Interviu su psichologe apie sapnus nėštumo metu

Nėštumas – toks jautrus periodas, kai viskas atrodo taip jautru, ryšku, drauge ir trapu. Tai metas, kai labiau įsiklausome į save, į naujus potyrius ir pojūčius. Konsultuoja psichologė psichoterapeutė jungiškosios krypties psichoanalitikė Elona Ilgiuvienė.

Pradėkime nuo to, ar į sapnus iš viso verta kreipti dėmesį.


Galėčiau atsakyti klausimu į klausimą: „O ar verta kreipti dėmesį į vidinį, sielos gyvenimą?" Akivaizdu, kad tai vertybinis, bet vis dėlto ir asmenybės sveikumo klausimas. Būdama analitinė psichologė atsakau vienareikšmiškai: taip, nes susivokę savo sielos tikrovėje turime galimybę augti, gyventi visapusišką ir prasmingesnį gyvenimą. Nebūtina nuolat sapnus analizuoti smulkiai, tačiau pravartu juos prisiminti, užsirašyti, pastebėti pasikartojančius motyvus, susieti juos su emocijomis, poreikiais. Sapnai yra kartu ir labai asmeniški, ir turi bendrų motyvų, kurie atspindi kultūros reiškinius, bendražmogiškos patirties klodus. Verta pastebėti ir viena, ir kita, nes taip įsitikiname, kad esame ir jaučiančios, pažeidžiamos individualybės, ir pasinėrusios į savos kultūros, savos visuomenės ir laikmečio patirtis, ir kad mums nesvetima visa, kas žmogiška. Kad asmenybė augtų, svarbu spręsti vidinius ir išorinius konfliktus, o juk kaip tik sapnuose galime juos aiškiai atpažinti, analizuodami geriau suprasti ir rasti reikiamus sprendimus.


Kaip tai padaryti?


Pirmiausia prisiminkime, kad sapnai kalba ne loginio proto kalba, o metaforomis ir simboliais. Jei mes mėgome ir tebemėgstame pasakas, mitus, kiną, teatrą, poeziją, tai sapnus suprasti nebus labai sunku. Liks išmokti susieti jų simbolius su savo pačių jausmais. Tam pravartu kartkarčiais savęs paklausti: „Ką aš dabar jaučiu, ką man reiškia šis įvykis ar žinia?" Galima netgi pasitelkti vaizduotę – kokiu vaizdiniu, kokia metafora galėčiau pavaizduoti savo dabartinį jausmą? Galime atrasti, kad jie panašūs į pasirodančius sapnuose vaizdinius. Sakykime, jei aš taip trokštu laisvės, kad skrisčiau kaip paukštis, tai nenuostabu, kad sapnuoju skrydį. Jei gyvenu su jausmu, kad negaliu kontroliuoti savo gyvenimo, tai nekeista, kad sapne negaliu suvaldyti automobilio.


Šių laikų žmogus dažnai nepažįsta savo jausmų, nevertina jų arba, priešingai, juos pervertina ir tampa jų vergu. Ypač nepatogūs sunkūs jausmai, nes gali trikdyti daugelį apsėdusį siekį būti sėkmingiems, net tobuliems.


Ar nėštumas daro įtaką moters sapnams?


Sapnams daro įtaką visi su mumis vykstantys dalykai, juk mes neišvengiamai reaguojame į juos jausmais. Nėštumas – itin svarbus moters gyvenimo įvykis, jis visada daugiau arba mažiau sukrečia. Be to, jis tęsiasi, vystosi, keičia moters gyvenimą, o vaikelio gimimas gali iš esmės jį pakeisti. Tad ir sapnai atspindi jausmus, susijusius su šiais pokyčiais. Kaip teigia žymi sapnų tyrinėtoja Patricia Garfield, nėščiosios pasakoja daugiau sapnų, tik sunku pasakyti, ar sapnuoja daugiau, ar sapnus tiesiog lengviau prisimena.


Kokie sapnai dažniausiai lanko nėščiąsias?


Simboline forma nėščios moterys sapnuose išgyvena savo baimes, lūkesčius, rengiasi būsimam gimdymui ir auginti vaikelį. Viena amerikiečių studija parodė, kad beveik trečdalis tirtų nėščiųjų sapnavo bent vieną baisų sapną apie nėštumą arba kūdikį. Dažnas sapnų motyvas buvo konfliktas su vaiko tėvu. Per savo praktiką man tenka girdėti iš moterų, kad būdamos nėščios sapnuoja gimdančios įvairias įmanomas būtybes. Jų pavidalai keičiasi nuo pirmykščių šaltakraujų gyvūnų iki šiltakraujų žinduolių, kol galiausiai atsiranda vaiko vaizdinių. Taip moters sielos vaizdiniuose tarsi pasikartoja visa žmogaus evoliucija, sutampanti ir su embriono vystymosi stadijomis.


Ar skiriasi sapnai skirtingais nėštumo trimestrais? Kokie jie?


Štai jauna moteris papasakojo sapną, kuris jai parodė, kad ji pastojo – sapne į ją įsikibo medūza. Po kelių dienų jos nėštumo testas buvo teigiamas. Galėtume vadinti šį sapną pranašišku – tokių pasitaiko, tik ta pranašystė dažniausiai suvokiama atgaline data.


P.Garfield nurodo, kad pirmajame trimestre moterys sapnuoja vandens gyvūnus, save vandenyje – tai tarsi embriono ir besirenkančių gimdoje vandenų simbolinis atitikmuo. Tuo laikotarpiu moterys sapnuoja ir kitokio turinio sapnus: jos tarsi vairuotų dideles mašinas, sunkvežimius, kuriuos sunku suvaldyti, didelius namus – šie vaizdiniai atitinka besikeičiančio kūno pojūčius.


Antrajame trimestre gyvūnai darosi panašesni į žmogų ar artimesni jam: beždžionės, šuniukai, kačiukai – juk ir embrionas vystosi, atkartodamas žmogaus, kaip rūšies, raidą. Šiuo laikotarpiu moteris dažniau sapnuoja erotinius sapnus, kurie kompensuoja abejones dėl savo patrauklumo vyrui, kai kūnas taip sparčiai keičiasi. Atsiranda košmarų apie vyro neištikimybę, jie atspindinti nerimą dėl poros santykių, vidinį pažeidžiamumą.


Trečiajame trimestre sapnuojamas kūdikis ir moterys kartais klausia, ar galima pasitikėti sapno pranašyste dėl kūdikio lyties. Žinoma, į šiuos klausimus tiksliau atsako ultragarso tyrimas.


Artėjant gimdymui neretai sapnuose iškyla vaiko vardas, ir jis gali skirtis nuo parinkto sąmoningai. Tuomet tai vėl iššūkis tėvams: „Kurį išsirinkti?"-Galiausiai iškyla svarbi pasirengimo gimdymui tema: moterys važiuoja į gimdymo namus, gimdo lengvai arba sunkiai, sėkmingai arba su kliūtimis. -Atlikta įdomi studija, aprašoma P.Garfield, buvo nustatyta, kad trumpiau gimdė moterys, kurios savo sapnuose elgėsi atkakliai, aktyviai, neleisdamos sau virsti aplinkybių aukomis.


Jei moterį per nėštumą kamuoja košmarai, ar verta sunerimti?


Sakyčiau, verta susirūpinti tada, jei košmarai kartojasi ir kelia daug nepakeliamo nerimo. Visiškai nenuostabu, kad nėštumą lydi nerimas, juk tiek daug dalykų keičiasi – pirmiausia kūnas, tačiau ir mokslo ar darbo planai, aktyvumas. Kartais moteris išteka jau būdama nėščia ar yra paliekama viena auginti kūdikį, artimieji įvairiai reaguoja į jos nėštumą, ji pati savo ruožtu sprendžia atidėtus santykius su tėvais. Kartais šeima keičia ir gyvenamąją vietą, kurią dar reikia įrengti ar remontuoti. Su moterimis juokaujame, kad tikra laimė nėštumui ir visiems su juo susijusiems dalykams turėti net 9 mėnesius! Vis dėlto kai norisi viską suvaldyti, darosi baisu, kad net ir tokio iš pažiūros ilgo laiko gali nepakakti. Tad keli sunkūs ir pilni nerimo sapnai tikrai gali pasitaikyti, o jei moteris brandi, lanksti, ji gali pati atlaikyti savo besikeičiančią tikrovę.


Vienas kitas nerimą keliantis sapnas neatspindi nėščiosios būsenos?


Kas sąmonei kelia nerimą, apskritai nebūtinai yra to nerimo verta. Net jei kalbame apie tokius tikrai gąsdinančius vaizdinius, kad gimsta nesveikas kūdikis ar net gyvūnas, o gimdant dar upėje greta plaukioja krokodilai, kai jau minėta, per nėštumą tokių pasitaiko. Tai susiję su nežinomybe, neapibrėžtumu, negalėjimu kontroliuoti savo didėjančio kūdikio, juk kaip padaryti, kad jis būtų visiškai sveikas? Moteris daro ką tik gali: lanko nėščiųjų kursus, sveikai maitinasi, gerai miega, mažiau dirba, netgi nuolat tikrinasi, stebi, kaip auga kūdikis. Tačiau įsikišti į procesą negali, tad tenka gyventi esant tokiai neapibrėžtumo būsenai iki pat gimdymo, tačiau ir po jo. Neapibrėžtumą žmonės labai sunkiai pakelia, ypač šiais visuotinės kontrolės laikais, kai atrodo, kad viskas nuo manęs priklauso. Regis, galima pasirinkti ne tik plaukų spalvą, blakstienų tankumą ir ilgį, veido bruožus ir kūno formas, feisbuko draugus, bet ir šalį, klimatą, kalbą, kad tik viskas būtų tobula. Tačiau vis dar negalime sukontroliuoti nelaimingų atsitikimų, ligų, mirties, mes vis dar prastai pažįstame tiek subtilius kūno procesus, tiek sielos gelmes. Ir visa tai kelia didelį nerimą, kartais sustiprėjantį iki panikos, vadinamos šių laikų rykšte. Sakyčiau, kad nėštumas yra neprilygstama puiki proga visavertei asmenybei subręsti, kai jau galima atlaikyti daugiau to neapibrėžtumo ir mokytis būti nuolankiems, padėkoti gyvenimui už kiekvieną dieną.


Ką galėtumėte pakomentuoti universalius motinystės simbolius, kurie atsiskleidžia sapnuojant?


Žmonijos motinystės patirtys ir vaizdiniai – patys įvairiausi. Nuo žiaurių, žudančių, ryjančių iki švelnių, gimdančių, puoselėjančių, besirūpinančių. Visos tos patirtys sugulusios į mūsų giliausius genetinės atminties klodus yra mūsų kolektyvinės pasąmonės dalis. Todėl ir motinystės simbolinė raiška įvairi: nuo juodosios skylės ar juodos smalos ežero iki Dievo Motinos ir deivės Laimos vaizdinių. Viename gražiausių mano girdėtų sapnų pasirodė mirusi motina, belaikanti mažas kūdikio kojinaites, taip tarsi laimindama būsimą nėštumą, kai moteriai buvo sunku išlaikyti viltį pastoti.


Kodėl rytas už vakarą protingesnis


Sapnai turi kelias funkcijas, dabar sutariama, kad jie susiję su gaunamos informacijos patalpinimu, susiejimu su jau turima. Tačiau dar jie atsveria sąmoningos nuostatos vienpusiškumą, ką jau parodžiau pavyzdžiais. O kai kurie sapnai net keičia – jie tokie stiprūs, kad verčia savaime keisti požiūrį. Dalį jų mes prisimename, sakykime, mirusių artimųjų patarimus ar dievybių pasirodymus, o didžiosios dalies sapnų net neprisimename, tik atsibundame be regimos priežasties geros arba blogos nuotaikos. Jei nuotaika subjurusi, sakome, kad ne ta koja išlipome iš lovos. Tačiau seniai pastebėta, kad miegas gydo ne tik kūną, leisdamas jam pailsėti, bet ir sielą. Ne veltui sakome, kad rytas už vakarą protingesnis: dažnai rytą darome protingesnius sprendimus nei vakarą, tarsi kažkas mūsų viduje būtų subrendę. Anądien gauta informacija buvo susieta su jau turima, nusėdo į gilesnį klodą – metaforiškai kalbant, pasitarėme su išminčiumi, gavome jo patarimą. Ne veltui amžius tikėta, kad sapnus siunčia dievai, jie ir pagydo, ir pataria, ir pasiūlo sprendimą. Ir dabar lieka daug paslapčių, kas kuria tokius išmintingus sapnus, kurių nesukurtų joks gabiausias režisierius. Verta pagerbti tą Kūrėją užsirašant bent dalį jo siunčiamų žinių.


Nusiraminimo būdai, galintys padėti nėščiajai


- Universalus dalykas – išmokti stebėti savo mintis, fantazijas ir jausmus, nesusitapatinant su jais. Tada galima jas tyrinėti, aiškintis, kiek baimės pagrįstos, o kiek jos susijusios su vidiniais kompleksais.


- Labai svarbu turėti su kuo tais išgyvenimais pasidalyti, o jei jie labai smarkiai neduoda ramybės, ypač naudinga pasikalbėti su daugiau patyrusiomis moterimis.


- Jei nerimaujama dėl vaiko sveikatos, niekad ne pro šalį dar kartą pasitarti su gydytoja, jei reikia, atlikti tyrimus.


- Ieškoti savyje nuolankumo, priimti neapibrėžtumą, nes kontrolė beveik visada – tik iliuzija.


- Svarbu ir gerai išsimiegoti, susapnuoti gražių sapnų ir juos prisiminus papasakoti kitiems.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis