Mamų forumai internete: daugiau pliusų ar minusų

Vaikelio besilaukiančios mamos neretai atranda naują virtualaus bendravimo būdą - mamų forumus internete. Lietuvoje jų egzistuoja ne vienas, populiariausias iš kurių turi pavadinimą, tapusį bendriniu perdėtai vaiku besirūpinančios mamos sinonimu.

Turime pripažinti, kad ne visos mamos, pradėjusios lauktis, paskęsta mamų forumų liūne. Yra ir tokių, kurios skeptiškai vertina panašų virtualų bendravimą ir sako, kad jis niekada neatstos gyvojo.

Panašius mamų forumus skeptiškai vertina ir medikai, kuriems realybėje tenka susidurti su tuo, kad mamos savo vaikams ligas ima diagnozuoti (ir gydyti) prisiskaičiusios kitų mamų istorijų forumuose.

Mamų forumų pliusai ir minusai

Mamos, kurios forumuose praleidžia ne vieną ir ne dvi valandas per dieną, nurodo štai tokius mamų forumų pliusus:

- forume bendraujama anonimiškai, todėl galima užduoti rūpimą klausimą, kurio šiaip nedrįstum paklausti realios draugės ar vyro;

- galima rasti atsiliepimų apie gydytojus, ligonines, vaikų darželius ir kitas įstaigas;

- galima labai greitai gauti atsakymą į klausimą;

- vienoje vietoje galima rasti daug informacijos apie nėštumą, gimdymą, vaikų auklėjimą, psichologiją ir sveikatą;

- pirkti arba parduoti vaikiškus nereikalingus daiktus;

- galima patenkinti poreikį bendrauti, išsikalbėti neišeinant iš namų.

Vida Press

Mamų forumų minusai dažniausiai minimi šie:

- laikui bėgant toks bendravimas virsta tikra priklausomybe - moterys vis daugiau laiko praleidžia virtualiame gyvenime ir dėl to nukenčia santykiai šeimoje, namai, profesinė veikla.

- mamų forumuose dažnai kyla konfliktų, kai nesutariama tam tikru klausimu ir tai gali ilgam sugadinti nuotaiką.

- pateikiama tik subjektyvi asmeninė nuomonė, kuri nebūtinai tinka kitai šeimai, todėl sveikatos, ligų patarimai forumuose gali būti net kenksmingi ir „nugydyti" vaiką.

- net jeigu mamų forumuose esantis dalyvis tvirtina esąs tam tikros srities specialistas, tai gali būti melas, taip pat ir anoniminiai patarimai forumuose gali būti pramanyti ir niekuo nepatvirtinti.

Vida Press

Visiškai atsisakyti internetinio bendravimo nepavyks, tačiau bendraujant mamų forumuose svarbu atminti keletą taisyklių:

Atminkite, kad niekas nepakeičia gyvo bendravimo su žmonėmis, todėl laiką, skirtą mamų forumams, skirkite savo vaikams, vyrui, savanorystei, o ne tuštiems plepalams.

Nusistatykite laiką, kiek galite leisti sau pabūti forume ir neviršykite jo.

Būkite atsparūs provokacijoms internete, net jei matote, kad kažkieno išsakyta nuomonė neatitinka jūsų, venkite veltis į ginčus ir eikvoti energiją. Saugokitės nuo neigiamų emocijų.

Vaikui susirgus, skambinkite gydytojui, o ne gydykite jį vaistais, kurie padėjo kitos forumietės vaikui.

Venkite itin asmeniškų savo šeimos detalių. Atminkite, kad ši informacija visam laikui liks internete, net jei po kiek laiko jums bus neaktualu tai, ką rašėte ir norėsite, kad to nebūtų buvę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis