žuvies, vištienos ar mėsos? Papildomas kūdikio maitinimas tampa klausimų ir painiavos.

Kiek įvairiausių pasakojimų bei patarimų jums tenka išgirsti? Ar susimąstėte kada, kaip laikote maisto produktus, pavyzdžiui kiaušinius, mėsą ir žuvį?

Ankstyvojoje vaikystėje valgymo įpročiai ir pomėgiai (geri ar blogi) suformuojami visam gyvenimui. Mažyliai per pirmuosius savo gyvenimo metus auga daug greičiau nei vėlesniais metais. Ir būtent dabar jūs turite galimybę įtvirtinti kūdikiui sveiko maitinimosi pagrindus.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Reportažas iš jurtoje įsikūrusio darželio Kauno rajone

Vaikas ir kompiuteris: kada verta sunerimti?

Tai laikas, kai galite supažindinti mažylį su daugeliu skirtingų patiekalų, įpratinti jį prie mėsos, paukštienos, žuvies (nes šie produktai yra gyvybiškai svarbūs pirmaisiais gyvenimo metais), pradėti trinti bei smulkinti maistą, dar nepasirodžius pirmiesiems dantukams. Jeigu jūs savo vaiką nuo mažumės maitinsite šviežiu maistu, jam bus daug lengviau pereiti prie visai šeimai įprasto maisto. Tačiau jeigu tik praleisite šį lemiamą momentą, jūsų vaikas gali papildyti išrankių valgytojų gretas.

Ko gero kiekvienos šalies sveikatos specialistų rekomendacijose teigiama, kad kūdikių nereikėtų papildomai maitinti, kol jiems nesuėjo šeši mėnesiai. Iki tokio amžiaus jie turėtų būti maitinami krūtimi be jokios išimties.

Nepaisant šių rekomendacijų, maitinimo tik motinos pienu laikas pastaruoju metu trumpėja ir dauguma sveikatos specialistų pastebi, kad nemažai kūdikių yra pasirengę papildomam maitinimui anksčiau. Amžius, kurio būtinai reikėtų sulaukti, yra septyniolika savaičių, nes pirmaisiais mėnesiais kūdikio virškinimo sistema nėra subrendusi ir per anksti gaunami svetimi baltymai gali sukelti alergiją maistui.

Labai svarbu prisiminti, kad pradėjus papildomai maitinti kūdikį, motinos pienas yra vis dar geriausias ir natūraliausias maistas mažyliams. Tarp ketvirto ir šešto mėnesio kūdikis turėtų gauti 500- 600 ml motinos pieno arba pieno mišinio per dieną. 500 ml yra pakankamas kiekis tik tada, jei kūdikiui jau duodama papildomo maisto. 

Tinkamai pagamintas šviežias maistas yra geresnis pasirinkimas ne tik jūsų kūdikiui, bet ir jums, nes iš anksto paruoštame maiste yra gerokai mažiau maistingųjų medžiagų, ypač vitaminų. 

Be to, namuose ruoštas maistas yra skanesnis. Kūdikis bus mažiau išrankus ir greičiau pripras prie visoje šeimoje valgomo maisto, jeigu nuo mažens bus pratinamas prie įvairesnių patiekalų.

Visi kūdikiai yra skirtingi. Ženklai, kad mažylis yra pasiruošęs gauti papildomo maisto, gali būti tokie:

  1. Nepatenkintas maitinimu tik pienu.
  2. Reikalauja vis dažnesnių maitinimų.
  3. Pradeda keltis naktimis po maitinimo, nors turėtų dar miegoti.
  4. Domisi, kai valgo kiti.
  5. Pasodintas sukioja galvą.

Pradėkite nuo labai skystos obuolių, kriaušių, morkų, saldžiosios bulvės, bulvių ar moliūgo tyrelės.

Nesitikėkite, kad pirmosiomis savaitėmis kūdikis suvalgys daug. Siūlykite papildomą maistą kartą per dieną.

Pasirinkite tam laiką, kai abu niekur neskubate ir esate atsipalaidavę.

Kūdikis turėtų būti truputį išalkęs, galite duoti jam šiek tiek pieno alkiui numalšinti.

Neskubėkite, maitinkite mažylį prisitaikydami prie jo tempo.

Ištrauka iš Annabel Karmel knygos „Kūdikių ir mažų vaikų mitybos planas: 200 greitai ir lengvai paruošiamų sveikų patiekalų receptų".


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis