Ar iš tiesų gimdamas vaikas jaučia skausmą?

Šveicarijos mokslininkai tvirtina, kad tai, kaip išvystame pasaulį, turi įtakos skausmo suvokimui ateityje. Ar tai tiesa?



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

„Ne tas pats kaip ateinama į pasaulį“, – tikina Berno moterų klinikos vyriausias akušerijos gydytojas Danielis Surbekas. Širdies problemos ar diabetas suaugus gali būti sunkaus gimdymo pasekmė, nes neatmetama galimybė, kad trauminė patirtis gali persekioti visą likusį gyvenimą.

D. Surbekas tokią savo nuomonę grindžia tyrimu apie naujagimių reakciją į stresą ir jautrumą skausmui, kurį pristato žurnalas „American Journal of Obstetrics & Gynecology“. Tyrimą atliko jo klinika kartu su Bazelio ir Ciuricho universitetinėmis ligoninėmis. Mokslininkai tyrė naujagimių jautrumą skausmui ir reakciją į stresą pirmosiomis jų gyvenimo dienomis. Tyrėjai lygino vaikus, gimusius natūraliai, naudojant vakuumą ar atlikus cezario pjūvį.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kad susilauktų mergaitės, sūnus auginanti šeima ryžosi neįmanomam

Kažin ar girdėtas kiaušinių marginimo būdas

Po 72 valandų naudojant vakuumą gimusių vaikų kraujyje streso hormono kortizolio kiekis buvo aukštesnis nei tų, kurie gimė natūraliai ar atlikus cezario pjūvį. Pastarosios grupės kūdikių kraujyje aptiktas mažiausias kortizolio kiekis. Remdamasis šio tyrimo rezultatais D. Surbekas daro išvadą, kad šių vaikų smegenyse gali būti neigiamai „užprogramuojamas“ jautrumas skausmui ir ligų rizika. Lygiai taip pat didesnį polinkį depresijai turi tie suaugę žmonės, kurių motinos nėštumo metu kentėjo nuo toksikozės.

Mažiausiai streso patiriama Cezario operacijos metu

Ką tai reiškia? Mokslininkė iš Bazelio Eva Cignacco, tyrinėjanti neišnešiotų kūdikių ir naujagimių jautrumą skausmui, šiuos duomenis linkusi interpretuoti kitaip. „Tyrimas rodo, kad naudojant vakuumą gimę vaikai po trijų dienų jau būna atsigavę“, – tikina E. Cignacco. Tai patvirtino jos pačios sukurtas „skausmo matuoklis“, galintis kliniškai patvirtinti kūdikių skausmą.

Kortizolio lygio skirtumai trijose grupėse buvo tokie menki, kad statistiškai nėra reikšmingi. Jau nekalbant apie tai, kad hormonas buvo matuojamas tik pusei mažųjų tyrimo dalyvių. „Be to, trūksta ribinės vertės, į kuriuos orientuotųsi matavimai“, – teigia E. Cignacco. Medicininėje literatūroje nėra patikimų duomenų, nuo kurio kiekio kortizolis vertinamas kaip pavojingas.

Tyrimo rezultatai, ypač jų aiškinimas, kelia daug klausimų: ar mama turi visą gyvenimą jaustis kalta dėl to, kad gimdymo metu kilo komplikacijos ir galiausiai teko panaudoti vakuumą? „Ne, jokiu būdu“, – pažymi D. Surbekas.

Nors cezario pjūvis vaikui yra mažiau skausmingas, tačiau yra ir neigiamų veiksnių, į kuriuos turi būti atsižvelgta. Ekspertas taip pat pripažįsta, kad tai tėra gryna hipotezė, kad gimimas naudojant vakuumą vėliau didina širdies ligų ir kitų susirgimų riziką.

„Nors yra panašių nuorodų atliekant tyrimus su gyvūnais, tačiau ilgalaikių tyrimų su žmonėmis – ne“, – reziumuoja D. Surbekas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis