Kaip sau padėti gimdant: pataria gydytoja

„Negimdysiu!“ – atėjus lemtingai akimirkai kartais suklykia moteris. Žinoma, gydytojas neišsiunčia atgal į namus, nes supranta, kad tai šaukia ne ji, o sunkiai ištveriamas skausmas ir baimė, pataria susikaupti bei sau padėti. Kaip? Konsultuoja akušerė ginekologė Laima Bagušytė.

Živilė Vaškytė-Lubienė: svajoju, kad uždraustų rūkyti prie vaikų
Mamos pienu žindo 6 metų vaiką ir neketina liautis

Darbštuolė kenčia mažiau 

Gimdymo pradžią išduoda sąrėmiai, kai nevalingai susitraukia lygieji gimdos raumenys. Iš pradžių sąrėmiai būna reti, paskui užeina kas 15 - 20 minučių ir trunka penkiolika dvidešimt sekundžių. Skauda pilvo apačią, kartais skausmas plinta į nugarą, strėnas. Jei pasirodo kraujingų gleivių - vadinasi, veriasi gimdos kaklelis. Pamažu sąrėmiai dažnėja ir trunka vis ilgiau, o prieš pat pasirodant vaikeliui gali kartotis kas vieną dvi minutes ir trukti apie minutę. 

Ar gali moteris sumažinti sąrėmių skausmą dar būdama namie? Užėjus sąrėmiams močiutės, tikinčios, kad darbas malšina skausmą, pataria plauti grindis, valyti langus, kabinti švarias užuolaidas, šveisti spinteles. Iš tiesų buities darbai skausmo nemažina, tik padeda užsimiršti. Yra ir kitų skausmą nugenančių priemonių. Tai įdomus, visas mintis pasiglemžiantis detektyvas, nuotykių ar kita patinkama knyga, stalo žaidimas. Viena šachmatų gerbėja taip įsitraukė į žaidimą, kad nekvietė „greitukės", kol baigė partiją. Vos spėjo į gimdymo namus...

Savipagalba ligoninėje 

Kai moteris atvyksta į ligoninę, medikai įvertina jos bei vaisiaus būklę, pasiūlo skausmą malšinančių priemonių ir vis ateina patikrinti, kaip plaka vaikelio širdelė, kaip veriasi gimdos kaklelis. Jei moteris gimdo pirmą kartą, gali nežinoti, kas labiau padėtų nu-malšinti skausmą. Tad patartina išmėginti visas priemones, kad galėtų pasirinkti jai tinkamiausią. 

1. Patogi padėtis. Gimdymo pradžioje labiau patartina sėdėti, tupėti, stovėti, vaikščioti, nes taip greičiau atsiveria gimdos kaklelis, kūdikis pasirenka patogesnę padėtį gimti. O sukiojant liemenį vaisius greičiau nusileidžia į gimdymo takus. Galima pasinaudoti ligoninėje rastu kamuoliu, sėdimuoju maišu ar krėslu. Kaip atlikti pratimus ant kamuolio, pataria akušerė. Galima atsisėdus ant kamuolio paspyruokliuoti arba atsiklaupti ant grindų ir rankomis apglėbti kamuolį. 
Kai prasideda vaisiaus išstūmimo etapas, tinkamiausia pasirinkti padėtį pusiau sėdomis ar pusiau gulomis, pritūpus.

2. Muzika. Ji ramina, mažina streso poveikį ir skausmą. Vienoms moterims patinka klasika, kitoms ritminė. Tad į ligoninę patartina vežtis tokios, kuri labiausiai ramina, veikia atpalaiduojamai. Jei dar besilaukdama kūdikio moteris pasirinko, kur gimdyti, gali pasidomėti, ar reikia atsivežti kompaktinių plokštelių grotuvą, o gal kasetinį magnetofoną.

3. Smilkalai. Kvapai, kaip ir muzika, padeda atsipalaiduoti, sukuria jaukią aplinką. Tačiau jais pasirūpinti tenka pačiai gimdyvei. Žinoma, jeigu jie patinka. Tinka švelnus, neįkyrus kvapas. Žvakių deginti ligoninėje gali būti neleidžiama. Tad kas galima ir kas ne, pasidomėkite iš anksto.

4. Vanduo. Kad jis malšina gimdymo skausmą ir padeda atsipalaiduoti, žinota jau senovės Egipte. Tačiau šilto vandens vonia labiau gelbsti, kol įpusėja gimdymas, kai pradeda vertis gimdos kaklelis. Kitos moterys ir gimdo vandenyje, nes tiki, kad tai natūraliau. Vaikelis patenka į jam įprastą aplinką ir nepatiria streso. Tačiau ne visi medikai pasisako už gimdymą vandenyje. Kodėl? Sunkiau suteikti gimdymo pagalbą. Gimdyti vandenyje jie nepataria, kai yra rizika moteriai nukraujuoti, kai naujagimiui gimstant trūksta deguonies (gali į kvėpavimo takus įkvėpti vandens) arba yra kitų gimdymo komplikacijų. Antra vertus, kai kurių moterų net ir neįkalbėtum gimdyti vandenyje. Tad sprendimą lemia ne tik mamytės bei vaisiaus būklė, bet ir požiūris. 

Kai kuriose ligoninėse ir gimdymo namuose yra įrengtos sukūrinės vonios. Lengvas vandens srovės masažas atpalaiduoja raumenis, mažina stresą. Daugelis moterų neatsisako skausmą malšinti kon-trastine šilto ir šalto dušo vandens srove (į strėnas).

5. Masažas. Giliai įkvepiant galima švelniai masažuoti pirštais nuo sąvaržos (pilvo apačioje) klubų link, o iškvepiant priešingai. Jei skausmas „įsitaisė" nugaroje, reikia masažuoti kryžkaulio rombelį pagal laikrodžio rodyklę arba spaudinėti šoninius kryžkaulio rombo kampus (praverčia vyro ar personalo pagalbos). Jei nepadeda, gulint ant nugaros ar šono rombą galima spaudinėti kumščiais. Sąrėmių skausmas aprimsta ir spaudžiant priekinius klubakaulio dyglius. Masažas, deja, menkai gelbsti, kai sąrėmiai tampa labai dažni, stiprūs ir skausmas būna daug aštresnis.

6. Kvėpavimas. Ištverti stiprų sąrėmių skausmą, mažinti įtampą ir nurimti padeda stiprus ritmingas kvėpavimas. Moteris per nosį įkvepia oro, jį šiek tiek sulaiko ir per burną lėtai iškvepia. 
Tinkamas kvėpavimas per stangas taip pat gelbsti, nes šiek tiek reguliuoja raumenų susitraukimus. Naujagimį priimanti akušerė gimdyvei pasako, kada pakvėpuoti, o kada stangintis, o tarp stangų padeda švelniai išslysti vaikučio galvutei. Per vieną sąrėmį galima stangintis du tris kartus. Jam praėjus ramiai pakvėpuoti, kad moters plaučiai prisisotintų deguonies, o per virkštelę jo gautų ir vaisius. Stanginantis moteriai tektų įkvėpti daug oro, jį sulaikyti plaučiuose ir stangintis visą stangų jėgą nukreipiant žemyn, į tarpvietės sritį. Jei gimdyvė oro įkvėptų tik į burną, išpūstų žandus ir stangindamasi garsiai išpūstų jį, vaikelio nepastumtų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis