Svarbusis vitaminas, kurio trūksta daugeliui nėščiųjų

Pradėjus laukti vaikelio, svarbu, kad moteris gautų pakankamą kiekį vitaminų ir mineralinių medžiagų. Apie folio rūgšties naudą būsimoms mamoms žinome tikrai daug, tuo tarpu apie vitamino D būtinumą nėščiosioms informacijos vis dar trūksta. Konsultuoja gydytoja Asta Ambrazevičienė.

Jei pats nesidomėsi - gali ir likti nesužinojęs


Vilnietė Milda šiuo metu laukiasi antrojo vaikučio. Į 30 nėštumo savaitę įkopusi Milda jau išėjo nėštumo ir gimdymo atostogų, todėl gali daugiau laiko skirti ne tik šešerių metų sūnui, bet ir sau - savo savijautai, mitybai, sveikatai. Šį kartą, planuodama antrą vaikelį, du mėnesius iki pastojimo Milda vartojo folio rūgšties preparatus.


„Kai pirmą kartą laukiausi, nežinojau, kad tam tikrų preparatų reikia vartoti prieš nėštumą ir pirmuosius nėštumo mėnesius, tačiau dabar jau esu patyrusi, todėl vartojau juos savo iniciatyva", - sako pašnekovė. Pirmojo nėštumo metu Milda pas gydytoją pirmą kartą apsilankė šeštą nėštumo savaitę, būtent tada ir išgirdo klausimą, kokius vitaminus ji papildomai geria. Tąkart nepatyrusi būsimoji mama atsakė, kad jokių. Laimė, nėštumas buvo sklandus, sūnelis gimė stiprus ir sveikas.


Milda šįkart laukiasi dukrytės ir sako, kad antrą kartą laukiantis daug kas drąsiau, nes jau yra patirta ir žinoma. Moteris vasarą prisišaldė įvairių uogų - braškių, aviečių, mėlynių, todėl dabar kasdien mitybą papildo ir „močiutės daržo vitaminais". Be to, šiuo metų laiku ji stengiasi kasdien suvalgyti šiek tiek spanguolių ir mamos spaustų šaltalankių tyrės.


Moters abu nėštumus prižiūri ir gimdymus priima ta pati gydytoja, kurios kompetencija Milda visiškai pasitiki. Tačiau jos draugių patirtis ne visada būna tokia teigiama. „Jeigu pats nepasidomėsi ir atėjęs vizito nepaklausi, gali likti ir nesužinojęs kai kurių svarbių dalykų. Raginu moteris būti aktyviomis, domėtis savo sveikata ir nebijoti klausti. Visada geriau užduoti kelis papildomus klausimus, negu nutylėti ir nesužinoti svarbių nėščiajai sveikatos aspektų", - sako ji.


Svarbioji folio rūgštis


Apie tai, kad folio rūgštis yra itin svarbi planuojant vaikelį ir jau pastojus, mokslas yra pateikęs daug neginčytinų įrodymų. Folio rūgštis didina pastojimo tikimybę, saugo motiną nuo mažakraujystės nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Ji padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją, sumažina pavargimo jausmą ir nuovargį.


Folio rūgštis svarbi ne tik motinos sveikatai ir savijautai, bet ir būsimam vaikeliui. Ji mažina apsigimimų riziką. Vienas labiausiai paplitusių nervinio vamzdelio defektų yra spina bifida - įskilas stuburas su įgimtu plyšiu, kai nesuaugę slankstelių lankai. Manoma, kad per metus pasaulyje gimsta apie 300 tūkstančių naujagimių su nervinio vamzdelio defektais, o moksliniai tyrimai rodo, kad tinkamas folio rūgšties vartojimas šių apsigimimų tikimybę gali sumažinti 70-75 proc.


Kaip rodo patirtis, tik apie du trečdaliai nėščiųjų vartoja folio rūgšties preparatus. Daugiau kaip 30 procentų būsimųjų mamų nustatomas foliatų trūkumas.


Nėštumo ir žindymo metu folio rūgšties poreikis gerokai padidėja. Norint sumažinti nervinio vamzdelio defektų riziką, nėščiosioms rekomenduojama per parą papildomai vartoti 400 μg folio rūgšties ne trumpiau kaip vieną mėnesį iki pastojimo ir iki trijų mėnesių po jo. Be to, kadangi nėščiosioms viso nėštumo metu neretai nustatomas folio rūgšties trūkumas, dažnai diagnozuojama mažakraujystė, moterims rekomenduojama vartoti folio rūgšties viso nėštumo metu ir žindant kūdikį.


Jeigu moters sveikatos istorijoje yra buvusių nervinio vamzdelio defektų, jeigu moteris serga cukriniu diabetu ar vartoja tam tikrus vaistus, folio rūgšties dozė gali būti padidinta. Apie tai moterį turi informuoti jos gydytojas.


Nėštumas ir nepakeičiamasis vitaminas D


Tai, kad vitaminas D yra gyvybiškai svarbus gimusiems vaikams ir todėl papildomai duodamas visiems kūdikiams, žino kiekviena mama. Tačiau apie vitamino D svarbą nėštumo planavimo, laukimo bei žindymo laikotarpiais girdėjo tikrai ne visi. Paskutiniais metais pasikeitusios vitamino D vartojimo rekomendacijos nurodo, kad nėščioji, be folio rūgšties, turi gauti ir vitamino D3.


Vitaminas D dalyvauja visų žmogaus organų veikloje. Moksliniai tyrimai patvirtino jo naudą kaulų sistemai, insulto, infarkto bei onkologinių susirgimų profilaktikai, tinkamai endokrininės bei imuninės sistemų veiklai, psichologinei būklei bei pažintinėms funkcijoms.


Rekomenduojamos vitamino D normos Centrinės Europos gyventojams yra tokios: suaugusiems - 800 - 2000 TV per dieną, priklausomai nuo kūno svorio ir buvimo saulėje, o nėščiosioms ir žindyvėms - 1500 - 2000 TV per dieną.

Deja, statistika yra negailestinga - net 76 procentai nėščių moterų turi vitamino D trūkumą. Trūkstant šio vitamino nėštumo metu, didėja rizika susirgti nėščiųjų diabetu, bakterine vaginoze. Vitamino D trūkumas padidina preeklampsijos tikimybę, kuri yra viena dažniausių priešlaikinio gimdymo priežasčių.


Nustatyta, kad jei nėštumo metu trūksta vitamino D3, vaikai dažniau serga:

-rachitu, o senatvėje - osteoporoze,

-I tipo cukriniu diabetu,

-išsėtine skleroze,

-sąnarių ligomis,

-šizofrenija.


Kaip atpažinti, kad organizmui trūksta vitamino D?


Kūdikiams tai bene dažniausiai pasireiškia prakaitavimu, suminkštėjusiais momenėlių kraštais - požymiais, kad ima vystytis rachitas. Vaikai, kuriems trūksta vitamino D, dažnai serga peršalimo ligomis, lengviau kimba infekcijos, vystosi alerginės ligos, pasireiškia naktinis prakaitavimas. Suaugusiems, kuriems nustatomas vitamino D trūkumas, skundžiasi susilpnėjusiu imunitetu, kaulų skausmais (skauda spaudžiant krūtinkaulį), raumenų silpnumu, prakaitavimu.


Folio rūgšties ir vitamino D šaltiniai


Nors nėštumo metu valgyti už du tikrai nereikia, tačiau būtina dvigubai atidžiau žiūrėti, ką dedate į lėkštę. Kokybiškas, subalansuotas maistas labai svarbus tam, kad jūsų organizmas ir būsimasis vaikelis būtų aprūpintas reikiamomis medžiagomis. Papildomos energijos kūdikiui - kalorijų iš angliavandenių ar riebalų - nėščiosioms reikia tik nuo ketvirtojo mėnesio. Ir net tada jų reikia tik 10 proc. (250 kalorijų) daugiau nei iki tol. Tai labai nedaug.


Folio rūgšties mes gauname per maistą - jos, pavyzdžiui, yra brokoliuose, lapinėse salotose, neskaldytų gūdų produktuose, piene, kiaušiniuose. Tačiau kadangi folio rūgšties poreikis planuojant nėštumą ir jau laukiantis kūdikio, itin padidėja, vien tik sveikos mitybos nepakanka ir reikia folio preparatų vartoti papildomai.


Vitamino D pagrindinis šaltinis - saulės spinduliai, kuriais Lietuvoje mes džiaugiamės retai, be to, jais džiaugtis trukdo ir baimė susirgti odos ligomis. Kaip ir vaikams, pirmaisiais gyvenimo metais, taip ir nėščiosioms, vitamino D būtina vartoti papildomai.


Difolin maisto papildas sukurtas rūpestingoms nėščiosioms ir jų būsimiems mažyliams. Vienoje Difolin tabletėje yra rekomenduojamos nėštumo metu naudoti folio rūgšties ir vitamino D3 dozės. Tai pigiau ir patogiau nei dvi atskiros tabletės.

Užsakymo nr.: PT_69524296

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis