Kūdikio ugdymas pagal mėnesius: reikalingiausi žaislai ir priemonės

Šiais laikais tėvai itin daug dėmesio skiria vaikų ugdymui ir daugelis puikiai supranta, kad tai nėra skaičių ar raidžių mokymas tuomet, kai jam sueina penkeri ar šešeri metai. Tikrasis ugdymas prasideda nuo pirmųjų kūdikio gyvenimo mėnesių.

Dalinamės keliomis idėjomis, kokie žaidimai ir veiklos padeda lavinti smulkiąją ir stambiąją vaiko motoriką, socialinius įgūdžius, komunikabilumą bei suteikia daug gerų emocijų.


1 mėnuo. Pirmosios naujagimio savaitės skirtos jo adaptacijai šiame pasaulyje. Sakoma, kad šiuo periodu nereikia vaiko apkrauti daiktais, o svarbiausia jam suteikti ramią, harmoningą aplinką, kurioje jis jaustųsi saugus. Šiuo laikotarpiu pati svarbiausia yra mama – jos artumas, prisilietimai, glaudimas prie krūtinės. Būtent tokie ir turėtų būti „žaidimai" – švelnus glostymas delnais, masažiukas, sūpavimas, prisiglaudus prie savęs. Jei kūdikis itin neramus, išsigelbėjimu gali tapti „baltąjį" triukšmą skleidžiantys žaislai. Jie primena kūdikiams garsą, kurį jie girdėjo savo mamos pilvelyje nėštumo metu, todėl efektyviai juos ramina ir padeda greičiau užmigti.


2 mėnuo. Tai laikotarpis, kai mažylis pradeda intensyviau domėtis pasauliu, pavyzdžiui, bando pakelti galvytę. Jis akimis pradeda sekti įvairius daiktus, todėl galite pasirūpinti pirmaisiais žaislais. Tam puikiai tinka įvairios garsus skleidžiančios karuselės, pakabinamos virš lovytės. Antrąjį mėnesį garsai kūdikiui itin įdomūs, gali būti, kad jis ir pats jau ims „guguoti". Regėjimo skatinimui galite aplink vaiko lovytę (jam iš šonų matomose vietose) padėlioti juoda-balta spalvų piešinių arba žaislų.


3 mėnuo. Šiuo metu karaliauja čiulpimo refleksas, todėl pats metas įsigyti pirmųjų kramtukų, kuriuos mažylis galėtų kištis į burnytę. Stenkitės pirkti žaislus, kurie gaminami iš natūralaus kaučiuko ir neturi nei ftalatų, nei kitų cheminių medžiagų, kuriuos paprasta prižiūrėti, nes užtenka nuplauti po vandeniu.


4 mėnuo. Tikriausiai pastebėjote, koks jūsų mažylis darosi stiprus ir aktyvus. Šiuo laikotarpiu neleiskite jam tinginiauti lovytėje, o kuo daugiau guldykite ant pilvuko, kad sportuotų – keltų galvytę, krūtinę. Tam jums prireiks lavinamojo kilimėlio, kuris dėl spalvotų detalių, garsus skleidžiančių vietų bei pakabintų žaisliukų itin patinka kūdikiams ir juos skatina judėti. Didelį lavinamųjų kilimėlių pasirinkimą rasite vaikiškų prekių parduotuvėse.


5 mėnuo. Daugelis mažylių pradeda ruoštis sėdėjimui, todėl jiems patiks žaislai ir žaidimai, kurie skatina būtent šį gebėjimą. Atradimu kūdikiui tampa jo pėdos – jis bando jas kištis į burną. Vaikiškų prekių parduotuvėse galite rasti kojinių su prisiūtais barškučiais. Jas pasiekti vaikui bus itin įdomu. Šiuo laikotarpiu labai sparčiai vystosi kūdikio kalbėjimo gebėjimai, todėl tiesiog būtina su juo kuo daugiau bendrauti, skleisti visokius juokingus garsus, atkartoti jo „gugavimus". Taip pat mažyliui vis įdomesnė tampa jį supanti aplinka, todėl pats metas vežimėlį su lopšiu pakeisti į sportinuką, kuriame galima dairytis, stebėti pro šalį einančius žmones, gyvūnus, gamtą.


6 mėnuo. Jei iki pirmojo pusmečio žaidimai labai paprasti ir daugeliui žinomi, su vyresniu kūdikiu galėsite nuveikti jau kur kas daugiau. Kuo daugiau kalbėkite patys: tiek pasakokite vaikui apie jį supančią aplinką, tiek kuo daugiau bendraukite tarpusavyje. Kuo vaikas daugiau girdės jūsų ištartų žodžių, o ne foninio garso, pavyzdžiui, televizoriaus, tuo jo pasyvusis žodynas sparčiau plėsis. Atsiminkite, kad kol kūdikis dar visai mažas, jam sakomus sakinius geriausia formuoti trumpus ir aiškius. Tai metas, kai verta dainuoti kuo daugiau dainelių ar vakarais sekti pasakas. Pusmetinukui patiks ir garsus skleidžiantys žaislai, pavyzdžiui, grojantys daineles ar sakantys tam tikrus žodžius.


7 mėnuo. Kūdikis darosi vis savarankiškesnis ir labiau save „apsitarnauja". Jis ne tik vis daugiau pats gali pajudėti (vartytis ar net ropoti), tačiau jau ir sėdi kėdutėje. Tai leidžia tėveliams su juo pažaisti įvairesnių žaidimų, skatinančių smulkiosios motorikos lavinimą. Pabandykite mažyliui duoti kaladėlių ar kankorėžių, tegul jis juos stumdo, dėlioja, atranda jų formą ir mokosi rankytėmis suimti, suspausti. Jam patiks ir ryškių spalvų, pirštukais lengvai paimami žaislai. Šiuo laikotarpiu itin svarbu skatinti, kad vaikas pats mokytųsi valgyti – imtų šaukštelį į rankas. Gali būti, kad jums prireiks daug kantrybės viską valant ir tvarkant, tačiau kūdikiui tai labai naudinga.


8 mėnuo. Galite pradėti rūšiavimo ir dėliojimo žaidimus. Tam naudokite tiek buityje randamus daiktus – dėžes, dėžutes, buteliukus, sagas, šiaudelius, makaronus, akmenėlius, kaštonus (tik įsitikinkite jų saugumu ir stebėkite, kad mažylis neužspringtų), tiek specialius žaislus. Pastarieji pravers tomis akimirkomis, kai negalėsite būti prie žaidžiančio vaiko ir stebėti, kad jis neužspringtų. Po kelių kartų, kai drauge sudėsite figūrėles į joms skirtas vietas, gali būti, kad jis jau ir pats bandys tai savarankiškai daryti. Smulkiosios motorikos lavinimui pravers įvairios minkštos, skirtingų faktūrų knygelės ar lavinimo kubai. Labai svarbu, kad kūdikis galėtų gniaužti, spausti, traukti. Gana anksti daugelis vaikų perpranta ir vėrimo žaidimus, kurie skatina koncentraciją, susikaupimą, moko nuoseklumo ir suteikia didžiulį pasitenkinimą, kai mažyliui pavyksta pačiam suverti visus žiedus.


9 mėnuo. Vaikui svarbu visapusiškai pažinti pasaulį, todėl patariama daiktus jam ne tik rodyti, garsiai pasakyti jų pavadinimus, tačiau įtraukti net ir skonio bei kvapo receptorius. Pavyzdžiui, jau nuo devynių mėnesių, kai mažylis jau daug produktų paragavo, supažindinkite jį su vaisiais ir daržovėmis. Duokite jam į rankas nuluptą bananą ar obuolį, pasakokite, kas tai, parodykite, kaip juos reikia pauostyti ir kartu ragaukite. Taip mažylis konkretų daiktą sies su keliomis juslėmis – vaizdu, garsu, skoniu, kvapu. Šiuo laikotarpiu ne mažiau svarbu pradėti dėlioti kaladėles ar kubus. Pavyzdžiui, skirtingų dydžių kubelius statyti vieną ant kito. Taip vaikas pažįsta skirtumus, suvokia, kas yra „didelis", o kas „mažas", taip pat pamažu pradeda identifikuoti daiktų dydį.


10 mėnuo. Šiuo laikotarpiu labai svarbu pradėti mokytis žmogaus kūno dalių. Kūdikių ugdymo specialistai sako, kad vos dešimties mėnesių žmogutis gali suprasti ir atpažinti pagrindines žmogaus kūno dalis, tiesiog reikia jam jas rodyti. Šiam žaidimui galite mažyliui nupirkti pirmąją lėlę. Taip galėsite pademonstruoti jos kūno dalis (akis, nosį, lūpas, rankas, kojas ir t.t.) ir kai kurias sąvokas mokyti ištarti, o kitas jis tiesiog kaups savo atmintyje ir gebės parodyti. Tokio amžiaus mažyliai pamažu pradeda atpažinti ir skirti jiems artimus žmones, todėl namuose galite pasidaryti nuotraukų žaidimą. Atsispausdinkite dešimties artimiausių (dažniausiai matomų) žmonių portretus ir juos vaikui rodykite aiškiai tardami: „mama", „tėtis", „močiutė" ir t.t.


11 mėnuo. Artėjant pirmajam gimtadieniui, vaiko stambiosios motorikos raida vystosi itin greitai. Tik pradeda vartytis, tuomet sėdėti, šliaužti, ropoti ir vaikščioti. Vienas tokių žaislų, kuris ne tik skatina mokytis vaikščioti be baimės, bet ir domina vaikus dėl įvairiausių papildomų funkcijų – stumdukas. Dažniausiai jis turi nuimamą veiklos centrą, pilną įvairių įdomybių (skirtingų formų mygtukus su švieselėmis, kurie supažindins mažylį su skaičiais, raidėmis, gyvūnais, spalvomis, pagros linksmų dainelių ir muzikėlių). Kūdikį žengti pirmuosius žingsnelius paskatins ir įvairūs paveikslėliai ar nuotraukos, kuriuos pakabinsite ant sienos. Jam tai bus stimulas keltis, stotis, siekti.


12 mėnuo. Jūsų kūdikiui liko vienas mėnuo iki oficialios vaikystės pradžios. Jūs pastebėsite, kad jis kasdien pradės demonstruoti naujus savo sugebėjimus. Nuo aiškiai ištartų pirmųjų žodžių iki apgalvotų, konstruktyvių veiksmų, pavyzdžiui, kaladėlių jungimo. Tai laikotarpis, kai vaikui itin įdomus darosi žaidimų ir žaislų pasaulis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis