Gydytoja atskleidžia ramaus kūdikio miego paslaptis

Kai kurie kūdikiai, nustoję maitintis motinos pienu, kartu nustoja ir ramiai miegoti naktimis. Dėl to kenčia tėvai – nuolat besikartojantis mažylio verksmas jiems neleidžia ramiai pailsėti. Tėvams gali pagelbėti kelios paprastos taisyklės, su kuriomis supažindina šeimos gydytoja Aušra Urbutienė.

TOP 10 vaizdelių su vaikais: lažinamės, kad kvatosite ir jūs
Nieko nekainuoja, bet itin veiksminga: tai vaikui gali duoti kiekviena mama

15 minučių masažas

A. Urbutienės teigimu, vaikai, kurie prieš miegą pasimėgauja 15 minučių masažu, užmiega greičiau nei kūdikiai, kuriems tėvai tik skaito pasakas. Tačiau medikė pataria masažuojant kūdikį nenaudoti aštriais ir intensyviais kvapais pasižyminčių produktų. Masažui geriausiai tiks bekvapis, specialiai kūdikio odai skirtas kūno aliejus.

Natūralūs pluoštai

Kartais kūdikio miegui gali trukdyti odą dirginantys drabužiai, todėl svarbu, kad mažylis miegodamas dėvėtų tik natūralaus pluošto pižamas iš perdirbtos vilnos ar medvilnės, o patalai visuomet būtų švarūs.

Prisilietimas

Kūdikį nuraminti ir užmigdyti gali ir toks paprastas dalykas kaip motinos prisilietimas. Tai mažyliui suteikia saugumo jausmą, ir kūdikis gali ramiai užmigti. Šis metodas itin paprastas: paguldžius mažylį į lopšį reikėtų švelniai uždėti ranką ant jo pilvo, rankų ir galvos bei taip palaikyti kelias minutes.

Tinkama temperatūra

Kūdikio kambaryje rekomenduojama nuolat palaikyti 18-21 laipsnio temperatūrą. Tai padės apsaugoti vaiką tiek nuo perkaitimo, tiek nuo šalčio: abu šie veiksniai kliudo ramiam kūdikio miegui.

Tamsa kambaryje

Migdant mažylį, svarbu nepamiršti užtraukti užuolaidų - tamsa padės kūdikiui greičiau užsnūsti. Visgi to nepatartina daryti, kai kūdikis eina dienos pogulio: tada jis gali susipainioti paros laike, per ilgai miegoti dieną ir neužmigti naktį.

Ramus balsas

Visi žino, kad vienas populiariausių mažylio nuraminimo būdų yra pasakų skaitymas prieš miegą. Iš tikrųjų nėra svarbu, ką jam skaito tėvai, svarbiausia – kad balsas būtų ramus ir atsipalaidavęs. Vos gimęs kūdikis jau atpažįsta mamos balsą, todėl ramus tonas ir šnabždėjimas užmigdo kūdikį: jis supranta, kad jo mama yra šalia.

Garsai

Prieš gimimą kūdikį visą laiką supa garsai, todėl ir po gimimo jis geriau miegos aplinkoje, kurioje nevyraus visiška tyla. Kūdikiui gali patikti ir visiškai paprastas garsas, toks kaip vandens lašėjimas ar kondicionieriaus ūžimas. Nuolat stebėdami savo mažylį tėvai greičiau supras, kokie garsai padeda jam nurimti ir užmigti.

Lėtesnis kvėpavimas

Migdant kūdikį tėvams reikėtų sulėtinti savo kvėpavimą, tai siųs mažyliui signalą nusiraminti. Sulėtinti kvėpavimą padės lėtesnės už širdies plakimą muzikos klausymasis. Tokios muzikos tempas turi būti mažesnis negu 70 taktų per minutę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis