Neramus kūdikis: kokias klaidas daro tėvai?

Daugelis jaunų tėvelių įsivaizduoja, kad naujagimis tik valgys ir ramiai miegos, todėl visi rūpesčiai prasidės tik jam paaugus. Realybė kiek kitokia.

Daliai šeimų pirmieji mėnesiai tampa išbandymu, nes vaikas nuolat verkia, yra neramus, sunkiai užmiega ir nuolat prabunda. Tėveliai dažnai pasiduoda šiam chaosui ir situaciją tik pablogina. Kokias klaidas jie daro?


Nesilaiko režimo. Griežta kūdikio dienotvarkė – tai pagalba ir jam, ir tėveliams. Tik gimusiam mažyliui svarbu jausti, kad nauja aplinka, kuri jį supa – saugi ir harmoninga. Kasdien pasikartojantys ir trunkantys tiek pat laiko veiksmai gali tai suteikti. Režimas svarbus fiziologiškai – artėjant maitinimo laikui išsiskiria skrandžio sultys, o atėjus laikui miegoti – pasklinda miego hormonas melatoninas. Taip pat mažylis taip labiau pailsi, yra laimingesnis. Specialistai rekomenduoja režimą įvesti nuo maždaug 2–3 kūdikio gyvenimo mėnesio, kai atsiranda stabilumas, tėveliai perpranta jo ritmą, poreikius ir pradeda formuotis įpročiai. Jei šeima nusprendžia netaikyti režimo, jie pasirenka chaotišką gyvenimą. Kai neaišku, nei kada vaikas kelsis, nei kada eis miegoti, kiek miegos ir t.t. Taip daug sunkiau kažką planuoti ir rasti laisvo laiko sau.


Elgiasi nervingai. Sakoma, kad vaikas yra mūsų pačių atspindys, todėl, jei mama viso nėštumo metu patyrė daug streso, gimdymas buvo komplikuotas, o laikotarpis po gimdymo – taip pat itin sudėtingas, nieko keisto, kad mažylis perima visas šias neigiamas emocijas. Pirmiausia, reikia suprasti, kad kūdikio verkimas – natūrali reakcija į aplinką. Juk jis dar negali pasakyti, ką jam skauda, ar ko jis nori, todėl už savo poreikius kovoja ašaromis. Jei kūdikio visi poreikiai patenkinti (jis pamaitintas, pamiegojęs, jo sauskelnės sausos), ieškokite kitų priežasčių, kodėl jis verkia. Gal jam tiesiog trūksta jūsų šilumos, prisilietimų, šypsenų? Juk tėveliai yra veidrodis, per kurį kūdikis mato šį pasaulį, todėl visos mūsų emocijos tampa ir jo emocijomis.


Adobe Stock


Labai storai vaiką prirengia. Tikriausiai, kas antroje šeimoje vyksta tas pat „mūšis" – mama kuo storiau prirengia kūdikį, kad tik jis nesušaltų, o tėtis skubiai drabužių sluoksnius mažina ir aiškina, jog vaikui lygiai taip pat blogai yra perkaisti. Ir jis yra visiškai teisus. Kūdikio neramumo, verkimo ar pykčio priežastis gali būti labai paprasta – jam tiesiog labai karšta. Taip pat tai gali būti peršalimo ligų ar net staigios kūdikių mirties sindromo priežastis. Jauni tėveliai turėtų atsiminti, kad naujagimiams ne iki galo susireguliavusi šilumos apykaita organizme, specialistai tai vadina nebrandžia termoreguliacija. Net vėsios rankos ir nosis nerodo, kad vaikas sušalo (reikėtų tikrinti jo nugarą).


Nusprendžia nevystyti. Seniau visi be išimties vystė kūdikius, nes tikėjo, kad taip mažylio kojos bus tiesesnės, tačiau tai turėjo ir kitą privalumą – mažylis ramiau užmigdavo, nes savęs neišbudindavo. Šiais laikais rekomendacijos kitokios. Teigiama, kad toks kojų ištiesimas ir suspaudimas gali būti pavojingas vaiko klubų vystymuisi. Tačiau ne visi tėveliai žino, kad vaikiškų prekių parduotuvėse galima rasti specialių vystyklų, kurie tikrai nepakenks. Pavyzdžiui, su „Ergobaby" vystyklu kojytės lieka laisvos, gali judėti, tačiau rankos priglaudžiamos prie kūnelio, todėl kūdikis jomis savęs neišsibudina, geriau miega ir pabunda daug žvalesnis bei linksmesnis.


Užsidaro namuose. Kai kurie tėveliai, klausydami vyresnių žmonių patarimų ar tikėdami prietarais, mėnesiui ar keliems užsidaro namuose. Tiesa, kad reikėtų vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, pavyzdžiui: prekybos centrų, turgaus, koncertų ir t.t., tačiau pasivaikščiojimai mieste, laikas gamtoje – tiesiog privalomi. Grynas oras būtinas naujagimiui, kad jis gerai jaustųsi ir augtų sveikas. Taip pat tai labai gerai mamai, kad jos neužkluptų depresija po gimdymo ar neatsirastų jausmas, kad nuo šiol ji atskirta nuo viso pasaulio.

Adobe Stock


Nusprendžia vaikui neduoti čiulptuko. Šiais laikais gydytojai rekomenduoja kūdikiui čiulptuko neduoti pirmąjį jo gyvenimo mėnesį, kad jis išmoktų taisyklingai žįsti krūtinę ir prie jos priprastų. Vėliau, manoma, baimintis dėl šios rizikos nebereikėtų. Tiesa, kai kurie tėvai nusprendžia vaikui visai neduoti čiulptuko (dėl tos pačios baimės, kad jis natūraliai nebevalgys mamos pieno ar dėl to, jog nuo jo kažkada reikės atpratinti). Didelė dalis po kelių mėnesių ar net anksčiau palūžta, nes kūdikis nuolat verkia, būna neramus, sunkiai užmiega arba mamos krūtinė tampa ne maitinimo priemone, o atlieka čiulptuko funkciją – ramina. Gavęs čiulptuką, vaikas patenkina poreikį žįsti, todėl daug efektyviau nusiramina. Čiulptukų pasirinkimas vaikiškų prekių parduotuvėse labai didelis, tačiau reikėtų rinktis tokius, kurie atitinka ortodontų rekomendacijas. Vieni tokių – itin stilingo dizaino „Tommee Tippee" silikoniniai čiulptukai „London".

Gamintojo archyvas


Neieško pilvo pūtimo priežasčių. Daugelis žino, kad kūdikiams labai dažnai pučia pilvą, todėl tai laiko savaime suprantamu dalyku ir nesikreipia į gydytojus. Mėnuo ar net keli, kai kūdikis nuolat zirzia, verkia, nemiega – gali jus labai išvarginti, o ir mažyliui tai tikrai nelengvas metas, todėl vertėtų išsiaiškinti, kodėl jį kankina šie nemalonūs jausmai. Gal jis alergiškas tam tikriems mamos vartojamiems produktams, pavyzdžiui, pienui ar glitimui? Tokiu atveju, žindyvei atsisakius šio maisto, mažylio savijauta gali pastebimai pagerėti. Taip pat gydytojai patars, kokie masažai padeda susikaupusioms dujoms kūdikio žarnyne greičiau „išsivaikščioti", pamokys, kaip jį nešioti, patars, kokius vaistus ar gerąsias bakterijas verta vartoti.


Užsakymo nr.: PT_75744457

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis