Grožio procedūros, kurios nėštumo metu yra tabu: gydytojos komentaras (1)

Šiais laikais ypač daug kalbama ne tik apie nėščiosios savijautą, bet ir išvaizdą. Prisižiūrėti nėščiajai svarbu ne tik dėl estetinių ar higieninių priežasčių, bet ir tam, kad pati moteris gerai jaustųsi. Tačiau svarbu neperlenkti lazdos.

Nėštumas ir grožio procedūros: ar saugu?

Besilaukiančios moterys, jausdamos atsakomybę už į pasaulį besiruošiančią ateiti naują gyvybę atidžiau renkasi, ką deda į burną. Nereikėtų pamiršti, kad ne mažiau svarbu ir tai, kokias priemones naudojame išoriškai ir kokią įtaką kūdikiui daro kai kurios grožio procedūros.

Teks peržiūrėti kosmetikos krepšelį

Ištirta, kad net iki 60 procentų išoriškai naudojamų priemonių sudėtinių dalių gali prasiskverbti į žmogaus organizmą. Nors daugybės cheminių medžiagų poveikis vaisiui dar nėra iki galo ištirtas, tačiau yra įrodyta, kad kai kurios kosmetikoje esančios cheminės medžiagos gali paskatinti priešlaikinį gimdymą ar nulemti vaisiaus vystymosi sutrikimus. Pavojingiausios vaisiui yra tokios grožio procedūros, kurias atliekant naudojamos priemonės, sudėtyje turinčios itin aktyvių, greitą rezultatą lemiančių medžiagų.

Pavojingos cheminės medžiagos yra toksiškos, linkusios kauptis organizme, itin neigiamai veikia endokrininę sistemą. Nepaisant to, kai kurios pavojingos cheminės medžiagos yra aktyviai naudojamos kosmetikoje, nes manoma, kad maži jų kiekiai nekenksmingi suaugusiam žmogui. Visgi, net ir nedideli tokių medžiagų kiekiai, patekę į vaisiaus organizmą tam tikroje vystymosi stadijoje, gali turėti liūdnų pasekmių - sukelti lytinės sistemos sutrikimų, hormoninės sistemos pakitimų, alergijų ir kitų sveikatos problemų.

Todėl patariama bent jau pirmąjį nėštumo trimestrą naudoti kuo mažiau kosmetikos, atlikti kuo mažiau pavojingų procedūrų, nes tuo metu vaisius yra pažeidžiamiausias. Renkantis kosmetiką nėštumo metu svarbiausiu kriterijumi turi būti minimalizmas - kuo mažiau sudedamųjų dalių, tuo geriau. Jeigu ant kosmetikos priemonės etiketės rasite keliasdešimt sudedamųjų dalių, geriau nerizikuokite. „Paprastai ant kosmetikos priemonių yra pastaba, jei jos nėra tinkamos naudoti nėščioms ar maitinančioms moterims, tačiau reikia ir patiems būti atidiems, skaityti produkto sudėtį", - sako gydytoja dermatologė Eglė Drukteinienė, grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara" gydytoja dermatologė.

Atkreipkite dėmesį, kad sudėtyje nebūtų sintetinių kvapiųjų medžiagų, triklozano, parabenų (butilo, metilo, etilo, propilo, izobutilo), ftalatų, natrio laurilsulfatų, propilenglikolio, retinolio (nes didelės vitamino A dozės vaisiui yra kenksmingos), salicilo rūgšties.

Ko geriau vengti

Plaukai. Kuo plauti, ar kirpti, kaip dažyti? Kirpti plaukus nėštumo metu tikrai galima, nors kai kurios moterys vis dar tiki prietaru, kad tai gali atsiliepti kūdikio gyvenimo trukmei, turėti įtakos priešlaikiniam gimdymui... Plaukų dažymas - kur kas sudėtingesnis klausimas. „Nėra griežto draudimo, kad plaukų nėštumo metu dažyti negalima. Kokybiškų, profesionalių dažų sudėtyje neturėtų būti organizmui kenksmingų sudedamųjų dalių. Visgi reikėtų atkreipti dėmesį, kad nėštumo metu oda tampa kur kas jautresnė, todėl rekomenduojama pasitarti su savo kirpėju, atidžiau perskaityti produkto anotaciją, sudėtį", - sako E. Drukteinienė.

Visgi esama įvairių nuomonių ir kai kurie specialistai teigia, kad plaukų dažymas, ypač pirmojo trimestro metu, gali būti viena iš embrioninių anomalijų vystymosi priežasčių. Be to, dėl hormoninių pokyčių organizme įprastos procedūros rezultatai gali nustebinti - neatitikti spalva, nusidažyti netolygiai. „Vieną kartą šaknys nusidažė raudonai, kitą kartą viskas gerai buvo...", - su šypsena nėštumo „bandymus" prisimena Jolita.

Šampūnai bei kitos plaukų priežiūros priemonės turėtų būti kuo natūralesnės. Anot dermatologės, trinkti galvą nėštumo gali tekti netgi dažniau nei įprastai, nes pakitus hormoniniam fonui, plaukai dažniau riebaluojasi, todėl tikrai verta išsirinkti kokybišką šampūną. Ko tikrai verta vengti - tai plaukų lako ir kitų purškiamų priemonių, kurios gali būti ypač kenksmingos vyriškos lyties vaisiaus vystymuisi.

Veidas. Laukiantis nerekomenduojama naudoti stipriai veikiančių kremų ir serumų nuo raukšlių, nes juose paprastai yra daug vitamino A. Taip pat reiktų vengti veidą balinančių priemonių, kuriose yra gyvsidabrio ir bismuto, o lūpų dažai neturėtų būti naudojami kasdien dėl juose esančių įvairių aliejų, vaško, spalvą turinčių pigmentų, prieskonių. Lūpų dažai pavojingi ir tuo, kad ant jų nusėda dulkės, kurios, susimaišiusios su toksinėmis medžiagomis ir seilėmis, gali lengvai pasiekti vaisių.

Apie permanentinį makiažą kai kurie specialistai pasisako griežtai - nėštumo metu tai yra tabu. Kitų teigimu, ši procedūra nerekomenduojama ne dėl poveikio vaisiui, o dėl to, kad rezultatas gali būti nenuspėjamas. „Jokio permanentinio makiažo laukiantis ir žindant! Kiekvienas dūris yra susijęs su krauju, taigi tai yra ir infekcijos, ir alerginės reakcijos rizika. Esu mačiusi moterų, kurių oda į permanentinį makiažą reagavo audringai, o nėščiosios oda yra daug jautresnė, tad visko gali atsitikti", - perspėja kosmetikė Aušra.

Pasak gydytojos dermatologės E. Drukteinienės, permanentinis makiažas nerekomenduojamas dar ir todėl, kad jį darant, paprastai, yra naudojamos ir nuskausminančios priemonės. „Nerekomenduočiau", - sako ji.

Burna. Nėštumo metu patartina atsisakyti tokios dantų pastos ir burnos skalavimo skysčio, kurių sudėtyje yra triklosano. Galima prisiminti seną gerą būdą dantis valyti geriamosios sodos milteliais, o dantų šepetėlį pakeisti minkštesniu.

Nagai. „Pedikiūras ir manikiūras, kaip ir įprastai, nėštumo metu taip pat yra reikalingos ir netgi būtinos procedūros. Tai svarbu dėl bendros higienos", - sako dermatologė E. Drukteinienė. Pastaruoju metu išpopuliarėjusio gelinio lakavimo ji nei draustų, nei rekomenduotų, nes viskas priklauso nuo priemonių, kurias naudoja kosmetikė, sudėties. Kai kurie specialistai pataria nėštumo metu apskritai atsisakyti bet kokio nagų lakavimo arba daryti tai kuo rečiau ir labai gerai vėdinamoje patalpoje.

Kūnas. Kūno priežiūros priemones, kaip ir kitas, laukiantis reikėtų pakeisti natūralesnėmis, kūno pienelį verta pakeisti natūraliu aliejumi. Paviršinis kūno nušveitimas nėštumo metu nekenkia, bet saugumo dėlei jį galima atlikti iš natūralių priemonių - kavos tirščių, cukraus, kokosų aliejaus - pasigamintu šveitikliu. Netgi pirtis ar sauna šiuo jautriu laikotarpiu gali ne tik nekenkti, bet ir būti naudinga, nes naikina bakterijas. Jei moteris gerai jaučiasi ir jai pirties procedūrų nedraudžia gydytojas, pirtyje lankytis patartina kelis kartus per savaitę, pradedant nuo 5-7 minutes trunkančių seansų: manoma, kad sausas oras sumažina nefropatijos atsiradimo galimybę, palengvina gimdymą, atpalaiduoja. Tačiau nereikia pamiršti, kad per didelis karštis gali ir smarkiai pakenkti, todėl reikia laikytis visų atsargumo priemonių.

Pasak dermatologės E. Drukteinienės, depiliacija vašku ar elektriniu epiliatoriumi laukiantis taip pat yra galima, tačiau reikia nepamiršti, kad tai skausminga procedūra, o nėštumo metu dėl jautresnės odos ji bus dar skausmingesnė. Atliekant depiliaciją lazeriu, dėl atsargumo tam tikrose vietose - pilvo, bikini, šlaunų srityje - ji nedaroma, nors gydytojai to ir nedraudžia.

Viena pavojingiausių kosmetikos priemonių laukiantis yra įvairūs kvepalai. Jų gamyboje itin dažnai naudojamas dirbtinis muskusas, kuris trikdo vidinių liaukų sekreciją. Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad ši medžiaga turi savybę įsigerti į motinos pieną, o nusėdusi riebaliniame audinyje, kelia pavojų žindomo kūdikio sveikatai. Apskritai, reikėtų vengti bet kokių purškiklių, juos pakeičiant kvapiais aliejais.

Natūralus, ekologiškas - ne visada geresnis

Vienas būdas apsisaugoti nuo kenksmingų medžiagų yra skaityti kosmetinių priemonių etiketes ir vengti stipriai veikiančių cheminių elementų arba atsisakyti kai kurių grožio procedūrų. Kitas būdas - bent nėštumo laikotarpiu grįžti prie mūsų tėvų ir senelių naudotų receptų, reikalingas priemones gaminant iš natūralių sudėtinių dalių patiems ar perkant ekologišką kosmetiką. Tačiau ir tai reikėtų daryti atsargiai.

„Neturiu nieko prieš natūralias kosmetikos priemones, tačiau svarbu žinoti keletą dalykų. Kartais kremas gali būti kokybiškas ir visiškai natūralus, tačiau jo sudėtyje būti alergizuojančių sudedamųjų dalių, todėl, jei esate alergiška kokiam nors augalui, turėsite problemų. Taip pat labai svarbu nuolat tikrinti galiojimo laiką, nes natūralioje kosmetikoje yra mažiau konservantų arba jie yra augaliniai, taigi tokia kosmetika galioja gana trumpai", - sako dermatologė. Taip pat, pasak jos, negalime būti tikri, kad visi produktai, vadinamai ekologiškais, tikrai tokie yra.

Taigi, pirkdami natūralias priemones, atkreipkite dėmesį, ar jie pažymėti Europos Sąjungos ekoženklais „Gėlė", „Gulbė", „Ecocert", „Soil association" ar kitais, įrodančiais, kad tose priemonėse yra mažiau sveikatai ir aplinkai pavojingų medžiagų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis