Lietuvoje populiarėja prietaisas, padedantis kūdikiams ir vaikams saldžiai miegoti

Tikriausiai nėra tėvų, kurie nors kartą mintyse nežadėjo „atiduoti ar padaryti visko, kad tik vaikas pagaliau užmigtų". Tokiomis akimirkomis niekas neatrodo kvaila - net ir vidury nakties gaudžiantis siurblys ar didelė sąskaita už vandenį... Tėveliai sutinka, kad visos priemonės, kurios padeda kūdikiui užmigti yra neįkainojamos vertės.

„Pasitaiko, kad žmonės taip sugadina buitinius prietaisus, nes bemigdant vaiką šie tiesiog perdega", - šypsosi Dalia Kalinauskienė, „Baby city" prekės ženklo komercijos vadovė, papasakojusi apie specialiai vaikams sukurtą baltojo triukšmo įrenginį.

Sukuria pažįstamą ir jaukią atmosferą

Tyrimai rodo, kad labiausiai harmoningi, raminantys ir teigiamai veikiantys žmogaus emocijas yra lietaus ir dažnai jį lydinčio griaustinio garsai, taip pat jūros ar miško ošimas. Visi šie garsai priskiriami baltajam triukšmui, kurį galima išgauti ir dirbtiniu būdu.

Kūdikių priežiūros srityje visai neseniai pradėto naudoti „baltojo triukšmo" metodo atradėju laikomas Pietų Kalifornijos medicinos mokyklos universiteto pediatrijos profesorius Harvey Karpas. Būtent jis susiejo kūdikio ramybės jausmą su tam tikro pobūdžio garsais. Savo knygoje „Laimingiausias kūdikis kvartale" (angl. „The Happiest Baby on the Block") pirmus tris mėnesius po gimimo profesorius abibūdina kaip „ketvirtąjį nėštumo trimestrą": nors kūdikis jau nebe mamos pilve, tačiau dar nėra pasiruošęs šiam pasauliui. Nenuostabu, kad kūdikiai jaučiasi nesaugiai - juk iki gimimo buvo apsupti duslių, prislopintų garsų, šiltų ir jaukių „sienų".

Anot profesoriaus, geriausias būdas nuraminti kūdikį yra atkurti garsus bei judesius, panašius į tuos, kuriuos jis girdėjo ir jautė, kai dar buvo mamos įsčiose: tekančius skysčius, mamos skrandžio darbą, širdį, išorės garsus. Būtent tokią funkciją atlieka baltąjį triukšmą skleidžiantys žaislai, pritaikyti specialiai kūdikiams.

„Lietuvoje tai naujas prietaisas - mūsų parduotuvėse jis atsirado šių metų pradžioje, tačiau jau sulaukė didelio susidomėjimo. Žmonių atsiliepimai labai geri. Daugelis jau seniai laukė šios priemonės, nes iki šiol neretai tėveliai vaikus migdydavo su fenais, siurbliais ir kitais buitiniais garsais. Šis žaislas labai patogus, nedidelis, todėl jį galima visuomet turėti su savimi", - šypsosi D. Kalinauskienė.

A.Pikšrytės nuotr.

Šiuo metu galima įsigyti dviejų dydžių minkštų žaislų, į kuriuos dedamas specialus baltąjį triukšmą skleidžiantis prietaisas. Galima reguliuoti garso intensyvumą bei parinkti vieną iš 5 skirtingų, nuo tolygaus ūžimo iki mamos širdies plakimą ar lietų imituojančių garsų. Baltąjį triukšmą skleidžiantį žaislą galima naudoti įvairaus amžiaus vaikų atsipalaidavimui ar miegui pagerinti. Pasak „Baby city" atstovės, į žaislo gamintoją kreipiasi net ir miego sutrikimų turintys suaugusieji.

A.Pikšrytės nuotr.

Ne visi garsai veikia teigiamai

Triukšmas lydi mus kiekvieną dieną ir dažnai dėl savo paskirties yra labai reikalingas. Tačiau kartais jis erzina arba net nejučia neigiamai veikia mūsų savijautą, todėl garsus, kurie supa vaikus reikia parinkti atsakingai.

Prie nuolatinio triukšmo žmogus pripranta ir ima jo nebegirdėti, todėl vis garsina radijo imtuvą, televizorių. Nuolatinis, nors ir, atrodytų, visai neįkyrus, triukšmas gali pažeisti klausą, skatinti nuotaikos svyravimus, agresiją bei sukelti rimtesnes ligas. Nuolatinis „blogas" triukšmas centrinę ir vegetacinę nervų sistemas veikia panašiai kaip ilgalaikis stresas.

Nuolat veikiant itin dideliam triukšmui, žmogui atsiranda psichinės reakcijos, 60-80 dB garsas sukelia vegetacinės nervų sistemos pakitimų, nuo 90-110 dB garso žmogus gali apkursti, daugiau nei 120 dB pažeidžia klausos organą. Pavyzdžiui, miesto ir buities prietaisų keliamas triukšmas siekia nuo 40 iki 100 dB, savo širdies plakimą žmogus girdi 10 dB garsu, 30 dB triukšmą sukelia lapų šlamėjimas, 40 dB - šnabždesys, 50 dB - lietus bei įprastinė kalba, 70 dB - garsi kalba, 80 dB - durų, telefono skambutis, 85 dB - sunkvežimis, 90 dB - riksmas, 95-110 dB - motociklas, 120 - greitosios pagalbos automobilių sirenos.

Pagal pagal tam tikras fizikines savybes triukšmas skirstomas į „baltą", „rožinį", „rudą" ir „juodą". Būtent baltasis triukšmas yra panašiausias į gamtoje sutinkamus ir raminančiai veikiančius garsus - lietaus šniokštimą, medžių lapų šnaresį, jūros ošimą. Specialistai, atlikę tyrimus su specialiai vaikams skirtais baltojo triukšmo prietaisais, rekomenduoja naudoti 50-60 dB garsumą.

Išgirsti ir palyginti skirtingų spalvų triukšmą galite čia: https://playnoise.com/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis