Vertikalus gimdymas: kai moterys gimdo ne gulėdamos lovoje

Vertikalus gimdymas - kai moteris gimdo klūpėdama ant kelių, tupėdama arba netgi sėdėdama ant specialiai išpjautos kėdės.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Šiandien toks gimdymas praktikuojamas daugelyje šalių - Vokietijoje, Olandijoje, Švedijoje, Suomijoje ir kt. Kokie tokio gimdymo privalumai ir trūkumai?

Gimdyti lengviau

Gimdant vertikalioje padėtyje atsipalaiduoja stangos, per kurias vienu metu susitraukia ir gimda, ir pilvo presas. Pasirodo, tokioje padėtyje gimdymas vyksta greičiau, būna lengvesnis ir ne toks skausmingas. Būnant vertikalioje padėtyje vaisiaus pūslė spaudžia gimdos kaklelį ir šis veriasi tolygiai, tad sumažėja traumų tikimybė ir tarpvietės plyšimų rizika.

Vertikalioje padėtyje gimdyvė nėra tokia pasyvi, kaip gulimoje padėtyje. Iš esmės taip ji gali gimdyti savarankiškai ir pirma paliesti kūdikio galvutę. Be visų kitų privalumų, tokiu būdu pagimdžiusi moteris gali paimti savo kūdikį ant rankų kai dar net nenupjauta virkštelė.

Mažiau traumų

Toks gimdymas padeda išvengti gimdymo traumų ne tik motinai, bet ir vaikui. Statistika parodo, kad gimdant vertikaliai jų būna vos 3,5 proc., o gimdant tradiciniu būdu - 35 proc. (daugiausia - hematomos galvos srityje).

Tokio gimdymo metu moters gimda yra vertikalioje padėtyje, ir tą akimirką ne taip stipriai spaudžia mažojo dubens kraujagysles. Be to, vaikas jaučiasi daug patogiau, jam negresia deguonies badas. Teigiamus vertikalaus gimdymo aspektus visų pirma pastebi pediatrai, kurie pažymi, kad tokiu būdu gimusių vaikų aukštesni Apgar skalės rodikliai, taip pat jiems rečiau diagnozuojamos neurologinės patologijos, jie greičiau vystosi.

Gera alternatyva

Turint omenyje faktą, kad vertikalioje kūno padėtyje gerokai sumažėja krūvis gimdyvės organizmui, gydytojai ėmė rekomenduoti moterims, kurios serga kai kuriomis širdies ir kraujagyslių ligomis (ūminėje ligos stadijoje) bei kurioms diagnozuota itin didelė trumparegystė, gimdyti klūpint ant kelių. Anksčiau akušeriai neturėjo pasirinkimo, nes moterims su tokiomis patologijomis buvo draudžiama gimdyti natūraliai - joms iškart buvo atliekamas Cezario pjūvis. O vertikalaus gimdymo dėka net tokios moterys gali gimdyti savarankiškai. Tiesa, vertikalus gimdymas reikalauja didesnės medicinos personalo kvalifikacijos.

Kontraindikacijos

Žinoma, prieš priimant sprendimą, ar gimdyti tokiu būdu, ar ne, reikia pasikonsultuoti su gydytoju, nes gali būti ir kontraindikacijų.

Pavyzdžiui vertikalus gimdymas nerekomenduojamas, jei moteriai diagnozuota venų varikozė, jei gimdomas neišnešiotas kūdikis arba yra nėštumo komplikacijų, taip pat jeigu vaisiaus raida įsčiose vėluoja. Be to, kai kurios moterys dėl savo anatominių savybių negali gimdyti natūraliai, todėl joms rekomenduojamas tik Cezario pjūvis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis