Skausmingas seksas po gimdymo: svarbu žinoti

9 iš 10-ies moterys po gimdymo patiria skausmą pirmųjų lytinių santykių metu. Net ketvirtadalis tuo skundžiasi praėjus net 18 mėnesių.

Įdomu tai, kad skausmą patiria tiek tos moterys, kurios seksualinius santykius pradeda praėjus rekomenduojamam minimaliam 4-6 savaičių laikotarpiui, tiek tos, kurios juos atideda 5-6 mėnesiams.

Australų 2015 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad moterys, kurioms buvo atlikta cezario pjūvio operacija arba panaudotas vakuumas, dvigubai dažniau ir ilgiau patiria skausmą. Taip buvo paneigtas vienas stipriai įsišaknijęs įsitikinimas, kad gimdymas natūraliu būdu gali neigiamai paveikti seksualinius santykius, todėl neva geriau rinktis cezario pjūvio operaciją. Taip pat tyrimu nustatyta, kad dažniau su skausmu susiduria tos moterys, kurios seksui nėra nusiteikusios, pasiruošusios psichologiškai, bet yra verčiamos.

Svarbu paminėti, kad trečdalis visų tyrime dalyvavusių moterų teigė, kad ir iki nėštumo buvo susidūrusios su panašia problema. Remiantis tyrimu taip pat galima teigti, kad kuo vėliau po gimdymo pradedami lytiniai santykiai, tuo ilgiau išlieka nemalonūs pojūčiai jų metu.

Tyrimą atlikę Australijos medikai atkreipia savo kolegų dėmesį į tai, kad susitelkus į motinos ir vaiko gerovę gimdymo metu, taip pat reikėtų stengtis kiek įmanoma labiau sumažinti žalą moteriai, siekiant, kad ateityje ji galėtų turėti normalius lytinius santykius.

Kaip pradėti iš naujo

Nenuostabu, kad seksas susilaukus kūdikio nėra itin geidžiamas ar malonus. Makštis, išsitempusi iki savo galimybių (ar daugiau) ribos, po gimdymo dažnai yra įplėšta ar chirurgiškai įkirpta, todėl net sėdėti gali būti skausminga. Be to, trūksta natūralios drėgmės, o tai kelia dar didesnį diskomfortą.

Be fiziologinių priežasčių, prisideda nuovargis, nes pirmomis savaitėmis kūdikis reikalauja viso jūsų dėmesio, ne itin romantiška aplinka – vystyklai, sauskelnės ir kita, o kur dar faktas, kad sunku jaustis seksualiai, kai ne visada yra laiko nueiti į dušą ar išsiplauti galvos.

Tačiau visai tai nėra priežastis pamiršti seksą. Geriau viską daryti pamažu ir tinkamai.

Pasitarkite su gydytoju, ar jums jau galima grįžti prie lytinio gyvenimo

Nors mėnesio - dviejų po gimdymo turėtų pakakti, neretai po tiek laiko moteris nesijaučia tam visiškai pasiruošusi fiziškai.

Naudokite apsisaugojimo priemones, nebent norite dar vieno nėštumo

Gydytojai rekomenduoja naudoti prezervatyvus dėl kelių priežasčių – jie neturi poveikio hormonams ir apsaugo nuo infekcijų, kurių rizika išauga, jei seksu pradedama užsiimti per anksti, kol makštis nėra visiškai sugijusi. Galima naudoti ir kontraceptines piliules be estrogeno (jei maitinate). Beje, jei manote, kad maitinimas krūtimi yra pakankama apsisaugojimo priemonė, klystate – tai ne visada veiksminga, o pastoti galima netgi jei dar nėra grįžusios menstruacijos.

Pasirūpinkite lubrikantu

Net jei jo neprireikdavo anksčiau, šiuo laikotarpiu jis gali būti labai reikalingas. Tol, kol atsinaujins natūralios drėgmės gamybos procesai.

Atsipalaiduokite

Rinkitės tai, kas veikia jums – vonia, partnerio masažas ar kita.

Paprašykite daugiau

Jūsų partneriui nedaug kas pasikeitė, tačiau jums gali reikėti daugiau laiko atsipalaiduoti, todėl drąsiai prašykite jo pratęsti preliudiją tiek, kiek norisi.

Būkite atvira

Netylėkite, jei jums nemalonu, pasakykite, kaip yra geriau – padėkite savo partneriui kartu įveikti šį naują iššūkį. Pasirinkite tinkamą poziciją.

Pasirūpinkite savimi

Greičiau sugyti ir atkurti pojūčius padeda kraujotakos gerinimas, todėl ypač rekomenduojama užsiimti mankšta, kurios metu lavinami dubens raumenys. Tai gali būti kalanetika ar Kėgelio pratimai, kurie praverčia net ir paties sekso metu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis