Kauno klinikose gimė antras ketvertukas per dvejus metus

Rugsėjo 8 d, antradienį, didžiausioje Lietuvos ligoninėje gimė ketvertukas. Visos keturios naujagimės ir mama jaučiasi gerai.

Po sėkmingos cezario pjūvio operacijos, didžiausioje Lietuvos ligoninėje gimė ketvertukas - keturios mergaitės. Trijų naujagimių svoris atitinka gestacijos laiką - 32 savaites ir 3 dienas, o vienai mergaitei dar reikia sustiprėti. Naujagimės gimė kas minutę (9:29, 9:30, 9:31 ir 9:32). Jų svoris svyruoja nuo 1,022 kg iki 1,780 kg.

Malonia žinia apie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose gimusį ketvertuką džiaugiamasi jau antrą kartą. „Ketvertukai gimsta labai retai - jie pasitaiko vos per vieną iš 500-700 tūkst. gimdymų, tad Lietuvoje šis stebuklas tikėtinas maždaug kas 20 metų. O mūsų ligoninėje tai jau antras ketvertukas per dvejus metus," - negali atsistebėti šios gydymo įstaigos Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas.

Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė paaiškino, kodėl daugiavaisiai nėštumai dažniausiai stebimi Kaune: „Pas mus patenka didžiausios rizikos nėštumai, nes Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinika yra komplikuoto daugiavaisio nėštumo centras ir vienas iš dviejų perinatologijos centrų Lietuvoje".

Ketvertuko gimdyme dalyvavusi Neonatologijos klinikos vadovė doc. Rasa Tamelienė pasakojo, kad naujagimėms ypatingos pagalbos nereikėjo: „Šiuo metu kūdikiai stebimi Naujagimių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje ir jaučiasi gerai. Nors prognozuoti, kada juos išleisime namo, būtų neatsargu".

39-erių ketvertuko mama Lina Strangienė pasakojo, kad turėdama du sūnus (9 ir 15 metų), labai norėjo dukters. „Ir sulaukėme stebuklo," - negalėjo atsidžiaugti moteris.

Ketvertuko gimimo proga surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo ketvertuko mama.
DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Doc. V. Gintautas teigia, kad daugiavaisis nėštumas ne visuomet toks džiaugsmingas, kaip gali atrodyti. „Daugiavaisis nėštumas yra itin rizikingas: kuo daugiau vaisių vystosi vienu metu, tuo nepalankesnė nėštumo ir gimdymo eiga bei pasekmės. Tik 15-30% nėštumo ir gimdymo eigos atvejų būna be sunkių komplikacijų. Daugiavaisis nėštumas neretai komplikuojasi persileidimu, priešlaikiniu gimdymu, hipertenzija, šlapimo organų infekcija, gestaciniu diabetu, kraujavimu nėštumo ir gimdymo metu. Kaip rodo praktika, kelis vaisius auginančios moterys gimdo prieš laiką 6 kartus dažniau nei vienavaisio nėštumo atveju. Dėl netaisyklingų vaisių padėčių gimdymą dažniau tenka užbaigti cezario pjūviu, o po gimdymo yra didesnė kraujavimo tikimybė. Daugiavaisis nėštumas naujagimiams susijęs su didesne negalios rizika, ypač dėl neišnešiojimo arba nepakankamo vaisių augimo," - daugiaviaisio nėštumo grėsmes vardijo Akušerijos skyriaus vadovas.

Tai jau antrasis ketvertukas Kauno klinikose per 2 metus.
DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Pirmą kartą Kauno klinikų istorijoje ketvertukas (trys berniukai ir mergaitė) gimė 2013 m. vasarį. Tąkart ketvertuką pavyko išnešioti beveik 31 savaitę. Statistikos duomenimis, vidutinė nėštumo trukmė, laukiantis ketvertuko, yra 29,5 savaitės.

Kauno klinikose kasmet 3-9 šeimos susilaukia trynukų ir gimsta apie 100 porų dvynių. 2014 m. gimė 107 poros dvynių, o 3 moterys gimdė trynius. Šiemet jau gimė 64 dvynių poros ir 3 trejetukai.

Kauno klinikų informacija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis