Psichologė: mitas, kad po gimdymo visos moterys trykšta džiaugsmu

Ar iš tiesų po gimdymo turime tik džiaugtis ir myluoti gimusį vaikelį? O kas, jei vietoj laimės ir džiaugsmo jausmo, kaupiasi ašaros ir apima neaiškus liūdesys?

Inga klausia:


„Pagimdžiau prieš tris savaites vaiką ir nesijaučiu laiminga, užeina tokie liūdnumo periodai, kai norisi tik verkti, nieko daugiau nesinori. Tai pirmas vaikas, man 33 metai. Noriu paklausti, ar normalu taip jaustis? Kur yra riba tarp pogimdyminės depresijos ir paprasto liūdesio, kuris praeis? Įsivaizdavau, kad tai bus laimingiausios mano gyvenimo dienos, kai turėsiu vaiką ant rankų, bet nieko panašaus“.



Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantė, psichologė Rasa Kardaitė -Vėlyvienė, www.ipi.lt.


Miela, Inga, praėjo dar kelios savaitės ir noriu tikėti, kad jūsų savijauta jau yra pasikeitusi. Tačiau, jeigu ir toliau jaučiatės prislėgta, išgyvenate liūdnumo periodus, kurie jus vargina ir negalite tinkamai pasirūpinti savo kūdikiu, tuomet būtina, kuo greičiau kreiptis pas specialistus.


Vienas iš mitų yra, kad pagimdžius kūdikį, bus tik vienas malonumas ir džiaugsmas juo rūpintis, neišgyvenant jokių sunkumų, liūdesių, nuovargio, pykčio. Jūs pati paminėjote, kad jums pirmas vaikas, jūsų gyvenimas kardinaliai pasikeitė, gali būti, kad vietoj džiaugsmo ir pasitenkinimo turite daugiau klausimų, nežinios ir nerimo. Tai yra normalu.

Kai aplinkui žmonės džiaugiasi ir yra laimingi, tai atrodo normalu, įprasta, tačiau, jeigu žmogus išgyvena liūdesį yra prislėgtas, nerimastingas, pasimetęs, o gal ir piktas, tuomet aplinkiniams gali atrodyti keista, kad žmogus išgyvena tokius jausmus, kai turi pagal gyvenimo aplinkybes džiaugtis ir būti laimingu.


Visi žmonių jausmai yra legalūs, visus jausmus mes turime teisę išgyventi. Tik vienus jausmus išgyvename lengviau, kitus mums sunkiau išgyventi ir pakelti.


Kiek įmanoma pasidalinkite savo sunkumais, sunkiai išgyvenamais jausmais su artimais žmonėmis. Jeigu tokių nėra, reikia kreiptis pas specialistus. Kurie specialistai jums labiau šiuo metu tinka, jūs pati geriau žinote. Gal šiuo metu jums reikia kūdikio priežiūros specialisto, psichologo, man sunku pasakyti. Noriu tikėti, kad laikui bėgant jums pavyks patirti laimingiausias savo gyvenimo dienas, laikant kūdikį ant rankų.


Stiprybės ir kantrybės!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis