7 mitai apie naujagimius, kuriais vis dar tiki lietuviai

Vaikų auklėjimas ir auginimas šiandien skiriasi nuo to, kurį žinojo mūsų močiutės. Taip, meilės vaikui reikia visais laikais vienodai, tačiau kasdienėje vaiko priežiūroje yra nemažai pasikeitimų. Jūsų dėmesiui – 7 dažniausi mitai apie naujagimius.

1 mitas: naujagimiai visada miega


Daugeliui atrodo, kad naujagimis – žmogus be charakterio, be norų ir be įpročių. Vieninteliai jo užsiėmimai – valgyti ir miegoti. Teisybė – naujagimiai mėgsta miegoti, daugelis iš tiesų miega po 20 valandų per parą, tačiau mažyliai turi charakterį ir temperamentą. Tarp jų yra tokių, kurie nuo pirmų mėnesių mėgsta ne tik miegoti, bet ir pabendrauti, pažaisti. Tokiu atveju nemanykite, kad jie serga. Mažylis gerai valgo, linksmas, bendraujantis, bet miega mažiau nei 20 valandų per parą? Toks charakteris.


2 mitas: naujagimį reikia šiltai rengti


Deja, mažylis negali išeiti į balkoną ir nuspręsti, kaip apsirengti. Taigi tėvams tenka spėlioti, kuo jį aprengti. Kažkodėl jie sugalvoja aprengti vaiką šilčiau, juo labiau, kad jo nosis ir pėdutės dažnai būna vėsios. Iš tiesų mažylio rengimo formulė paprasta – vienu sluoksniu drabužių daugiau nei suaugusiam. O patikrinti, ar jam šalta, galima palietus kaklą iš nugaros pusės. Jei kaklas šaltas, vaikui šalta, jei drėgnas ir šiltas – mažyliui per karšta. O sveikatai pavojingiau, jei per karšta.


3 mitas: naujagimiai visada verkia


Vienas iš baisiausių mitų, kuris dar vaikui negimus kelia būsimiems tėvams siaubą. Jie iš anksto bijo, kad gimus mažyliui namuose nebebus tylos. Iš karto pasakysime – naujagimio elgesyje nėra žodžio „visada". Jis negali visada verkti, visada juoktis, visada miegoti. Vaikas dažniausiai verkia dėl penkių priežasčių: nori valgyti, nori gerti, nori miegoti, jam ką nors skauda ar... tiesiog šiaip. Jei mažyliui viskas gerai, jis bus linksmas.


Shutterstock nuotr.


4 mitas: naujagimis nieko nemato ir negirdi


Tai jauni tėvai, išvarginti naujų pareigų, pasikeitusio režimo, sunkiai mato, girdi ir suvokia informaciją. O mažylis puikiai girdi, dar būdamas mamos pilve atskiria ne tik žodžius, bet ir intonaciją, kokia jie sakomi. Atėjus į pasaulį šis gebėjimas niekur nedingsta. Tik garsas pasidaro stiprokas.


Gimdoje mažylis būna užsimerkęs, tad po gimimo jam reikia laiko, kad įprastų prie besikeičiančių paveikslėlių. Iš pradžių jis mato ryškias dėmes, bet laikui bėgant atsiranda kontūrai, o dar po kurio laiko jis kuo ryškiausiai mato viską aplink save.


5 mitas: jeigu vaikas žagsi, vadinasi, jam šalta


Iš pradžių pasiaiškinkime, nuo ko kyla žagsulys. Tai nevalingas diafragmos susitraukimas, kuri sukelia sudirgusi pilvaplėvė ar skrandis. Kartais žagsėjimas gali atsirasti dėl šalčio, bet ne visada. Dažniausiai tai reakcija į godų krūties žindimą, kai priryjama oro ar persivalgoma. Pilnas skrandis spaudžia diafragmą, nervų galūnės dirginamos, diafragma ima susitraukinėti, plaučiai ima orą, todėl ir atsiranda specifinis garsas. Tad jei mažylis žagsi, panešiokite jį stačiomis, o po maitinimo palaikykite, kad atsirūgtų.


Shutterstock nuotr.


6 mitas: vandenį prausimui reikia virinti


Šis mitas atėjo iš labai senų laikų. Anksčiau vandenį semdavo iš šulinio ar upės, bet dabar nebėra reikalo virinti vandenį. Juk neprausiame naujagimių neaišku kokiu kūdros vandeniu!.. Tik jei ant kūnelio yra kokia nors žaizda, reikia stengtis, kad ant jos nepatektų vandens.


7 mitas: odos paraudimai – norma


Paraudimai negali būti norma. Tai mažylio reakcija į nuolatinį dirgiklį. Jei atsirado paraudimų, reikia išsiaiškinti, kokia to priežastis. Ar patalpoje pakanka šviežio oro, ar vaikas neprakaituoja per daug prirengtas, ar teisingai mažylis maudomas, ar nėra alerginių reakcijų. Jei paraudimai neišnyksta, būtinai pasikonsultuokite su vaikų gydytoju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis