Kaip kovoti su peršalimu nėštumo metu, kad nepakenktumėte kūdikiui

Jei dažnas į peršalimą numoja ranka, nes mano, kad tai nėra liga, nėščia moteris turi į tai reaguoti labai rimtai.

Net paprastas gerklės skausmas gali būti labai pavojingas tiek būsimai mamytei, tiek jos įsčiose augančiam vaikui. Jei daugeliui ligos eigą ir gydymo būdus galima lengvai prognozuoti, besilaukiančios moters organizmas į viską reaguoja visai kitaip. Jei į šią ligą rimtai nežiūrima, peršalimas gali turėti rimtų pasekmių: nuo mažakraujystės iki komplikacijų, pavyzdžiui, gripo, kuris gali pakenkti kūdikio vystymuisi ar net būti persileidimo priežastimi.

Ką turi žinoti kūdikio besilaukianti moteris, jei pajuto pirmuosius peršalimo požymius? Kokias priemones ji gali naudoti ir kokie liaudies patarimai jai tinka, o kokių geriau vengti?

Rizika priklauso nuo nėštumo trimestro

Pirmasis trimestras visais aspektais yra pats pavojingiausias ir keliantis nežinomybę būsimiems tėveliams. Daugelis gydytojų pasakys, kad šiuo periodu medicina neturi įtakos, o viską sprendžia tik gamta. Tiesa, tam tikros indikacijos, pavyzdžiui, peršalimas, šiuo periodu gali būti persileidimo ar kūdikio apsigimimų priežastimi. Antrasis nėštumo trimestras leis šiek tiek atsipūsti, tačiau rimta infekcija gali baigtis priešlaikiniu gimdymu, kuris šiuo periodu yra labai pavojingas. Paskutinįjį, trečiąjį, trimestrą lydi kiti pavojai – gali būti pažeista placenta, padaugėti ar sumažėti vaisiaus vandenų, taip pat gresia ir priešlaikinis gimdymas. Nesvarbu, kuris nėštumo mėnuo jums šiuo metu yra, jei jaučiatės blogai, pirmiausia turite kreiptis į jūsų sveikatą prižiūrintį gydytoją.

Jei ligų norite išvengti

Prieš galvojant apie tai, kaip reikės gydytis, jei peršalsite, pirmiausia pasirūpinkite savo imuniteto stiprinimu. Ruduo tam labai naudingas, nes ne tik galite kasdien valgyti kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių, tačiau organizmą stiprinti natūraliomis vitamino C „bombomis", pavyzdžiui: svarainių, spanguolių, šaltalankių arbatomis. Nepamirškite ir tradicinių kovotojų su ligomis – citrinos, imbiero ir medaus. Tiesa, pastaruoju nereikėtų piktnaudžiauti, nes jis yra stiprus alergenas.

Nėščiai moteriai reikėtų itin rūpintis savo higiena – dažnai plauti rankas ir vengti masinio susibūrimo vietų (prekybos centrų, koncertų, kino salių, didelių švenčių), kai paskelbiama gripo epidemija. Taip pat atsiminkite – grynas oras ir sportas turėtų būti kasdieniai jūsų įpročiai. Jei iki pastojimo nesportavote, tuomet šiuo periodu dažnai išeikite pasivaikščioti. Ir jums, ir kūdikiui tai bus į naudą.

Pirmoji pagalba – liaudies medicina

Kūdikio besilaukiančioms moterims nerekomenduojama gydymą pradėti nuo vaistų (jei kitaip neliepė jūsų gydytojas). Sveikatą sugrąžinti gali ir liaudiškos priemonės, kurias naudojo dar mūsų senelių seneliai. Kokios jos?

Burnos skalavimas. Tai pirmoji prevencija, jei jaučiate gerklės skausmą ar perštėjimą. Tam tinka tiek paprastas druskos tirpalas, tiek ramunėlių ar medetkų nuovirai.

Garų inhaliacijos. Jos padeda, jei jus vargina užgulusi nosis (to pasekmė dažnai būna ir galvos skausmas). Į dubenį karšto vandens įlašinkite kelis lašelius eukaliptų aliejaus, palinkite virš dubens ir giliai įtraukite garus. Procedūrą kartokite bent 10 kartų.

Nosies valymas. Ją patartina valyti su jūros vandeniu – jis padeda nosiai atsikimšti ir leidžia vėl normaliai kvėpuoti.

Skysčiai. Peršalus būtina vartoti kuo daugiau skysčių – nuo vandens iki arbatų. Tai jums padės išvengti dehidratacijos, atstatyti skysčių balansą ir stiprins imunitetą.

Ramybė ir poilsis. Miegas padeda organizmui atsigauti ir gydyti save. Jei jaučiatės blogai, visus buities darbus nustumkite į šalį ir kuo daugiau ilsėkitės, miegokite.

Šildantys kompresai. Jei neturite temperatūros, skaudančiai gerklei į pagalbą galite pasitelkti šildančius kompresus. Juos galima pasidaryti iš pakaitintos druskos ar kruopų, pavyzdžiui, grikių. Juos suberkite į medžiaginį maišelį, jį apgaubkite skarele ir vyniokite prie kaklo.

Kokių gydymo būdų nėščioji turi vengti?

Atsiminkite, kad tai, kas jums tiko iki nėštumo – dabar gali smarkiai pakenkti, o ne pagydyti. Jei iki pastojant vartodavote vienus ar kitus vaistus, dabar dėl jų tinkamumo turite pasitarti su gydytoju. Tikėtina, kad šie medikamentai bus nerekomenduojami kūdikio besilaukiančiai moteriai dėl įtakos jos vaisiui (tai ypač svarbu pirmąjį trimestrą, kai formuojasi kūdikio vidaus ir išorės organai, nervų bei kraujotakos sistemos).

Ne visos liaudiškos priemonės, kurias naudodavote iki šiol, ar kurios tinka jūsų vyrui, jums taip pat yra nepavojingos. Pavyzdžiui, geriau vengti karštos vonios ar kojų mirkymo karštame vandenyje. Perkaitus padažnėja širdies ritmas, susilpnėja kraujo tiekimas vaisiui, o tai jam gali sukelti stresą. Be to, perkaitimas pirmojo trimestro metu gali paveikti kūdikio vystymąsi (šiek tiek padidėja rizika, kad, pavyzdžiui, vaiko pilvaplėvė nebus vientisa).

Taip pat pasidomėkite, kokios arbatos tikrai tinka nėštumo metu. Šalavijas, kuris yra puiki priemonė nuo užkimimo ar gerklės skausmo, deja, nerekomenduojamas kūdikio besilaukiančiai moteriai. Dideli kiekiai šios žolelės gali sukelti priešlaikinį gimdymą. Negalima vartoti ir alijošiaus (tai negalioja išoriniam jo naudojimui). Gydytojai atsisakyti rekomenduoja ir aviečių arbatos, nes ji taip pat skatina gimdymą (ją galima gerti paskutinėmis nėštumo savaitėmis, kai norima pagreitinti gimdymą).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis