Vaiko kambario interjeras: kelios taisyklės, kurias būtina žinoti

Stilingai ir praktiškai įrengti kūdikio ar vaiko kambarį – ne tokia ir lengva užduotis.

Jei visas būstas gali išlaikyti vientisą stilių, mažylio kambarys turi ne tik gražiai atrodyti, tačiau ir atlikti keletą funkcijų: asocijuotis vaikui su saugumu, būti poilsio bei žaidimų zona, taip pat suteikti vaikui galimybę tobulėti.

Daugiafunkcinė erdvė

Klysta tie, kurie mano, kad vienintelė funkcija, kurią atliks vaiko kambarys – poilsio ir miego. Jei kalbame apie naujagimį, tikėtina, kad būtent taip ir bus, tačiau paaugęs vaikas kambaryje norės nuveikti kur kas daugiau. Taigi, pirmoji ir bene svarbiausia taisyklė – nepaskirkite mažyliui pačios mažiausios patalpos savo namuose. Interjero ekspertai rekomenduoja vaikams skirti bent 10 kvadratinių metrų kambarį, kad jame tilptų kelios zonos: miego, mokslo ar kitos veiklos prie stalo, žaidimų ir sporto.

Galvodami, kokių ir kokio dydžio baldų, daiktų reikės kambariui – pirmiausia įvertinkite, kiek liks vietos viską sustačius. Vaikui būtina turėti nemažai laisvos vietos ant žemės, kad galėtų žaisti, lakstyti, pasikviesti draugus. Tas pats galioja ir sienų dekoravimui. Vaikų ugdymo specialistai sako, kad šių dienų tėvai per daug žavisi įvairiais lipdukais ir paveikslėliais, kurie atrodo labai gražiai, tačiau neatlieka jokios ugdomosios funkcijos. Nepamirškite, kad net patiems mažiausiems, nesulaukusiems nė vienerių, labai įdomios įvairios tikroviškos gyvūnų iliustracijos. Vaikams labai svarbu pažinti ir atrasti, šią funkciją kambaryje gali atlikti pasaulio ar Lietuvos žemėlapis, gaublys. Tegul tai būna ne tik mokomoji priemonė, bet ir savotiškas būdas užfiksuoti kelionių akimirkas, sužymėti aplankytas vietas.

Gamintojo archyvas

Pradėkime nuo spalvų

Vaikų kambario sienas rekomenduojama dažyti kuo neutralesnėmis, švelnesnėmis ir šviesesnėmis spalvomis. Bene populiariausia, prie kurios lengviausia derinti visus kitus kambario akcentus – balta. Ji tiks tiek neseniai gimusio naujagimio kambariui, tiek jau paaugusio vaiko erdvei. Interjero dizaineriai pataria vengti stereotipinių, konkrečiai lyčiai priskiriamų spalvų. Nepaverskite mergaitės kambario rožine karalyste, o berniukui nebūtina visko pirkti tik mėlynų atspalvių. Šiuo metu labai populiaru sienas dekoruoti įvairiais, specialiai tam skirtais, lipdukais. Skandinaviškam stiliui būdinga vieną iš keturių sienų padaryti margą, pavyzdžiui, apklijuoti taškiukais, trikampiais ar kitomis geometrinėmis figūromis. Toks sprendimas kambariui suteikia originalumo ir žaismingumo.

Gamintojo archyvas

Šviesos, šviesos ir dar kartelį šviesos!

Apie apšvietimą reikėtų pagalvoti jau tada, kai tik pradėsite įrenginėti savo būstą. Vaikams labai svarbu, kad erdvėje, kurioje jie žaidžia, mokosi, būtų kuo daugiau šviesos. Ne tik dėl akių, kurios prieblandoje labai vargsta, tačiau ir dėl jaukios, saugios atmosferos. Siūlome numatyti kelių tipų apšvietimą: centrinį arba taškinį lubose, pastatomą arba pakabinamą lempą prie lovos ir atskirą šviesos šaltinį ten, kur stovės vaiko stalas.

Baldai, be kurių neišsiversite

Pirmasis pirkinys, kuriuo tėveliai rūpinasi dar net negimus vaikui – lovytė. Ji turi būti ne tik graži, deranti bendrame kambario interjere, tačiau ir saugi mažajam gyventojui. Rinkitės tik kokybiškus, patikimo gamintojo baldus. Vienas tokių, latvių gamintojas „Yappy Kids". Šio prekinio ženklo lovytes ir kitus vaiko kambario baldus galite rasti „Baby City" parduotuvėse. „Yappy Kids" produktai dažomi ir lakuojami su brangesniais, kokybiškesniais dažais – tokiais pačiais, kaip vaikų žaislai, kuriuos galima kramtyti. Tačiau šio prekinio ženklo lovytės ne tik atitinka visus saugumo reikalavimus, jos turi ir daug papildomų funkcijų, palengvinančių tėvelių kasdienybę (pakeliamas ir nuleidžiamas dugnas, iš šono išsiima vienas pagaliukas, prie lovytės apačios pritvirtinti ratukai, leidžiantys ją lengvai namuose transportuoti iš vienos vietos į kitą ir t.t.).

Gamintojo archyvas

Vaiko kambariui reikalinga ne tik lovytė, komoda ar spinta. Nuo mažylio gimimo iki maždaug pirmojo gimtadienio neišsiversite ir be vystymo lentos. Vaikiškų prekių parduotuvėse rasite labai didelį jų pasirinkimą: nuo komodos su integruota vieta vystymui (taip sutaupysite vietos) iki specialių vystymo stalų, kurie užtikrina mažylio saugumą, ar tiesiog vystymo lentos, kurios kaina visai nedidelė. Kiekvienas gali pasirinkti pagal savo šeimos poreikius, vietą namuose ir finansus.

Gamintojo archyvas

Jaukūs akcentai ir detalės

Sakoma, kad bet kurio sėkmingo interjero paslaptis – gerai parinktos detalės. Vaiko kambaryje taip pat nepamirškite jaukių, akiai mielų smulkmenų. Vienas paprasčiausių būdų jas „sutupdyti" – atvira lentyna ar lentynos. Jose galite dėti nuotraukų rėmelius, žaislus, knygeles. Įvairios girliandos, lemputės, plakatai ar paveikslėliai, kurie suderinti su bendru kontekstu – taip pat labai reikalingi. Kiekvienam vaikui patinka tyrinėti aplinką, todėl kambarys turi jį dominti, leisti jam tobulėti, mokytis ir kurti. Tam puikiai pasitarnaus kreidos lenta, kuri gali būti kaip lipdukas ar pakabinamas paveikslas. Rinkitės kilimus, kurie marginti smagiais paveikslėliais arba taip, kad vaikas galėtų juos pritaikyti žaidimams (pavyzdžiui, su miesto kelių išklotine). Nepamirškite ir daiktadėžių ar krepšių, kuriuose po dienos linksmybių vietą rastų po kambarį besimėtantys žaislai.

Ne tik gražu, bet ir saugu

Visi puikiai žino, kaip greitai vaikai išmoksta lipti, siekti aukštai užkeltų daiktų, viską čiumpą ir gali sau sukelti pavojų. Tėveliams būtina užtikrinti, kad mažylio kambaryje neliktų aštrių kampų (jei tokių baldų yra, juos apklijuokite specialiomis apsaugėlėmis), jei namas dviejų aukštų – viršuje ir apačioje įtvirtinkite vartelius. Nepalikite vaikui pasiekiamų elektros lizdų, juos taip pat reikėtų „paslėpti" su specialiomis apsaugėlėmis. Visko, ko reikia, kad užtikrintumėte savo atžalų saugumą, rasite visose „Baby City" parduotuvėse.

Užsakymo nr.: PT_75339691

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis