Kaip pagimdyti be skausmo: būdas, kuris ne visoms tinka ir patinka

Skausmas nepatinka niekam, todėl dauguma žmonių mielai priima medicinos siūlomas galimybes jo išvengti. Visgi nėščiųjų nuomonė apie epidurinę nejautrą, taikomą gimdymo metu, nevienareikšmiška.

„Jeigu daroma operacija, nuskausminimas yra neišvengiamas, nes gyvo žmogaus niekas neoperuos, o gimdymo atveju galima rinktis. Manau tai pagrindinė priežastis, kodėl kyla tiek daug diskusijų“, - sako Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja anesteziologė reanimatologė Lilija Miliūkštienė.


Pats savaime epidūras nekenkia


Kaip ir bet kokia stipri organizmo gynybinė reakcija, užsitęsęs skausmas yra ne tik nemalonus, bet ir kenksmingas. Kartais skausmas gali būti labiau žalingas nei nuskausminti skirti vaistai, kurie, naudojami teisingai, yra saugūs ir gimdymo metu padeda užtikrinti sklandų jo vyksmą.


Epidūrinė nejautra atliekama į epidūrinį tarpą įvedant kateterį ir leidžiant vietinius anestetikus, kurie užblokuoja skausmo signalo perdavimą per nervus. Šiai procedūrai naudojami panašūs vaistai, kaip ir taisant dantis ar kitais atvejais, kai reikia nujautrinti tam tikrą kūno vietą.


„Ši nejautra yra atliekama gana paprastai, ji naudojama ne tik gimdymo metu, bet ir atliekant kai kurias kitas operacijas, ypač ortopedines. Kartais tokia nejautra naudojama pooperaciniam nuskausminimui. Tai nėra kažkuo ypatinga ar išskirtinė nejautra“, - sako L. Miliūkštienė.


Dažnai būsimos gimdyvės nuogąstauja, kad panaudojus epidūrinę nejautrą, vaikelis bus vangesnis, nežįs krūties, kils kitokių problemų. Pasak gydytojos, pati nejautra nėra kenksminga nei mamai, nei vaikui, o procedūros sėkmė priklauso nuo nejautrą atlikusių medikų profesionalumo. „Jei viskas atlikta gerai, vaistai veikia tinkamai, moteris nealergiška, kateteris įvestas gerai, vaistų neperdozuota – epidūrinė nejautra nekenkia. Jei bedarant nejautrą ar iškart po to įvyko komplikacijų, neigiamų pasekmių gali būti, tačiau tai būdinga bet kokiai intervencijai“, - sako anesteziologė.


Anot jos, pasitaiko, kad nuskausminama tik viena kūno pusė arba jos nusiskausmina nevienodai, kartais būna sunku įstatyti kateterį į epidūrinį tarpą. Taip pat gali sumažėti kraujo spaudimas, kuris nesunkiai atstatomas. Visgi šios komplikacijos pasitaiko itin retai ir nekelia didelio pavojaus.


„Negalime pasakyti, kad nuskausminamieji vaistai nepraeina pro placentą ir neturi jokio poveikio vaisiui. To negalime pasakyti apie nei vieną vaistą. Tiek taikant epidūrinį, spinalinį nuskausminimą (atliekant cezario pjūvį), tiek taikant bendrą narkozę, dauguma vaistų pro placentą prasiskverbia. Tačiau per ilgametę praktiką yra nustatytos saugios vaistų dozės, kad nebūtų pakenkta nei vaikui, nei moteriai. Tiesiog nereikia prileisti vaistų per daug. Vėlgi, svarbi darbo kokybė: jei vaistų dozė buvo tinkama, nėra priežasties dėl kurios vaikas turėtų gimti vangus ar nežįsti“, - teigia L. Miliūkštienė.


Tiek taikant epidūrinį, spinalinį nuskausminimą (atliekant cezario pjūvį), tiek taikant bendrą narkozę, dauguma vaistų pro placentą prasiskverbia. Tačiau per ilgametę praktiką yra nustatytos saugios vaistų dozės, kad nebūtų pakenkta nei vaikui, nei moteriai.
Tiek taikant epidūrinį, spinalinį nuskausminimą (atliekant cezario pjūvį), tiek taikant bendrą narkozę, dauguma vaistų pro placentą prasiskverbia. Tačiau per ilgametę praktiką yra nustatytos saugios vaistų dozės, kad nebūtų pakenkta nei vaikui, nei moteriai.
Shutterstock nuotr.


Ji pažymi, kad yra labai daug sudedamųjų dalių, kurios turi įtakos rezultatui, todėl negalima sakyti, kad tam tikros pasekmės atsiranda būtent dėl nejautros. „Dažnai nejautra atliekama tik tada, kai iškyla kokia nors gimdymo problema, pavyzdžiui, yra nepakankama gimdymo veikla, todėl reikia paskatinti. Paskatinus labiau skauda, todėl reikia nuskausminti. Taigi, yra visas komplektas įvairių veiksnių ir priežasčių. Dažniausiai nejautrą taikome jau esant ne pačiai geriausiai situacijai – tam, kad tą situaciją pagerintume“, - sako gydytoja.


Ne viskas priklauso nuo norų


„Apie epidūrą žinojau iš paskaitų nėščiosioms. Taip pat ieškojau informacijos internete, skaičiau įvairius forumus. Iki pat gimdymo nebuvau nusprendusi, ar norėsiu nuskausminimo, ar ne. Tik būdama ligoninėje prieš gimdymą supratau, kad norėčiau nuskausminimo, nes kai nuo skausmo vemi ir žinai, kad čia tik pradžia, kažkaip apsisprendi greitai. Su antru, turbūt, nuskausminimo jau neprašyčiau. Pirmas kartas baisus, nes nežinai, ko tikėtis, kas per skausmas, kaip tu jį ištversi – viskas baisu. Na, bent jau man taip buvo. Dabar žinau, kad jei vieną kartą ištvėriau, ištversiu ir antrą“, - pasakoja 29-erių Eglė.


Pasak anesteziologės L. Miliūkštienės, kiekvienas atvejis skirtingas: „Yra moterų, kurios labai bijo skausmo. Šios dar nepastojusios žino, kad gimdys tik su nuskausminimu ir atvažiavusios gimdyti jo iškart reikalauja. Tada joms pasakoma, kad bus nuskausminta tada, kai pradės skaudėti. Belaukiant, kada čia pradės skaudėti, taip ir pagimdo be ypatingo skausmo. Būna ir atvirkščiai: iš pradžių sako, kad nė už ką nenori nejautros, o po pirmo sąrėmio apsigalvoja“.


Be to, epidūrinis nuskausminimas ne visada įmanomas. Epidūrinė nejautra negali būti taikoma, jei toje vietoje, kur reikia atlikti dūrį, ant odos yra pūlingų bėrimų, nes yra rizika atsirasti infekcijai. Taip pat negalima durti per tatuiruotes, jei visiškai nėra švaraus odos ploto dūriui. Epidūras netaikomas, jei moteris turi kraujo ligų, ypač, krešėjimo sutrikimų. Taip pat, epidūriniam nuskausminimui būtinas pačios moters sutikimas – jei moteris nenori, kokia bebūtų situacija, nejautra nebus taikoma, net jei ji konkrečioje situacijoje būtų naudinga. Epidūrinė nejautra nėra vienintelis būdas išvengti skausmo: jei nelabai skauda ir gimdymas yra greitai progresuojantis, o gimdos kaklelis atsidarinėja greitai, užtenka suleisti vaistų į veną.


Kad viskas vyktų greičiau ir sklandžiau, patartina iš anksto pasiruošti įvairiems gimdymo scenarijams. „Puiku, jei nuskausminimo galimybės dar iki gimdymo aptariamos su gydytoju, pas kurį lankomasi. Galima paieškoti informacijos internete, knygose – kuo daugiau moteris žino, tuo greičiau ji gali apsispręsti. Tarkim, moteris atvyksta į ligoninę jau prasidėjus gimdymo veiklai. Skausmas tai mažesnis, tai didesnis, tačiau moteris jau pati gali įvertinti situaciją, ar nori pakentėti ar ne. O kai veikla jau labai aktyvi ir nuo skausmo norisi lipti sienomis, tada aptarinėti galimybes yra vėlu. Tokiu atveju, moteris dažnai pasirenka nejautrą nelabai suprasdama, ką renkasi. Tuomet prašo daryti bet ką, kad tik neskaudėtų. Mes stengiamės nepakenkti, darome viską, kaip priklauso. Tačiau kartais tokiose situacijose matome, kad moterys nelabai sąmoningai renkasi: ir bijo, ir nori. Atsiranda pasimetimas“, - sako L. Miliūkštienė.


Anot jos, geriausia, kai moteris jau žino, kas tai yra ir kad ji to nori. Tada viską galima atlikti greičiau. Jei moteris nuskausminimo užsinori pačiame gimdymo įkarštyje, kartais jo jau techniškai neįmanoma atlikti. „Nuskausminimo procedūrai reikia pasiruošti: pastatyti sistemą, sulašinti skysčius, informuoti anesteziologą, kuris gali būti užsiėmęs – operacijoje ar kitoje gimdykloje. Galų gale, reikia pasišnekėti, pasirašyti sutikimą, pamatuoti spaudimą. Tai neužtrunka labai ilgai, apie pusvalandį, bet kai skauda, kiekviena minutė moteriai atrodo tarsi valanda. Kai moteris informuoja iš anksto, pati yra nusiteikusi procedūrai, mes pasiruošiame ir visai kitaip, daug sklandžiau darbas vyksta. Dabar epidūrinė nejautra yra nemokama – kažkada reikėdavo atpirkti epidūrinį rinkinį, o dabar visko yra, visko užtenka. Tereikia laiku apsispręsti“, - sako gydytoja.


Įdomūs faktai:


Pro į nugaroje esantį epidūrinį tarpą įvestą kateterį nuskausminamuosius galima leisti viso gimdymo metu.

Į nugaros smegenis suleisti vaistai blokuoja nervines galūnes, o taip pat ir skausmą apatinėje kūno dalyje, o gimdyvė išlieka sąmoninga.


Norint taikyti epidūrinę nejautrą, dar prieš prasidedant aktyviam gimdymui sulašinama 1-2 litrai intraveninių skysčių.

Pritaikius epidūrinę nejautrą, gimdymo metu reikės ramiai gulėti ant kairiojo šono arba sėdėti.


Tai dažniausiai naudojamas nuskausminimo metodas gimdymo metu – pasaulyje juo pasinaudoja daugiau kaip pusė visų gimdyvių.


Vida Press


Pliusai:


Leidžia gimdyvei pailsėti, jei gimdymas trunka ilgai.


Patyrus mažiau diskomforto, lieka malonesni prisiminimai apie gimdymą.


Viso gimdymo metu gimdyvė lieka budri ir aktyvi.


Epidūrinė nejautra gali padėti susikaupti ir iškęsti nepakeliamą skausmą bei nuovargį, kai kitos priemonės nebepadeda.


Neigiama pusė:


Gali sumažėti kraujo spaudimas, todėl taikant epidūrinę nejautrą, jis bus dažnai tikrinamas.


Galimi galvos skausmai. Tačiau jei pasireiškia tik maždaug 1 proc. gimdyvių ir dažniausiai atsiranda dėl netobulai atliktos nuskausminimo procedūros.


Įstačius kateterį, sumažėja galimybė judėti. Buvimas vienoje pozoje gali varginti, taip pat dėl to gali sulėtėti ar sustoti gimdymo veikla.


Galimi nemalonūs pojūčiai: drebulys, nugaros skausmai, maudimas kateterio vietoje, pykinimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis