Kodėl pavojinga nėštumo metu priaugti daug svorio

Tas jausmas, kai norisi marinuotus agurkėlius užsikasti ledais, apibarstytais bulvių traškučiais, pažįstamas ne vienai būsimai mamai.

Laukiantis toks beprotiškas patiekalas gali atrodyti labai patrauklus, bet ar tikrai reikia pataikauti skrandžio užgaidoms? Dažnai būsimos mamos teisinasi, kad tai vaikelis "prašo", reiškia, reikia. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad valgyti viską, ko norisi, gali būti kenksminga.


Siunčia klaidinančius signalus


Paprastai, mūsų kūnas pats pasako, ko jam reikia – skysčių ar energijos, todėl svarbu jausti, kada reikia išgerti stiklinę vandens ar suvalgyti gabalėlį šokolado. Atrodytų natūralu, kad nėštumo metu intuityvūs valgymo principai taip pat yra tinkami. Visgi, laukiantis moters organizmas siunčia itin stiprius ir dažnai besikeičiančius signalus, todėl paisyti jo užgaidų gali būti ne į naudą.


Amerikos medicinos instituto atliktas tyrimas atskleidė kad net 50 procentų nėščiųjų nėštumo metu priauga per daug svorio, o dažniausia to priežastis – pataikavimas skrandžio užgaidoms. Tyrimo dalyvės nurodė, kad dažniausiai joms kildavo noras valgyti saldumynus ir greitą, nesveiką maistą. Be to, dauguma moterų prisipažino, kad nėštumo metu sau leisdavo valgyti didesnes porcijas, persivalgyti, kitaip tariant – valgyti "už du". Tai nereiškia, kad reikia visiškai nepaisyti savo kūno siunčiamų signalų. Jei traukia saldumynai, suvalgykite saldesnio, bet sveikesnio maisto, pavyzdžiui, vaisių ar šaldyto jogurto. O kartais leiskite sau ir šokolado gabalėlį suvalgyti.


Neįprastas potraukis tam tikriems maisto produktams ar noras valgyti be saiko pasireiškia dar pirmomis nėštumo savaitėmis. Dažnai tai tampa vienu pirmųjų nėštumo požymių.


"Nemažai moterų iki šiol mano, kad nėštumas yra pasiteisinimas valgyti be saiko. Aš taip nemanau. Mane įvairūs ir neįprasti maisto produktai pradėjo traukti apie antrą nėštumo savaitę, kai dar net nežinojau, kad laukiuosi. Vieną mėnesį norėjosi valgyti vien tik melionus, kitą – vien keptus vištos sparnelius ir bulvytes. Keista, kad nėštumo metu negalėjau net pažiūrėti į mėsainius ir kiaušinius, nors iki nėštumo juos labai mėgau", - sako Ramunė (32 m., 2 vaikų mama).


"Iki pastojant daug metų buvau vegetarė, o dabar, jau šeštą nėštumo savaitę, siaubingai noriu mėsos! Jaučiuosi kalta, bet vistiek valgau. Guodžiuosi tuo, kad tai bent jau sveikas potraukis", - pasakoja Maja (28 m., laukiasi pirmojo vaikelio).


"Viskas apie ką svajoju – tai vanduo. Net juokas ima, kiek aš jo išgeriu", - šypsosi Simona (21 m., laukiasi pirmojo vaikelio).


"Kai laukiausi antrojo sūnaus beveik visą nėštumą norėjau visko su apelsinais ir ko nors šalto. Kartais tiesiog įsidėdavau į burną ledo gabalėlį ir tai būdavo puiki atgaiva", - pasikeitusius mitybos įpročius prisimena Jurgita (36 m., dviejų vaikų mama).


Vida Press


Visiškai atsipalaiduoti nereikėtų


Pasak medikų, nėštumo metu būtina maitintis pilnavertiškai ir tai tikrai nėra tinkamas laikas dietoms, griežtam savęs varžymui, tačiau visiškai paleisti vadeles – nevalia. Dėl per didelio antsvorio gerokai išauga gestacinio diabeto bei aukšto kraujospūdžio rizika, taip pat, didelis antsvoris gali tapti kitų nėštumo ar gimdymo komplikacijų priežastimi. Todėl vidutinio sudėjimo moteriai rekomenduojama priaugti 11-16 kg. Papildomai dienos racione pakanka pridėti apie 300 kcal, o nėščiosios kalorijų kiekis per parą turėtų sudaryti apie 2500 kcal.


"Papildomi kilogramai nėštumo metu yra tikslingi, nes moters kūne auga naujas stebuklas, kuriam reikia energijos ir maisto medžiagų. Tačiau persistengti ir valgyti už du taip pat nereikia, nes didelis antsvoris, kaip ir per maža kūno masė, trukdo sklandžiai nėštumo eigai ir didina įvairių komplikacijų riziką", - perspėja akušerė ginekologė Viktorija Navickienė.


Pažymėtina, kad apkūnioms nėščiosioms sunku judėti, kamuoja dusulys, sutrinka miegas. Kyla didesnė infekcijų (pavyzdžiui, šlapimo takų) rizika. Didelis svoris trukdo organizme lengvai judėti kraujui, kitiems skysčiams, o tai gali sukelti kojų mėšlungį, hemorojų, nugaros skausmus, bendrą nuolatinį fizinį nuovargį. Antsvoris kelia riziką išgyventi tokius nėštumo keliamus nepatogumus, kaip venų varikozė, maudžiantys sąnariai, širdies ritmo padažnėjimas. Turint antsvorio arba per daug kūno riebalų, gali padidėti kraujo spaudimas – tai padidina tokių komplikacijų kaip gestacinis diabetas ir preeklampsija riziką. Dėl gestacinio diabeto kūdikis gali gimti didesnio negu normalus svorio, o preeklampsija gali progresuoti iki rimto, traukulius sukeliančio sveikatos sutrikimo.


Apkūnumas gali sutrukdyti sklandžiam gimdymui, net jei kitų komplikacijų nėra – tampa sunku pasiekti netgi gimdymo pozą. Apkūnesnės moterys paprastai susilaukia didesnio svorio kūdikių – savaime tai nėra blogai, tačiau didesnį kūdikį gali būti sunku pagimdyti, dažnai prireikia cezario pjūvio operacijos. Priaugdamos per daug svorio, nėštukės kenkia ir kūdikiui, kuris tokiu atveju turi didesnę riziką susirgti diabetu, turėti antsvorio ir kitų sveikatos problemų ateityje. Kuo daugiau svorio nėštumo metu moteris priauga, tuo sunkiau ilgiau užtrunka jo atsikratyti net ir maitinant krūtimi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis