Naminiai gyvūnai: ar saugu nėščiajai ir gimus kūdikiui

Šeimos pagausėjimas reiškia, kad naminiams gyvūnams teks prisitaikyti. Siūlome paskaityti, kaip pasiekti, kad jie priprastų kuo lengviau ir kaip pratinti vaiką prie gyvūnų.

Paskelbti populiariausi 2015 metų pirmojo pusmečio naujagimių vardai
Dvynių mamai įkyrėjo aplinkinių dėmesys ir ji kai ką sugalvojo

Nepamiršti higienos. Suprantama, gyvūnai nešioja ligų sukėlėjus. Žmogui susiformuoja gynybiniai mechanizmai. Dar negimusių vaikų imuninė sistema jau įsčiose treniruojama apsiginti nuo bakterijų, su kuriomis susiduria mama. Todėl, jei namuose laikomasi paprasčiausios higienos, gimusiam kūdikiui papildomo pavojaus dėl augintinių nebus. Paprasčiausia higiena reiškia: plautis rankas pašėrus, paglosčius gyvūną, surinkus jo išmatas. Ir dar: neleisti augintiniui laižyti veidą arba žaizdas, nors šios būtų ir visai smulkios.

Profilaktika prieš alergijas. Gyvūnai su kailiu, ypač - katės, gali provokuoti šienligę ar astmą. Jei būsimi tėvai alergiški, didelė rizika, kad toks bus ir vaikas, tad būtinai reikėtų dėl to pasikonsultuoti su gydytoju. Kūdikio besilaukiantiems alergiškiems tėvams paprastai rekomenduojama turimam augintiniui rasti kitą šeimininką. Užtat panašu, kad nealergiškų tėvų vaikai tampa atsparesni alergijoms, jei namuose laikomas gyvūnas. Manoma, kad jų gynybinė sistema tiek užsiėmusi tikrais ligų sukėlėjais, kad net neprasideda su tariamais (t.y., alergenais).

Treniruoti elgseną. Dar prieš gimstant mažyliui išmokykite augintinį, kad lopšys, nešioklė, vystymo stalas - ne vieta gyvūnui. Tačiau lygiai taip pat svarbu: šuniui ar katei irgi reikalingas savas kampelis - jų guolis turėtų būtų saugus nuo ropoti pradėjusių kūdikių.

Skirti dėmesio. Kaip ir vyresnis broliukas ar sesutė, gyvūnas irgi nori jausti, kad jį tebemylite. Todėl įtraukite jį į gyvenimo su kūdikiu kasdienybę: tegu būna šalia, kai keičiate vystyklus, pašerkite gyvūną prieš maitindama kūdikį, paglostykite ar pakasykite, kai mažylis miega Jums ant rankų. Svarbu niekad nepalikti kūdikio ir gyvūno vienų.

Šunys

Nėštumo metu: jau dabar pratinkite gyvūną prie mažų vaikų. Veskitės šunį pas draugus, turinčius kūdikį, kad susipažintų su situacija.

Vida Press

Šuo  ir kūdikis: prieš pirmąjį kontaktą turėtų padėti toks triukas. Kol mama su naujagimiu dar gimdymo namuose, tėtis tegu parneša mažylio drabužėlį ir palieka šuniui apsiuostyti. Augintiniui jau bus patįstamas naujojo šeimos nario kvapas.

Patarimas: Jei per pirmąjį „pasimatymą" paguldysite kūdikį šuniui prie kojų ar palaikysite jo akių aukštyje, jūsų keturkojis visą gyvenimą jausis atsakingas už vaiką ir taps entuziastingu jo vežimėlio sargu.

Šuo ir jau vaikščiojantis mažylis: augintinis tikrai neprivalo kantriai ištverti viską. Jam turi būti leidžiama nebaudžiamam paurgzti. Svarbu greit sureaguoti - patraukti prie supykusio gyvūno besiartinantį vaiką ir išsiaiškinti urzgimo priežastį. Dvejų metų ir vyresniems vaikams jau galima paaiškinti, kad žaidimų draugą dabar reikia palikti ramybėje. Kad nekiltų nereikalingų pykčių, atskirkite vaiko ir šuns žaislus.

Katės

Nėštumo metu: katės tualeto valymą būsima mama verčiau tegu perduoda kitam šeimos nariui. Jei tai sunkiai įgyvendinama, mūvėkite gumines pirštines. Beje, rekomenduojama jas mūvėti ir dirbant sode, nes žemėje gali būti kačių išmatų. Katės neretai perneša toksoplazmozės sukėlėjus, o jie kelią rimtą pavojų negimusiam vaisiui. Jei atlikus specialų tyrimą gydytojas nustato, kad nėščioji jau turi antikūnių, kontaktas su katėmis jokių problemų nebekels.

Vida Press

Katė ir kūdikis: prižiūrėkite, kad jūsų augintinė nepastebimai neįliptų į kūdikio lovelę ir iš didelės meilės nesusirangytų jam tiesiai ant veiduko. Leiskite katei būti šalia, kai mažylis guldomas miegoti, tačiau paskui ji turi išeiti iš vaiko kambario. Durys tebūnie uždarytos. Alternatyva: nuleisti ant lovelės specialų tinklą.

Katė ir jau vaikščiojantis mažylis: kiekvienas mažylis anksčiau ar vėliau savo kailiu patirs kokie aštrūs gali būti išleisti katės nagai. Ką čia galėtų nuveikti tėvai? Parodyti vaikui, iš ko atpažinti, kada katę reikia palikti ramybėje.

Graužikai

Nėštumo metu: žiurkėnai ir pelės gali pernešti limfocitinio choriomeningito (nors tai ir retai pasitaiko), žiurkės ir šeškai - leptospirozės ir listeriozės virusus. Kad tikrai nekiltų pavojaus vaisiui, nemažai ekspertų pataria šiuos gyvūnus laikinai įkurdinti pas draugus. Gimus vaikui galėsite parsinešti juos namo. Žinoma, galima ir patikrinti gyvūną.

Graužikai ir jau vaikščiojantis mažylis:. mažiems vaikams labai patinka triušiai ar jūrų kiaulytės. Tačiau šie gyvūnai baikštūs ir nesileidžia ilgai laikomi ant rankų.

Paukščiai

Smagus žaidimas dvejų metų pypliui ir tikras košmaras plunksnuočiui; belsti į narvelį - juk paukštelis taip gražiai plazda. Kalbėkim atvirai: maži vaikai ir paukščiai nelabai randa kontaktą. Geriausia, jei paukščių buveinė vaikui bus neprieinama. Be to, pagalvokite ir apie gyvenimo draugą savo banguotajai kanarėlei.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis