Kada ir kaip nėščiosios pilve juda būsimasis vaikas

Vaisiaus judesiai – vienas gražiausių nėštumo atsiminimų. Kada moteris pradeda juos jausti ir ką svarbu apie juos žinoti?



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Iki 15 nėštumo savaitės

Iš tiesų būsimasis vaikelis gimdoje pradeda judėti 11 nėštumo savaitę, Jis judina rankas ir kojas, keičia kūno poziciją. Tiesiog šių judesių mama pati niekaip dar negali jausti, ir jie gali būti matomi tik atliekant ultragarso tyrimą.

16-20 nėštumo savaitės

Anksčiausiai, kada moterys gali pajusti pirmuosius vaisiaus judesius, yra 16 -20 nėštumo savaitės. Anksčiau judesius pajaučia ne pirmo vaikelio besilaukiančios moterys. Apie 20 nėštumo savaitę pirmuosius judesius pajaučia daug nėščiųjų - ir pirmakarčių, ir gimdančiųjų antrą, trečią ir paskesnius vaikus. Pirmieji vaisiaus judesiai yra labai nestiprūs, todėl būsima mama gali jų nepastebėti arba supainioti su pilvo gurgimu, pūtimu. Kai kurios mamos apibūdina, kad pirmieji judesiai pilve priminė drugelio plazdėjimą.

21-27 nėštumo savaitės

Šiuo metu būsimasis vaikelis yra labai aktyvus - jis plaukioja, vartosi, sukinėjasi, čiulpia kumštukus. Tikras akrobatas! Be to, prisirijęs vaisiaus vandenų, jis ima žagsėti. 24 nėštumo savaitę būsimasis vaikelis gimdoje miega apie 16 -20 valandų, o būdrauja vos 4-6 valandas. Mamos ir būsimo vaikelio aktyvumas ne visada sutampa. Kai kurios nėščiosios pastebi, kad jos vaikelis itin daug juda vakare, kai būsimoji mama ramiai ilsisi namuose. Šiuo metu vaikelio klausa jau išsivysčiusi - į itin didelį triukšmą, nemalonius garsus jis gali reaguoti stipriais judesiais.

Po 24 nėštumo savaitės būsimasis vaikelis savo judesiais reaguoja ir į mamos emocijas. Kai mama labai susinervina, išsigąsta ar kažko bijosi, mažylis gimdoje tampa aktyvesnis.

28 - 32 nėštumo savaitės

Tokiu nėštumo metu vaikas gali jau įsitaisyti tokia padėtimi, kokia išliks iki gimdymo dienos. Taisyklinga padėtimi vadinama tokia, kai vaikelis įsitaiso galva žemyn, jei gimdoje jis įsitaiso atvirkščiai, tai vadinama sėdmenine pirmeiga. Kokioje padėtyje yra jūsų vaikelis, pasakys nėštumą prižiūrintis gydytojas po apžiūros ir ultragarso tyrimo.

Mažyliui jau darosi ankštoka, todėl šiuo laikotarpiu jaučiami vaisiaus judesiai gali būti itin stiprūs ir skausmingi.

Šiuo metu galima pabandyti išprovokuoti vaisiaus judesius. Štai jeigu vakare jaučiate, kad mažylis labai pasyvus, išgerkite stiklinę pieno ir atsigulkite ant nugaros. Tikėtina, kad tai padės „pažadinti" vaikelį.

33-40 nėštumo savaitės

Šiuo nėštumo metu vaikelis jau nebesivarto kūlvirsčiais, kaip anksčiau. Nuo 33 nėštumo savaitės jaučiami jo judesiai yra aiškūs ir stiprūs. Gulint ramiai ant nugaros ar šono, galima aiškiai matyti „siūbuojantį" pilvą, kuriame rankomis ir kojomis makaluoja mažylis. Tokiu atveju neretai užtenka pakeisti sėdėjimo ar gulėjimo pozą, ir mažylis nurimsta taip pat.

Dėl to, kad gimdoje vaikeliui darosi ankšta, jis būna vadinamojoje embriono pozoje - pritraukęs kelius prie pilvo, o rankas - prie smakro. Jau gimęs vaikas irgi mielai bus tokioje pozoje.

Jeigu moteriai vaisiaus judesiai skausmingi, ji gali pakeisti savo pozą arba atsistojus pasiūbuoti į šonus. Tai, kad mažylis juda (kad ir stipriais spyriais jus žadindamas naktį) - geras ženklas.

Kartais moteris jaučia judesius pilve skirtingose vietose. Tai nereiškia, kad nešiojate dvynius. Greičiausiai, jūsų mažylis į darbą paleido vienu metu ir rankas, ir kojas.

Kaip nėščiajai reikia skaičiuoti vaisiaus judesius, rašėme straipsnyje "Kaip nėščiajai skaičiuoti vaisiaus judesius". Kviečiame jį skaityti ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis