Sveikas, mažyli: kaip namus paruošti kūdikio gimimui

Būsimi tėveliai kartais taip susikoncentruoja į dar negimusio vaikelio garderobą ar vis galvoja, ką pasiimti į ligoninę, kad pamiršta namų erdvę pritaikyti naujam gyventojui. Kokių daiktų jums tikrai prireiks? Kaip namus paversti saugiais kūdikiui ir išvengti nelaimių?

Naujam gyventojui – nauji baldai

Pirmieji mažylio mėnesiai ypatingi tuo, kad jam reikės labai nedaug - tik jūsų šilumos ir dėmesio. Gimusio kūdikio tikrai nedomins žaislai, tačiau be kelių naujų daiktų jūs neišsiversite. Lovytė – būtent toks baldas. Kaip teigia daugelis vaikų auklėjimo specialistų, kūdikio pratinimas prie savo lovytės nuo pat pirmųjų jo gyvenimo dienų formuoja gerus jo įpročius ir padeda greičiau priprasti prie ritmo. Lovyčių pasirinkimas labai didelis, tačiau yra keletas kriterijų, kurie jums padės įsigyti pačią patogiausią jums ir tinkamiausią vaikui.

Svarbu, ar lovytė neturi aštrių kampų, briaunų, lengvai lūžtančių dalių, ar visi varžtai savo vietose, niekas nekliba, dugnas tvirtai laikosi. Lovytė turi būti ergonomiška. Tai reiškia, turinti užapvalintus kampus, kad kūdikis neužsigautų. Jos grotų tarpai negali būti didesni už vaiko galvytę (idealūs yra apie 7 cm), nes mažylis gali įstrigti. Taip pat patikrinkite, ar ji padengta specialiais, vaikų sveikatai nekenksmingais, dažais. Nesirinkite prastos kokybės, itin pigių lovyčių, nes jos dažniausiai yra pagamintos iš laminato, naudojant daug klijų. Viršutinis tokių lovyčių sluoksnis yra iš melamino arba akrilo dervos (vaiko sveikatai nedraugiškų medžiagų). Žinoma, tokių baldų kainos gerokai mažesnės, tačiau tikrai neverta taupyti tokiam pirkiniui.

„Yappy Kids" lovytės, kurias galite rasti „Baby City" parduotuvėse, ne tik atitinka visus saugumo reikalavimus, tačiau turi ir daug papildomų funkcijų, palengvinančių tėvelių kasdienybę. Itin patogu pakeliamas ir nuleidžiamas dugnas. Pirmiausia, tai didelis privalumas tėvams, nes nenuvargsta nugara pirmaisiais kūdikio mėnesiais, kai taip dažnai tenka jį įdėti ir išimti iš lovytės. Turėkite omenyje, kad, mažyliui augant, dugną reikės nuleisti. Yra ir tokių lovyčių, kurios turi nuleidžiamą šoną. Tai taip pat didelis pliusas, kol vaikas dar labai mažas, nes patogu jį išimti ir įdėti. Lovytę prisistūmus prie savo lovos, kūdikiui galėsite paduoti ranką, neišlipę iš savo lovos jį paglostyti ar apkamšyti. Vaikiškų prekių parduotuvėse rasite ir tokių lovyčių, iš kurių šono išsiima vienas pagaliukas. Kokia tokios funkcijos nauda? Kai vaikas paaugs ir jau sugebės savarankiškai išlipti ir įlipti į lovytę, pro tarpą, kuris atsiras dėl išimto pagaliuko, jis tai galės labai paprastai padaryti. Dar viena papildoma funkcija, kuri palengvins jūsų buitį – prie lovytės apačios pritvirtinti ratukai, leidžiantys ją lengvai namuose transportuoti iš vienos vietos į kitą.

Gamintojo archyvas

Lovytė tinkamai savo funkciją atliks tik tada, kai bus su čiužiniu. Jį reikia rinktis labai atsakingai, nes būtent netinkamas čiužinys gali būti blogo kūdikio miego priežastis. Pirmiausia, jis turi atitikti lovytės matmenis ir gerai priglusti (tarp jo šonų ir lovytės krašto neturi būti didesnis kaip 3 cm tarpas). Nesirinkite minkštų čiužinių, nes jie gali pakenkti stuburo formavimuisi ir taisyklingai laikysenai. Vaikiškų prekių parduotuvėse rasite kokosinių, grikinių, lateksinių ar ortopedinių čiužinių. Naujagimiui svarbiausia, kad čiužinys būtų tvirtas ir pakankamai kietas, lygus, be jokių siūlių.

Neišsiversite ir be vystymo lentos ar specialaus vystymo stalo. Pirmaisiais mėnesiais kūdikis itin trapus, todėl norėsite kuo patogiau ir saugiau jį padėti, kad galėtumėte pakeisti sauskelnes.

Smulkmenos, tačiau labai reikalingos

Iš ligoninės į namus grįžusiam mažyliui neužteks tik lovytės. Nors daiktais apkrauti naujagimio tikrai neverta, tačiau be kelių dalykų jūs tikrai neišsiversite. Jums bus reikalingos įvairios higienos priemonės ir vonelė. Naujagimio kraitelyje būtina turėti ausų ir nosies krapštukų, žirklutes bukais galais, vaikiškos kosmetikos, vaikišką muilą, drėkinantį kremą odai po sauskelnių keitimo. Pasirūpinkite ir patogia vonele, nes jos prireiks jau pirmosiomis dienomis namuose. Neprisipirkite daug sauskelnių – užteks vienos ar dviejų pakuočių, nes neaišku, kokios jūsų mažyliui tiks ir nekels alerginių reakcijų. Svarbiausia, kad jos būtų kuo švelnesnės, iš natūralių, ekologiškų medžiagų. Kitas svarbus kriterijus – tinkamas dydis. Pirmaisiais savo gyvenimo mėnesiais kūdikiui prireiks ir kelių rinkinių drabužėlių. Rinkitės patogius, ne per galvą aprengiamus, o susiaučiamus smėlynukus, šliaužtinukus. Jums taip pat prireiks kelių kepuryčių, vilnonių kojinių, jei vaikutis gims šaltuoju sezono metu – megztukų ir lauko kombinezono. Rinkitės natūralių medžiagų drabužėlius su išorinėmis siūlėmis.

Adobe Stock

Vienaip gyvena porelės, kitaip – šeimos su vaikais

Iki gims vaikas, tėvai turi pasirūpinti, kad jų būste visi baldai, technika, chemijos priemonės ar net paprasčiausios interjero detalės būtų padėtos taip, jog mažylis nesusižalotų. Jei gyvenate name – tai didžiausią pavojų kelianti jūsų būsto vieta yra laiptai. Tik vaikas pradės ropoti, jam bus įdomu ant jų lipti. Laiptus būtina apsaugoti varteliais. Prekybos vietose galima rasti labai gražaus dizaino, derančių prie namų interjero, į abi puses automatiškai užsidarančių vartelių (tai labai patogu, jei užmirštumėte uždaryti patys). Pavojingi mažam žmogeliukui ir baldų, spintelių, buitinės technikos kampai. Vietas, kurios jums atrodo pavojingos, uždenkite specialiomis apsaugėlėmis. Būkite tikri, kad jūsų namuose esanti elektros instaliacija yra tvarkinga (jungikliai ir lizdai neišlūžę). Net ir tokiu atveju, jei viskas saugu, naudokite lizdų uždengtukus, kurie apsaugos, kad vaikas nekištų pirštų.

Teks namuose įvesti vieną svarbią taisyklę – jokių smulkių, besimėtančių daiktų. Jei norite patikrinti, ar vaikas gali praryti daiktą, pabandykite jį perkišti per tualetinio popieriaus ritinėlio skylę. Jei jums pavyko – šis daiktas yra mažyliui pavojingas dėl užspringimo grėsmės. Neleiskite vaikui vienam žaisti su sąvaržėlėmis, smeigtukais, įvairiais varžtais ir pan. Nepritvirtintos lentynos, spintos ir komodos – taip pat neturėtų būti namuose, kur auga vaikai.

Vida Press

Kūdikiui būtina vaistinėlė

Iš anksto prisipirkti vaistų neverta, tačiau turėkite termometrą ir medikamentų nuo temperatūros. Atminkite, kad jūsų, suaugusiųjų, vaistinėlės turinys kūdikiui tikrai netinka. Taip pat pasirūpinkite sterilia vata, kurios prireiks prižiūrint kūdikio bambą. Daugelis mamų patvirtins, kad verta turėti ir lašiukų nuo pilvo dieglių, nes pirmąjį mėnesį – tai bene opiausia daugelio kūdikių problema.

Shutterstock

Užsakymo nr.: PT_75132458

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis