11 tėvų klaidų, kurios vaiką paverčia nevykėliu

11 tėvų elgesio klaidų, kurios žlugdo vaiko asmenybę ir augina savimi ir pasauliu nepasitikinčius nevykėlius.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Jeigu norite užauginti nevykėlį, elgtis turėtumėte taip:

1. Grasinti, kad vaiką atiduosite į vaikų namus, tetai/ dėdei, policininkui – tai pažeidžia bazinį vaiko saugumo poreikį. Jo sąmonėje mama (šeima) yra tokio saugumo garantas. Pamenate, kaip atrodo Abrahamo Maslow poreikių piramidė? Saugumo poreikis yra praktiškai pats pagrindas.

2. Gąsdinti raganomis ir baubais. Tai sukelia sunkias tamsos ir vienatvės fobijas, kurios gali tęstis ir vaikui suaugus. Psichologai savo praktikoje daug dirba su suaugusiais, kurie labai kenčia nuo fobijų, atsiradusių vaikystėje. Tad prieš gąsdindami vaiką, pagalvokite, ar norite jam sugadinti visą gyvenimą?

3. Grasinti, kad pakeisite kitu, geresniu vaiku. Arba lyginti su kitais vaikais. Tai mažina vaiko pasitikėjimą savimi ir gadina jūsų santykius. Vaikas lengvai eis pas tą, kas jį pavadins geru.

Vida Press

4. Gąsdinti gydytoju arba švirkštu. Po to patys dėl to kenčiame bandydami nutempti vaiką į gydytojo kabinetą.

5. Sakyti, kad nemylėsite – taip griaunate mažojo žmogučio pasaulį ir stabilumą, taip pat ir tą patį bazinį saugumo poreikį.

6. Už tai, kad neklauso, neduoti skanėstų – taip paklojate pamatą mitybos sutrikimams ateityje (vaikas pats ims save „skatinti“ maistu).

7. Už bausmę atimti anksčiau padovanotas dovanas, arba neištesėti pažado kažką padovanoti - taip vaikui parodome, kad žodį galima duoti, o po to atsiimti! Po to nenustebkite, kai vaikas ims laužyti savo pažadus.

Vida Press

8. Išjuokti vaiko piešinius ar kitus meno darbelius. Tokia jūsų reakcija atima iš vaiko norą kažką padaryti pačiam. Išmokyti galima kitaip. Galima bet kokiame darbe rasti dingsčių pagirti, ir tik po to korektiškai atkreipkite dėmesį į tai, ką galima ištaisyti, ir padėkite tai padaryti.

9. Išmesti jums padovanotus vaikų piešinius! Tokia trauma išlieka ilgus metus.

10. Užkrauti neproporcingai didelę atsakomybę, pavyzdžiui, „jei netinkamai elgsiesi – tėtis mus visus paliks". Tai formuoja kaltės jausmą, kartais visam gyvenimui.

11. Pranašauti nesėkmę, „nieko doro iš tavęs neišeis". Ši frazė iš žmogaus pasąmonės vis išlys visą gyvenimą, kartais labai netikėtomis akimirkomis.

Vida Press

Prieš kažką sakydami vaikui, pagalvokite, kokios bus jūsų žodžių pasekmės, juk bendraudami su suaugusiais mes dažnai susimąstome apie pasekmes. Patikėkite, kalbant su vaikais tai dar svarbiau!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis