Faktai, kuriuos žinant norėsis žindyti vaiką

Sprendimas, ar vaiką žindyti, ar ne, yra itin asmeninis kiekvienos moters reikalas, tačiau žindymo ir dirbtinio maitinimo šalininkai nepaliauja ginčytis tarpusavyje, ir abi pusės pateikia labai svarių argumentų.


Mažiau alergijų

Tyrimai parodo, kad kūdikiai, maitinti karvės pienu pagrindu pagamintais mišiniais, daug labiau linkę į alergijas vaikystėje ir kai suauga. Motinos pienas lengviau virškinamas, jis apsaugo žarnyną nuo uždegimų, tokiu būdu neleisdamas nesuvirškintiems baltymams sukelti alerginių reakcijų. Be to, įrodyta, kad krūtimi maitinti vaikai rečiau serga astma


Stipresnis ryšys su vaiku


Maitinimas krūtimi turi teigiamą poveikį ir motinai, ir vaikui. Tyrimai parodo, kad žindymo metu motinos organizme išsiskiria hormonai, kurie mažina stresą ir padeda jausti atsipalaidavimą. Kūdikiui yra ypač svarbus artimas fizinis kontaktas, o jį žindydama motina laiko ant rankų. Kai kuriais atvejais žindymas net gali padėti motinai įveikti pogimdyminę depresiją.


Tyrimai parodo, kad žindymo metu motinos organizme išsiskiria hormonai, kurie mažina stresą ir padeda jausti atsipalaidavimą.
Tyrimai parodo, kad žindymo metu motinos organizme išsiskiria hormonai, kurie mažina stresą ir padeda jausti atsipalaidavimą.
Vida Press


Sutaupo laiko ir pinigų


Vienas iš maitinimo krūtimi privalumų, kuris dažnai nėra svarstomas – jis nemokamas. Maitinant kūdikius dirbtinai, tenka pirkti ne tik mišinukus, kurie yra brangūs, bet ir buteliukus bei čiulptukus. Skubančioms motinoms maitinimas krūtimi yra tikras išsigelbėjimas, nes jis nereikalauja papildomo laiko – nereikia matuoti ir maišyti miltelių, plauti buteliukų, šildyti mišinukų prieš maitinant vaiką.


Mažesnis polinkis į chroniškas ligas


Maitinimas krūtimi užtikrina ne tik kūdikio sveikatą, bet ir siejamas su mažesne chroniškų ligų rizika vėliau gyvenime. Suaugusieji, kurie kūdikystėje buvo maitinti krūtimi, mažiau linkę sirgti diabetu, krūties vėžiu, turi mažesnį polinkį į aukštą kraujospūdį ir padidėjusį cholesterolio kiekį. O ir pačios motinos, kurios maitina krūtimi, rečiau suserga krūties ir kiaušidžių vėžiu, osteoporoze.


Sveikesnis kūno svoris


Amerikos pediatrijos akademijos duomenimis, krūtimi maitinti kūdikiai mažiau linkę į nutukimą vaikystėje ir jau suaugę. Motinos piene mažiau insulino, nei mišinyje, ir daugiau hormonų, kurie padeda organizmui sureguliuoti riebalų pasisavinimą. Statistiškai, mišinukais maitinti kūdikiai greičiau priauga svorio ir dažniau turi antsvorio vėliau.

Reziumuojant galima pasakyti, kad motinos pienas idealiai pritaikytas kūdikio mitybos poreikiams. Motinos piene yra daug maistinių medžiagų ir sudedamųjų dalių, kurių nėra mišiniuose, ir šios unikalios savybės suteikia ir kūdikiui, ir motinai privalumų, kurie gali paveikti visą vaiko gyvenimą. Dauguma ekspertų, tarp jų ir iš Amerikos pediatrijos akademijos, pataria krūtimi žindyti vaiką bent pirmus šešis mėnesius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis