Gimdamas vaikas patiria stresą, todėl ši procedūra po gimdymo jam labai svarbi

Pirmosios akimirkos gimus kūdikiui yra ypatingos ir nepakartojamos. Vaikeliui tai pirmoji pažintis su šiuo pasauliu ir su artimiausiais jam žmonėmis.

Pasak akušerės Ievos Girdvainienės, Lietuvoje visose ligoninėse reikėtų stengtis po gimdymo užtikrinti motinos ir naujagimio oda prie odos kontaktą, nes tai daro reikšmingą įtaką vaikelio sveikatai. Tai padaryti nėra sunku – svarbiausia pačių tėvelių iniciatyva.

Jei ne mama, tai tėtis

Medikės teigimu, oda prie odos kontaktas labai svarbus tuo, kad taip vaikeliui perduodama mamos mikrobioba – gerųjų ir blogųjų bakterijų laukas. Jei atliekama cezario pjūvio operacija, vaikelį priglausti gali ir tėtis.

“Geriausia, ką galime padaryti, tai perduoti vaikeliui savo šeimos mikrobiobą. Tokiu būdu stiprėja vaikelio imunitetas. Kitas svarbus momentas – netrikdomas žindymo pradžiamokslis. Per pirmąsias gyvenimo minutes mažasis žmogutis atlieka didelį darbą: randa kelią link spenelio, susipažįsta su krūtimi, su mama, su maisto šaltiniu”, – sako I. Girdvainė.

Anot medikės, gimdamas vaikelis patiria stresą, o vos gimęs priglaustas prie krūtinės jis nurimsta, atsipalaiduoja. “Gulėdamas ant krūtinės, jis girdi širdies plakimą, kurį girdėjo visus devynis mėnesius, jaučia natūralią kūno, o ne vystymo staliuko, šilumą, girdi pažįstamą mamos balsą. Visa tai labai svarbu, nes tokiu būdu užtikriname visų gyvybinių funkcijų tinkamą veikimą”, - sako akušerė. Ji atkreipia dėmesį, kad oda į odą kontaktą gali užtikrinti ne tik mama, bet ir tėtis. Ypač tuomet, jei vaikelis gimė po cezario pjūvio operacijos ar mamai kyla komplikacijų.

Gulėdamas ant krūtinės, naujagimis girdi širdies plakimą, kurį girdėjo visus devynis mėnesius, jaučia natūralią kūno šilumą, girdi pažįstamą mamos balsą. Visa tai labai svarbu, nes tokiu būdu užtikriname visų gyvybinių funkcijų tinkamą veikimą.Akušerė Ieva GIRDVAINIENĖ

“Gana dažnai pasitaiko, kad dėl kraujavimo mama turi viena keliauti į operacinę, tuomet tėtis gali nusimesti švarką, priglausti kūdikį ir netgi įgyvendinti devynių žingsnelių kelią: tokiu būdu jau mažyliui bus pažadintas pažinimo, čiulpimo refleksas”, - teigia I. Girdvainienė.

Kaip taisyklingai tai atlikti?

Akušerė nurodo, kad oda į odą kontakto procedūra pradedama dar nenustojus pulsuoti virkštelei. “Kūdikiui užgimus, jis padedamas mamai ant pilvo, tarp krūtinės, pilvas į pilvą. Kūdikis neturi būti nei aprengtas, nei suvystytas. Kai virkštelė nustoja pulsuoti, ją nukerpame, tačiau kūdikio nepaimame, o užtikriname, kad šis kūdikio ir mamos ryšys truktų mažiausiai dvi valandas”, - sako specialistė. Žinoma, tai įmanoma, tik jei gimdymas vyko sklandžiai ir nėra papildomų indikacijų. Pasak akušerės, idealiu atveju, šias pirmąsias valandas gydytojai neturėtų trikdyti mamos ir kūdikio buvimo kartu, o matavimus, svėrimą ir kitą apžiūrą atidėti vėlesniam laikui.

Kad būtų jauku ir šilta, vaikelį ir mamą galima užkloti viena antklode. Jei vaikeliui šalta, galima uždėti kepurytę, apmauti vilnones kojinytes. Pasak I. Girdvainienės, šiuo klausimu taikomos skirtingos praktikos, ir tai nėra blogai. Jos nuomone, rūbeliai nėra būtini ir geriausia, kad mažylis būtų nuogas.

“Pasibaigus placentiniam laikotarpiui, kai kartu lieka tik šeima, tėtis taip pat gali įsiropšti į lovą ir pabūti kartu, duoti kūdikiui ranką, nes tėtis irgi yra šeimos dalis ir jo mikrobioba taip pat svarbi. Šeima yra viena ląstelė”, – įsitikinusi akušerė.

Pažymėtina, kad oda prie odos kontaktas gimus kūdikiui nėra naujiena ir ši mokslininkų patvirtinta bei Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojama praktika taikoma visame pasaulyje. Lietuvoje, deja, ne visose ligoninėse tai uoliai vykdoma, tačiau tai gali paskatinti patys tėvai. “Tai labai paprasta užtikrinti tiesiog pasakant – duokite man (kūdikį – aut. past.). Ypač vyrams dažnai trūksta drąsos po operacijos pasakyti, kad tai mano vaikas ir norėsiu su juo pabūti, užtikrinti oda prie odos kontaktą. Senoji medikų karta į tai kartais numoja ranka, todėl tereikia pačių tėvelių iniciatyvos”, - sako Gandrolizas.lt įkūrėja ir lektorė I. Girdvainienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis